Bu araştırmada selektif izolasyon yöntemleri kullanılarak, termofilik
Campylobacter türlerinin tavuk karaciğerlerinde yoğunluğunun belirlenmesi
amaçlanmıştır. Etlik Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsü Tavuk hastalıkları teşhis laboratuvarına gelen yumurtacı ırklara ait tavuk karaciğerleri ile mezbahalardan toplanan broiler karaciğerlerden eküvyonla alınan örnekler
modifiye preston selektif besiyerine ekildi. Miroaerofilik koşullarda 42°C'de
48 saat inkübasyona bırakıldı. Bu sürenin sonunda üreyen mikroorganizmalar
Campylobacter türleri yönünden üreme ve biyokimyasal testler ile incelendiler.
ldentifiye edilen termatilik Campylobacter türleri iki farklı sistem
ile biyotiplendirildiler.
Incelenen 4 broiler sürüsünün 3'ünde, laboratuvarımıza gelen 124
adet yumurtacı tavuğun 5'inde Campylobacter türleri saptandı. Kesim periyodundaki
7-9 haftalık breilerlerin % 45'inden Campylobacter izolasyonu
yapılmıştır. Bunun% 44.1'i C.coli,% 55.8'i C.jejuni şeklinde idenlifiye edildi.
Tavuk karaciğerlerinde C.laridis ise bulunamadı.
Lior biyotiplendirme sistemine göre izole edilen C.jejuni suşları 3 biyotipe,
C.coli suşları 2 biyotipe ayrıldı. Suşların çoğunun biyotip l'de toplandığı
tespit edildi. Skirrow-Benjamin biyotiplenirme sistemine göre 2 biyotipe
ayrılan C.jejuni suşlarının çoğunun biyotip l'e girdiği saptandı.
Tavuk Hepatitisli Tavuk Campylobacter Campylobacter İzolasyonu Hepatitisli Tavuklardan Campylobacter İzolasyonu Fatma KOÇ 1992 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
This study was aimed to calculate concentration of the thermophlic
Campylobacter species in chicken liver by selective isolation. Liver samples
collected by swab from layer which were referrals to Etlik Animal Disease
Rescearch lnst. Lab. and which were collected from slaughter house.
Samples taken from liver were cultured by modificated Preston selective
and incubated at 42°C in microaerophilic atmosphere for 48 hours. The
multiplied microorganism were examined by using growth and biochemical
tests. lsolated species of thermophilic Campylobacter were biotyped by two
different biotyping systems.
Campylobacter species were identified in a broiler flock of 3 out of 4,
layer 5 out of 124 referrals in the Iab.
In the of slaughtering broilers that aged were 7-9 weeks, Campylobacter
was isolated at a percentage of 45 %, 44.1 % was C.coli and 55.8 %
was identified as C.jejuni, C.laridis coulddn't identified in chicken liver.
C.jejuni strains which were isolated by "Lior Biotyping system" had 3
biotypes and C.coli strains had 2 biotypes. Most of strains from all two species
accumulated into biotype 1 of each species. In addition, C.jejuni strains
were classified as biotype 1 (most of strains) and biotype 2 by using biotyping
scheme of Skirrow-Benjamin.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1992 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 7 Sayı: 2 |