Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tavuk Yumurtalarından Salmonella İzolasyon Çalışmaları

Yıl 1992, Cilt: 7 Sayı: 2, 109 - 115, 01.12.1992

Öz

Bu araştırmada satış yerlerinden ve kümeslerden temin edilen 400
adet tavuk yumurtası Salmonella yönünden muayene edilmiştir.
Yumurtaların kabuğundan ve içinden yapılan muayenelerde Salmonella
mikroorganizmaları izole edilememiştir.
Araştırılan 400 adet yumurtanın muayeneleri sonucunda yumurtanın
kabuğundan 36 adet Klebsiella, 30 adet E.coli, 8 adet Citrobactre, 7 adet Stafilokok, 5 adet Enterobacter, 3 adet Serratia ve 1 adet Shigella, yumurtanın içinden ise 3 adet Klebsiella, 8 adet Shigella, 1'er adet E.coli ve Enterobacter tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • ARDA, M. (1968) : Kuluçka Makinalamıda Embryosu Ölen ve Embryosuz Yumurtalar Üzerinde Bakteriyolajik ve Virolojik Araşıtırmalar. A. ü. Vet. Fak. Yayın : 227, A.Ü. Vet. ve Zir. Fak. Basımevi.
  • BAKER, R.C., HOGARTY, S., POON, W. and VADEHRA, D. V. (1983) : Survival of Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus in Eggs Cooked by Different Methods. Poultry Science 62: 1211-1216.
  • BEKAR, M. (1991) : Salmonella Genel Karakterleri ve Tanı Yöntemleri. Salmonella Seminer Notları.
  • CHAPMAN, P.A. , RHODES, P. and RYLANDS, W. (1988) : Salmonella typhimurium phage type 141 infections in Sheffield during 1984 and 1985: assodation with Hens' eggs. Epidem. Inf. 101 , 75-82.
  • COLLINS, C.H., LYNE, P.M. and GRANGE, J.M. (1989) : Collins and Lyne's Mikrobiological Methods. Sixth Edition, Butterworths, London.
  • COWDEN, J.M., CHISHOLM, D., O'MAHONY, M., L YNCH, D., MAWER, S.L., SPAIN, G.E., WARD, L. and ROWE, B. (1989) : Two Outbreaks of Salmonella enteritidis phage type 4 Infeelian Associated with the consumption of Fresh Sheii-Egg Products. Epidem. Inf. 103, 47-52.
  • COX, N.A., BAFLEY, J.S., MAULDIN, J.M., BLANKENSHIP, L.C. and WILSON, J.L. (1991) : Extent of Salmonellae Canlamination in Breeder Hatcheries. Poultry Science; 70: 416-418.
  • ÇALlŞKAN, N. (1979) : Balıkesir Bölgesinde Sağlanan Tavuk Yumurtalarında Salmonella Yönünden Aratırmalar. Balıkesir Vet. Sağ . Kont. Lab. Müdürlüğü .
  • HATIPOĞLU, M., ANTER, C., SÜER, 1., YILMAZ, N. ve KERMAN, M. (1969) : Ankara Piyasasında Satılan Yumurtalarda enterobakteriler Yönünden Araştırma. Etlik Vet. Bakt. Enst. Derg. Cilt. 3, Sayı, 78, Sayfa: 92-97.
  • HOOPER, S.A., MAWER, S. (1988) : Salmonella enteritidis in A Commercial Layer Flock. Veterinary Record, 123, 351 .
  • KONEMAN, E.W., ALLEN, S.D. , DOWELL, V.R., SOMMERS, H.M. (1979) : Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology. J. B. Lippincott Company, Philadelphia, Toronto.
  • PERALES, 1., AUDICANA, A. (1988) : Salmonella enteritidis and eggs. Larcet, 12, 1133.
  • SCANLAN, C.M. (1988) : lntraduction to Veterinary Bacteriology, lowa State University Press, Ames, lowa.
  • WHO. (1988) : Salmonella Control: The Role of Animal and Product Hygiene Report of A WHO Expert Committee. Geneve.

