Araştırma Makalesi

YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI

Cilt: 4 Sayı: 2 31 Aralık 2021
PDF İndir

YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI

Öz

Bu araştırmanın amacı, ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Yozgat ili Boğazlıyan İlçesinde öğrenim gören 45’i kız 43’ü erkek 88 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilere "Uzaktan eğitim........gibidir, çünkü.........." şeklinde açık uçlu sorudan oluşan bir metafor formu verilmiştir. Bu şekilde her bir öğrencinin uzaktan eğitime ilişkin bir metafor üretmesi beklenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine tabii tutularak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda 88 katılımcı 66 adet farklı metafor üretmiş ve öğrencilerin ortaya koyduğu gerekçeler göz önüne alınarak metaforlar 10 kategoride toplanmıştır. Bu kategoriler esneklik, faydalılık, eğlence, iletişim, erişim sorunu, etkileşimsizlik, verimsizlik, yalnızlık, teknoloji bağımlılığı ve umutsuzluk şeklinde belirlenmiştir. Bu kategorilerden olumlu algıları yansıtan grupta 4 kategori ve toplam 45 metafor üretilmiş olup tüm metaforlar içinde %51’lik bir orana sahiptir. Olumsuz algıları yansıtan grupta 6 kategori ve 43 metafor üretilmiş olup tüm metaforlar içinde %49’luk bir orana sahiptir. Üretilen metaforlalar incelendiğinde katılımcıların en çok ürettikleri metaforların ev (f:8), okul (f:4), kitap (f:3), canlı (f:3), hapishane (f:2), hayat (f:2), yatılı okul (f:2) olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agnoletto, R., & Queiroz, V.C. (2020). Covid-19 and the Challenges in Education. The Centro de Estudos Sociedade e Tecnologia (CEST), 5(2).
  2. Akpolat, T. (2021). Ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin metaforik algılarının incelenmesi. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 54(2), 497-522.
  3. Arbaugh, J. B. (2000). Virtual classroom characteristics and student satisfaction with internetbased MBA courses. Journal of Management Education, 24(1), 32–54.
  4. Atik, A. D. (2020). Fen bilimleri öğretmen adaylarının uzaktan eğitim algısı: bir metafor analizi. Uluslararası Eğitim Araştırmacıları Dergisi, 3(2), 148-170.
  5. Avcı, F. & Akdeniz, E. (2021). Koronavirüs (Covid-19) salgını ve uzaktan eğitim sürecinde karşılaşılan sorunlar konusunda öğretmenlerin değerlendirmeleri. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi, 3(4), 117-154 .
  6. Aydın, F. (2010). Ortaöğretim öğrencilerinin coğrafya kavramına ilişkin sahip oldukları metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri (Educational Sciences: Theory & Practice),10(3), 1293-1322.
  7. Balaman, F. & Hanbay-Tiryaki, S. (2021). Corona virüs (covid-19) nedeniyle mecburi yürütülen uzaktan eğitim hakkında öğretmen görüşleri. Itobiad: Journal of the Human & Social Science Researches, 10(1).
  8. Balcı, A. (1999). Metaphorical images of school: school perceptions of students teachers and parents from four selected schools. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

4 Aralık 2021

Kabul Tarihi

24 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yolagiden, C., & Şimşek, M. (2021). YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 4(2), 40-53. https://izlik.org/JA94AF64DW
AMA
1.Yolagiden C, Şimşek M. YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI. EYYAD. 2021;4(2):40-53. https://izlik.org/JA94AF64DW
Chicago
Yolagiden, Can, ve Müberra Şimşek. 2021. “YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI”. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi 4 (2): 40-53. https://izlik.org/JA94AF64DW.
EndNote
Yolagiden C, Şimşek M (01 Aralık 2021) YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi 4 2 40–53.
IEEE
[1]C. Yolagiden ve M. Şimşek, “YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI”, EYYAD, c. 4, sy 2, ss. 40–53, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94AF64DW
ISNAD
Yolagiden, Can - Şimşek, Müberra. “YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI”. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi 4/2 (01 Aralık 2021): 40-53. https://izlik.org/JA94AF64DW.
JAMA
1.Yolagiden C, Şimşek M. YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI. EYYAD. 2021;4:40–53.
MLA
Yolagiden, Can, ve Müberra Şimşek. “YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI”. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2021, ss. 40-53, https://izlik.org/JA94AF64DW.
Vancouver
1.Can Yolagiden, Müberra Şimşek. YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK METAFORİK ALGILARI. EYYAD [Internet]. 01 Aralık 2021;4(2):40-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94AF64DW


31515


Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi (EYYAD) dünyada araştırmacılar, yayıncılar ve bilim insanları tarafından en fazla kullanılan benzerlik yazılımları olan iThenticate ve Turnitin kullanmaktadır.

34538.                        34539