Araştırma Makalesi

KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ

Cilt: 12 Sayı: 1 11 Ağustos 2023
  • Aynur Yıldırım *
  • Buket Cançekenoğlu
PDF İndir

KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ

Öz

Küreselleşmeye bağlı olarak artan uluslararası ticaret hacmi, bazı ülkelerde refah artışlarına yol açarak olumlu etkiler ortaya çıkartırken, bazıları için yoksulluk gibi önemli bir soruna neden olmaktadır. Yoksullukla karşı karşıya kalan ülkelerde yoksulluğun azaltılması amacıyla sosyal koruma harcamalarından yararlanılmaktadır. Özellikle ekonomik kriz, savaş, doğal afet ve salgın hastalık dönemlerinde artan yoksulluğun azaltılmasında sosyal koruma harcamaları önem kazanmaktadır. Sosyal koruma harcamaları, büyüme ile doğrudan ilişki içerisindedir. Çalışmanın amacı, küreselleşme sürecinin yoksulluk boyutuna odaklanarak, yoksullukla mücadelede uygulanan sosyal yardımlar ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada, 2008-2019 dönemini kapsayacak şekilde, 45 ülke için, kişi başına düşen GSYİH ve sosyal koruma harcamaları değişkenlerinin yardımıyla Panel Veri Analiz yöntemi uygulanmıştır. Gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkeleri ve analize dahil edilen ülkelerin tamamını kapsayan üç farklı model kullanılmıştır. Model sonuçlarının üçü de, ülkelerin kişi başına düşen GSYİH düzeyi arttıkça sosyal koruma harcamalarının da arttığını ortaya koymuştur. Ancak, gelir düzeyi yükseldikçe gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere nispeten daha fazla sosyal yardım harcaması yapmak durumunda kaldıkları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, (2010). Sosyal Yardım Algısı ve Yoksulluk Kültürü: Türkiye’de Kamusal Sosyal Yardım Alanların Yardım Algısı ve Yoksulluk Kültürü Araştırması, Ankara: ASAGM.
  2. Alsancak F. ve Balcı E. (2021). Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış. Ulusl. Pol. Araş.Der., 7(2), 111-112
  3. Altan, Ö. Z. (2007). Sosyal Politika. Eskişehir: Anadolu Ünv., Yayın No:1744.
  4. Altınay, A. ve Akıncı, Ö. S. (2019). Küresel Ekonominin Yeni Ağırlık Merkezleri ve Gücün Ötekilere Geçişi. Uluslararası İşletme ve Eko.Çalış. Der., 1(1), 12-24.
  5. Arısoy, İ., Ünlükaplan İ. ve Ergen Z. (2010). Sosyal Harcamalar ve İktisadi Büyüme İlişkisi: Türkiye Ekonomisinde 1960-2005 Dönemine Yönelik Bir Dinamik Analiz. Maliye Dergisi. Sayı:158
  6. Athanasenas, A., Chapsa, X. ve Michailidis, A. (2015). Investigating Social Protection Convercenge Convergence in the EU-15: A Panel Data Analysis. European Research Studies. 18(2), 19-96.
  7. Baltagi, H. B. (2005). Econometric Analysis Of Panel Data. John Wiley & Sons Ltd.
  8. Barientos, ve Hulme, (2008). Gelişmekte Olan Ülkelerde Yoksullar ve En Yoksullar İçin Sosyal Koruma: Sessiz Bir Devrim Üzerine Düşünceler. Oxford Geliştirme Çalışmaları. 37(4)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Aynur Yıldırım * Bu kişi benim
0000-0003-4292-6875
Türkiye

Buket Cançekenoğlu Bu kişi benim
0009-0005-1046-345X
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

11 Ağustos 2023

Gönderilme Tarihi

5 Haziran 2023

Kabul Tarihi

10 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, A., & Cançekenoğlu, B. (2023). KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 12(1), 30-55. https://izlik.org/JA84LS25XN
AMA
1.Yıldırım A, Cançekenoğlu B. KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2023;12(1):30-55. https://izlik.org/JA84LS25XN
Chicago
Yıldırım, Aynur, ve Buket Cançekenoğlu. 2023. “KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 12 (1): 30-55. https://izlik.org/JA84LS25XN.
EndNote
Yıldırım A, Cançekenoğlu B (01 Ağustos 2023) KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 12 1 30–55.
IEEE
[1]A. Yıldırım ve B. Cançekenoğlu, “KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 12, sy 1, ss. 30–55, Ağu. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84LS25XN
ISNAD
Yıldırım, Aynur - Cançekenoğlu, Buket. “KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 12/1 (01 Ağustos 2023): 30-55. https://izlik.org/JA84LS25XN.
JAMA
1.Yıldırım A, Cançekenoğlu B. KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2023;12:30–55.
MLA
Yıldırım, Aynur, ve Buket Cançekenoğlu. “KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 12, sy 1, Ağustos 2023, ss. 30-55, https://izlik.org/JA84LS25XN.
Vancouver
1.Aynur Yıldırım, Buket Cançekenoğlu. KÜRESELLEŞME, EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL YARDIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VERİ ANALİZİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2023;12(1):30-55. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84LS25XN