Bu çalışmada, Eylül- 1995 İle Ocak 1996 tarihleri arasında Konya
bölgesindeki çeşitli süt işletmelerinden alınan , 100 adet çiğ süt örneği
Listeria yönünden modifiye FDA metodu ile muayene edildi.
İzolasyon çalışmalarında, zenginleştirme besiyeri olarak EB, selektif
besiyeri olarak OxA, saf kolani elde etmek için ise KA ve TSAYE
kullanıldı.
OxA'dan izole edilen şüpheli kolaniler biyokimyasal testlerle
identifiye edildi.
L. monocytogenes olarak identifiye edilen tek hemolitik Listeria
suşunun patojenitesinin tespiti tavşan ve fare kullanılarak yapıldı.
Toplam 100çiğ süt örneğinden, 1 adet (%ı) L. monocytogenes,
4 adet (%4) L. innocua, 1 adet (%ı) L. murrayi olmak üzere 6 adet
(%6) Listeria spp. izole ve identifiye edildi.
izole edilen Listeria suşlarının disk diffüzyon yöntemi ile çeşitli
antibiyotiklere karşı duyarlılıkları incelendi.
Bu araştırma ile L. monocytogenes'in Konya bölgesindeki çiğ
sütlerde yaygın olarak bulunmadığı görülmüştür. Ancak son yıllarda
peynir ve çiğ süte ilişkin listeriozis salgınları ve listeriozisin oluşmasında minumum enfektif dozun hala bilinmemesi, bu mikroorganizmanın
süt ve süt ürünlerinde bulunmasını önleyecek tedbirlerin alınmasını
gerektirmektedir
süt çiğ süt listeria spp. Antibiyotik Kadri GÜNDÜZ Tülay BAYSAL
In this study, totally 100 raw milk samples were collected during
1.9.1995 - 1.1.996 period from various milk processing plants
in Konya and examined for Listeria by modified FDA method.
In isolation studies, EB was used enrichment broth and OxA
was us ed as isolation m edi um and als o Blood Agar and TSA-YE were
used to obtained pure colony.
Suspected colonies from OxA were subjected to biochemical
tests to confirm identity.
The pathogenecity of L. monocytogenes strain was determined
using mice and rabbit.
Out of 100 raw milk samples, 1(1%) L. monocytogenes, 4 (4%)
L. innocua and 1 (1 %) L. murrayi, totally 6 (6%) Listeria spp. were
isolated and identified.
The antibiotic sensitivity of isolated Listeria strains against several
antibiotics were tested using disc diffusion test.
This study showed that. L. monocytogenes was not commonly
found in raw milkin Konya. However, in view of the recent outbreaks
of listeriosis associated with cheese and raw milk and considering
that the minumum infectious dose is stili not known, every precaution
must be taken to avoid the presence of this organism in dairy products.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1999 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 10 Sayı: 1 |