300 adet sığır eti, 100 adet sucuk ve 100 adet pastırma numunesi,
Dietilstilbestrol (Des) ve zeranal yönünden analize alınmış olup sucuk ve
pastırma numunelerinin hiçbirisinde "Des" ve zeranal kalıntıları tespit edilemedi.
beş et numunesinde ise sırasıyla 39.73, 53.69, 135.8, 170.8 ve 279.8 ppb
düzeyinde zeranal kalintısı tespit edildi. Diğer bir ifade ile tüm et numunelerinde
zeranal bulunma o ranı% 1.66 olarak belirlendi.
Araştırmanın ikinci bölümünde ise deneysel olarak hazırlanan sucuk
numunelerine sırasıyla 1 O, 25, 50, 100 ppb miktarında "Des" ve zeranal standardı
katılarak yapılan çalışmada olgunlaşmasını tamamlayan sucuk numunelerinin
yapılan analizlerinde geri kazanım oranları "Des" için %59.23, zeranal için %
51 .37 olarak bulundu. içerisine hormon katılmadan hazırlanan , olgunlaşma ve
kurumasını tamamlamış sucuk numunelerine yukarıdaki miktarlarda "Des" ve
zeranal standartları katılarak bu sucuklar pozitif kontrol olarak ektraksiyona tabi
tutuldu . Analiz sonucunda geri kazanım oranları "Des" için% 60.97zeranol için
%55.26 olarak bulundu. içerisine "Des" ve zeranal katılarak olgunlaşma işlemine
tabi tutulan sucuk numuneleri ile standart katılmadan olgunlaşma işlemine tabi
tutulan ve ekstraksiyon esnasında aynı miktarlarda standart katılarak analize
alınan sucuk numunelerinden elde edilen sonuçların paralellik gösterdiği ve
istatistiki yönden önemli bir farklılığın olmadığı tesbit edilmiştir. Bu sonuçlara
göre "Des" ve Zeranal'ün sucukların olgunlaşması sırasında cereyan eden
biyokimyasal olaylardan etkilenmediği ve miktar olarak önemli bir azalmanın
söz konusu olmadığı kanaatına varılmıştır.
Türkiye Pastırma Sucuk Dietilstilbestrol Zeranol Kalıntı Ahmet AKILLI 1995 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
In this study, 300 cattle meats, 100 Turkısh fermented sausages and 100
pastırma samples w ere examined in terms of "Des" and zeranol. In the non e of
pastırma and Turkısh fermented sausages samples, "Des" and zeranal res idues
w ere not found. In the five meat samples, however, levels of zeranal residues
were determined as 39.73, 53.69, 135.8, 170.8, 279.8 ppb. In the second part
of the study, 1 O, 25, 50, 100 pp b "Des" and zeranol , ın turn, w ere added to the
experimentally prepared Turkısh fermented sausages samples. After rippening
of the samples obtained in this way were analyzed by gas chromatoraphic
method. Recovery rat es w ere fo und as% 59.23 for "Des", % 51 .37 for zeranol.
On the other hand, ripened Turkısh fermented sausages samples, prepared
w ithout adding hormons, w ere mixed w ith "Des" and zeranal in the same quantity,
and these samples w ere extracted as positive control , recovery rates w ere
found as% 60.97 for "Des",% 55.26 for zeranol.
lt was found that the results obtained from the ripened Turkısh fermented
sausages samples prepared by adding "Des" and zeranol, along with the re.
sults obtained from the ripened Turkısh fermented sausages samples w ithout
hormons, to which the same amount of standarts had been added during the
extraction, were parallel and there were no signıficant difference between the
results statistica lly.
lt is concluded that "Des" and zeranal have not been affected from the biochemical
processes during the ripening of Turkısh fermented sausages and
there is no considerable decrease in the quantity of "Des" and zeranol.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1995 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1 |