Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Isı İşlemi Görmüş Et ve Et Ürünlerinde Tür Ayırımı

Yıl 1997, Cilt: 9 Sayı: 1, 183 - 185, 01.12.1997

Öz

Et ve et ürünlerinde ucuz etlerin veya daha bol miktarda temin ediledilebilen
etlerin, daha kalitesi, pahalı, istenen et türleri yerine kullanılmaları devam edegelen
bir sorundur. Et ürünlerinde kullanılabilecek et türleri Gıda maddeleri Tüzügünde
ve özel standartlarında belirlenmiştir. Üretimde bu tür etlerin dışında başka bir
türe ait et kullanılması, yenilenebilir et türü olsa bile taklit veya teğşiş
kapsamlarına girer ve yasal bir yaptırımı gerektirir. İnsanları gerek sağlık, gerekse
dinsel olarak koruyabilmek için, türlerin ayrımında çeşitli metodlar
uygulanmaktadır. Isı işlemi görmemiş et ve et ürünlerinde bu sorun , ülkemizde
Bakanlığımıza bağlı laboratuvarlarda ve Hıfzısıhha Enstitülerinde
giderilebilmektedir. Oysa ısı işlemi görmüş et ve et ürünlerinde bu sorun devam
etmektedir.

Kaynakça

  • A YAZ, Y. (1989) : Agar-jell diffuzyon yöntemi ile et nevilerinin ayırd edilmesi üzerine çalışmalar. Etlik Veteriner Mikrobiol. Derg. 6 (5) : 73-80.
  • DİNÇER B., SPERAROW J. L., CASSENS, R. G., GREOSER. M. L., ( 1987) : The Effects of Curung and Cocking on the Detection of Species Origin of Meat Products by Competitive and Indirect ELISA Techniques Meat Sciense 20, (253-265)
  • HAFKE, A. (ı 994) : lsoelektrischer Fokussierung and ELISA. Fleischwirtschoft. I ( 1375-402).
  • KONG' ETHE E.K. and GOTHUNAL J.M. (1987) : Spesies identicatioıı of Autoclaved Meot Samples Us ing Antisera to Themostab le Muscle Antigensin An Enzyme lmmunoassay (1987). Meat Science 19, (265-270).
  • Manz. J. (1985) : Nachwers hitzeden-sturierter muskel-proteine mittel s ELISA. Fleischwirt sch. 65 (4). (497-499).
  • MİFEK. K., GİAWİSEHNIG, M. (1990): Tierarten spezifızierung bei hocherhitzten Fleischwaren mittcls ELISA. Ernah nıng/Nutrition Vol. 14 /NR.5.
  • RONALD G. BERGER, RiCHARD P.MAGEAU and all (1988) : Detection ofPoultry andPorkin Cookcd and Conned Ment Foods by ELISA. j. Assoc.off. Anal. Chem. Vol. 71 No: 2
  • SANDWİÇ ELISA : ELİSA Manuel......................................................
  • Tierarten in erhitzten Fleischwaren-Transia.......................

The Differentiation of Heat Processed Meat and Meat Products

Yıl 1997, Cilt: 9 Sayı: 1, 183 - 185, 01.12.1997

Öz

Kaynakça

  • A YAZ, Y. (1989) : Agar-jell diffuzyon yöntemi ile et nevilerinin ayırd edilmesi üzerine çalışmalar. Etlik Veteriner Mikrobiol. Derg. 6 (5) : 73-80.
  • DİNÇER B., SPERAROW J. L., CASSENS, R. G., GREOSER. M. L., ( 1987) : The Effects of Curung and Cocking on the Detection of Species Origin of Meat Products by Competitive and Indirect ELISA Techniques Meat Sciense 20, (253-265)
  • HAFKE, A. (ı 994) : lsoelektrischer Fokussierung and ELISA. Fleischwirtschoft. I ( 1375-402).
  • KONG' ETHE E.K. and GOTHUNAL J.M. (1987) : Spesies identicatioıı of Autoclaved Meot Samples Us ing Antisera to Themostab le Muscle Antigensin An Enzyme lmmunoassay (1987). Meat Science 19, (265-270).
  • Manz. J. (1985) : Nachwers hitzeden-sturierter muskel-proteine mittel s ELISA. Fleischwirt sch. 65 (4). (497-499).
  • MİFEK. K., GİAWİSEHNIG, M. (1990): Tierarten spezifızierung bei hocherhitzten Fleischwaren mittcls ELISA. Ernah nıng/Nutrition Vol. 14 /NR.5.
  • RONALD G. BERGER, RiCHARD P.MAGEAU and all (1988) : Detection ofPoultry andPorkin Cookcd and Conned Ment Foods by ELISA. j. Assoc.off. Anal. Chem. Vol. 71 No: 2
  • SANDWİÇ ELISA : ELİSA Manuel......................................................
  • Tierarten in erhitzten Fleischwaren-Transia.......................
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yıldız Ayaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayaz, Y. (1997). Isı İşlemi Görmüş Et ve Et Ürünlerinde Tür Ayırımı. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 9(1), 183-185.


15430