Teorik Makale

POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ

Cilt: 13 Sayı: 2 31 Aralık 2024
PDF İndir

POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ

Öz

Keynes’in görüşlerinin yeni fikirlerle geliştirilmiş bir yorumu olan Post Keynesyen iktisadi yaklaşım, Neoklasik ve Neokeynesyen görüşlere alternatif değerlendirmeler getiren düşünceler topluluğu olarak kabul edilmektedir. Bilgi ve belirlenebilirliğin karşısına eksik bilgi, bilinmezlik ve belirsizliği yerleştiren Post Keynesyenler, genel denge yaklaşımına da karşı çıkmışlardır. Ayrıca atomistik yaklaşım yerine organik bir yaklaşım benimsemiş, insanın sosyal ve karmaşık bir varlık olmasının davranış ve kararlara etkisini vurgulamışlardır. Bunların yanında Neoklasiklerin ergodik zaman anlayışını kabul etmeyerek olayların tarihselliğini öne çıkarmış; kapalı sistemden ziyade açık sistem modelleri geliştirmişlerdir. Bu açıdan piyasalar yoğunlaşma ve tekelleşmenin görüldüğü, eksik rekabetin esas olduğu sistemlerdir. Eksik rekabet koşullarında ise başta fiyat oluşumu olmak üzere Neoklasik iddiaların geçersiz olduğunu savunmuşlardır. Post Keynesyen iktisat, birçok hususta olduğu gibi piyasada fiyatların oluşması hususunda da Neoklasik iktisattan kopmaktadır. Post Keynesyenlere göre piyasada farklı düzeylerde tekelleşme vardır ve fiyatları piyasadaki arz-talep ilişkisi değil tekel konumundaki firmalar, maliyetlere ve kendi stratejik amaçlarına göre rakipleri dikkate alarak belirlemektedir. Fiyatlamanın temelinde çeşitli şekillerde hesaplanan maliyetler ve bu maliyetlere eklenen bir mark-up vardır. Firmalar fiyatları belirlerken kar marjının yanında rakip firmaların davranışları ve müşterilerin küstürülmesi ihtimalini de göz önüne almaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Andrews, P.W.S. (1949). Manufacturing Business. London: Macmillan.
  2. Andrews, P.W.S (1964). On Competition in Economic Theory. London: Palgrave Macmillan.
  3. Andrews, P.W.S., Elizabeth Brunner (1975). Studies in Pricing. London: Macmillan Press Ltd.
  4. Arestis, Philip, Yiannis Kitromilides (1990). Theory and Policy in Political Economy. England: Edwrad Elgar.
  5. Arestis, Philip (1992). The Post-Keynesian Approach to Economics. UK &USA: Edward Elgar.
  6. Arestis, Philip (1997). Money, Pricing, Distribution and Economic Integration. London: Macmillan Press Ltd.
  7. Baddeley, Michelle (2017). “Keynes’ Psychology and Behavioural Macroeconomics: Theory and Policy”. The Economic And Labour Relations Review, 28(2), 177-196.
  8. Blinder, Alan S., Elie R. D. Canetti, David E. Lebow, Jeremy B. Rudd (1998). Asking About Prices A New Approach to Understanding Price Stickiness. New York: Russell Sage Foundation.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Politika ve Yönetim (Diğer)

Bölüm

Teorik Makale

Erken Görünüm Tarihi

31 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

13 Ekim 2024

Kabul Tarihi

13 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özer, S., & Baydur, C. M. (2024). POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 13(2), 74-116. https://izlik.org/JA27TS97MJ
AMA
1.Özer S, Baydur CM. POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2024;13(2):74-116. https://izlik.org/JA27TS97MJ
Chicago
Özer, Songül, ve Cem Mehmet Baydur. 2024. “POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 13 (2): 74-116. https://izlik.org/JA27TS97MJ.
EndNote
Özer S, Baydur CM (01 Aralık 2024) POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 13 2 74–116.
IEEE
[1]S. Özer ve C. M. Baydur, “POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 13, sy 2, ss. 74–116, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27TS97MJ
ISNAD
Özer, Songül - Baydur, Cem Mehmet. “POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 13/2 (01 Aralık 2024): 74-116. https://izlik.org/JA27TS97MJ.
JAMA
1.Özer S, Baydur CM. POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2024;13:74–116.
MLA
Özer, Songül, ve Cem Mehmet Baydur. “POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 13, sy 2, Aralık 2024, ss. 74-116, https://izlik.org/JA27TS97MJ.
Vancouver
1.Songül Özer, Cem Mehmet Baydur. POST KEYNESYEN FİYATLAMA MODELLERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2024;13(2):74-116. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27TS97MJ