«A study on the isolation of salmonellae from hens eggs»

Yıl 1992, Cilt: 7 Sayı: 2, 109 - 115, 01.12.1992

Öz

In this study hens' eggs were examined for Salmonellae. These eggs
were obtained from laying flocks and supermarkets.
Salmonellae were not isolated from the shell and the conterit of these
eggs.
In our experiment, we isolated 36 Klebsiella, 30 E.coli, 8 Citrobacter,
7 Staphylococ, 5 Enterobacter, 3 Serratia and 1 Shigella from the shell of
eggs and 3 Klebsiella, 8 Shigella, 1 E.coli and 1 Enterobacter from content
of eggs.

Kaynakça

  • ARDA, M. (1968) : Kuluçka Makinalamıda Embryosu Ölen ve Embryosuz Yumurtalar Üzerinde Bakteriyolajik ve Virolojik Araşıtırmalar. A. ü. Vet. Fak. Yayın : 227, A.Ü. Vet. ve Zir. Fak. Basımevi.
  • BAKER, R.C., HOGARTY, S., POON, W. and VADEHRA, D. V. (1983) : Survival of Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus in Eggs Cooked by Different Methods. Poultry Science 62: 1211-1216.
  • BEKAR, M. (1991) : Salmonella Genel Karakterleri ve Tanı Yöntemleri. Salmonella Seminer Notları.
  • CHAPMAN, P.A. , RHODES, P. and RYLANDS, W. (1988) : Salmonella typhimurium phage type 141 infections in Sheffield during 1984 and 1985: assodation with Hens' eggs. Epidem. Inf. 101 , 75-82.
  • COLLINS, C.H., LYNE, P.M. and GRANGE, J.M. (1989) : Collins and Lyne's Mikrobiological Methods. Sixth Edition, Butterworths, London.
  • COWDEN, J.M., CHISHOLM, D., O'MAHONY, M., L YNCH, D., MAWER, S.L., SPAIN, G.E., WARD, L. and ROWE, B. (1989) : Two Outbreaks of Salmonella enteritidis phage type 4 Infeelian Associated with the consumption of Fresh Sheii-Egg Products. Epidem. Inf. 103, 47-52.
  • COX, N.A., BAFLEY, J.S., MAULDIN, J.M., BLANKENSHIP, L.C. and WILSON, J.L. (1991) : Extent of Salmonellae Canlamination in Breeder Hatcheries. Poultry Science; 70: 416-418.
  • ÇALlŞKAN, N. (1979) : Balıkesir Bölgesinde Sağlanan Tavuk Yumurtalarında Salmonella Yönünden Aratırmalar. Balıkesir Vet. Sağ . Kont. Lab. Müdürlüğü .
  • HATIPOĞLU, M., ANTER, C., SÜER, 1., YILMAZ, N. ve KERMAN, M. (1969) : Ankara Piyasasında Satılan Yumurtalarda enterobakteriler Yönünden Araştırma. Etlik Vet. Bakt. Enst. Derg. Cilt. 3, Sayı, 78, Sayfa: 92-97.
  • HOOPER, S.A., MAWER, S. (1988) : Salmonella enteritidis in A Commercial Layer Flock. Veterinary Record, 123, 351 .
  • KONEMAN, E.W., ALLEN, S.D. , DOWELL, V.R., SOMMERS, H.M. (1979) : Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology. J. B. Lippincott Company, Philadelphia, Toronto.
  • PERALES, 1., AUDICANA, A. (1988) : Salmonella enteritidis and eggs. Larcet, 12, 1133.
  • SCANLAN, C.M. (1988) : lntraduction to Veterinary Bacteriology, lowa State University Press, Ames, lowa.
  • WHO. (1988) : Salmonella Control: The Role of Animal and Product Hygiene Report of A WHO Expert Committee. Geneve.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Urkiye İnal Bu kişi benim

Mestan Özyer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1992
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İnal, U., & Özyer, M. (1992). Tavuk Yumurtalarından Salmonella İzolasyon Çalışmaları. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 7(2), 109-115.


15430