Araştırma Makalesi

ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Cilt: 7 Sayı: 1 5 Temmuz 2024
PDF İndir
EN TR

ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Öz

Beden eğitimi ve spor dersi bireylere fiziksel aktivite, spor ve sağlıklı yaşam tarzı konularında eğitim veren ve öğrencilerin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekleyen bir derstir. Bu kapsamda deprem bölgesinin özellikle okul dönemi çocuklarında yarattığı olumsuz duygu durumlarının beden eğitimi ve spor gibi hem oyun hem de fiziksel aktiviteler içeren bir ders ile önüne geçilmesi sağlanabilir. Buradan hareketle araştırmamızda amaç deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik metaforlarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda farklı branşlardan Adıyaman ilinde görev yapan 66 öğretmene ulaşılmış ve “beden eğitimi ve spor dersi ……….. gibidir. Çünkü………………………” sorusu yöneltilmiştir. Öğretmenlerin görüşleri fenomenoloji araştırma desenlerinden içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmamızda toplanan veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu yöntem kodlama, temaların belirlenmesi ve verilerin kodlar ve temalar halinde düzenlenmesi aşamalarını kapsamaktadır. Öğretmenler tarafından oluşturulan metaforlar incelendiğinde 66 kabul edilebilir veriden toplamda 39 farklı metafor tespit edilmiştir. Öğretmenler tarafından en fazla tekrarlanma sıklığı ve yüzdeliğe sahip olan metafor %15,15 (f=10) oranı ile “Hayat” metaforu olmuştur. Araştırma sonuçlarına dayanarak, beden eğitimi ve spor dersinin öğrencilerin stres ve negatif enerjiyi atmalarına, psikolojik olarak yenilenmelerine, daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine, terapi olmalarına ve sosyalleşmelerine yardımcı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bu derslerin öğrencilerin fiziksel becerilerini geliştirmelerine, zihinsel yeteneklerini artırmalarına ve sosyal becerilerini pekiştirmelerine katkı sağladığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akinoglu, O., Tatik, R. S., & Baykin, Y. (2015). Pre-service teachers’ metaphorical perceptions towards the concept of scientist. The Anthropologist, 19(3), 577-584.
  2. Anilan, H. (2018). Analysis of Primary Education Students’ Metaphorical Perceptions of the Concept of Learning. Croatian Journal of Education: Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje, 20(1), 291-328.
  3. Annells, M. (2006). Triangulation of qualitative approaches: Hermeneutical phenomenology and grounded theory. Journal of Advanced Nursing, 56(1), 55-61. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2006.03979.x
  4. Baş, T. ve Akturan, U. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  5. Baydar-Arıcan, H.Ö. (2021). Üniversite öğrencilerinin oyun ve fiziksel aktivite kavramlarına yönelik metaforik algılarının incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 19(4), 170-183.
  6. Birkon, İ., & Dumanlı, Ş. (2024). Turist Rehberi Adaylarının “Anadolu” Kavramına Yönelik Metaforik Algıları. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 8(1), 196-215.
  7. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi
  8. Creswell WJ 2007. Qualitative Inquiry and Research Design: Choosing among Five Approaches. 2nd Edition. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beden Eğitimi ve Eğitim Programlarının Geliştirilmesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

5 Temmuz 2024

Gönderilme Tarihi

6 Haziran 2024

Kabul Tarihi

1 Temmuz 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şahin, A., Şahin, F., & Boybey, F. (2024). ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 7(1), 46-62. https://izlik.org/JA97CD28ET
AMA
1.Şahin A, Şahin F, Boybey F. ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ. EYYAD. 2024;7(1):46-62. https://izlik.org/JA97CD28ET
Chicago
Şahin, Aykut, Faik Şahin, ve Fatih Boybey. 2024. “ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ”. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi 7 (1): 46-62. https://izlik.org/JA97CD28ET.
EndNote
Şahin A, Şahin F, Boybey F (01 Temmuz 2024) ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi 7 1 46–62.
IEEE
[1]A. Şahin, F. Şahin, ve F. Boybey, “ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ”, EYYAD, c. 7, sy 1, ss. 46–62, Tem. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97CD28ET
ISNAD
Şahin, Aykut - Şahin, Faik - Boybey, Fatih. “ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ”. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi 7/1 (01 Temmuz 2024): 46-62. https://izlik.org/JA97CD28ET.
JAMA
1.Şahin A, Şahin F, Boybey F. ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ. EYYAD. 2024;7:46–62.
MLA
Şahin, Aykut, vd. “ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ”. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, c. 7, sy 1, Temmuz 2024, ss. 46-62, https://izlik.org/JA97CD28ET.
Vancouver
1.Aykut Şahin, Faik Şahin, Fatih Boybey. ÖĞRETMENLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE YÖNELİK METAFORİK ALGILARI: DEPREM BÖLGESİ ÖRNEĞİ. EYYAD [Internet]. 01 Temmuz 2024;7(1):46-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97CD28ET


31515


Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi (EYYAD) dünyada araştırmacılar, yayıncılar ve bilim insanları tarafından en fazla kullanılan benzerlik yazılımları olan iThenticate ve Turnitin kullanmaktadır.

34538.                        34539