Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA HAFIZASININ FARKLI YAŞ GRUPLARINDA İNCELENMESİ

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 9, 31.03.2021

Öz

Bu çalışmanın amacı tat, koku gibi bir duyulardan bir sayılabilecek gıda hafızasının farklı yaş gruplarındaki durumunu görebilmektir. Bu amaçla 92 kişiye gıda hafızalarındaki anıları ortaya çıkarabileceği düşünülen ve literatürdeki çalışmalardan esinlenerek hazırlanan 7 soru içeren bilgi edinme formu kullanılmıştır. Az soru sorarak katılımcıların sorulara konsantre olması amaçlanmıştır. Bilgi edinme formu 18-39 yaş aralığındaki 46 katılımcıya, 40-60 yaş aralığında da 46 katılımcıya verilmiştir. Bilgi edinme formuna verilen yanıtlarla niceliksel bir değerlendirme yapılmıştır. Verilen yanıtlar değerlendirilirken en çok tekrar edilen yiyecekler belirlenmiş ve elde edilen veriler Türk mutfak kültürü ve yeme alışkanlıklarıyla antropolojik olarak yorumlanmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki 40-60 yaş grubundaki katılımcılar 18-39 yaş grubundaki katılımcılara göre geleneksel yemekleri daha çok hatırlamakta ve tercih etmektedir. Genç grupta ise hazır gıda tüketiminin daha yaygın olduğu, ancak her iki grubun da kültürel bilgi aktarımından etkilendiği anlaşılmıştır. Ayrıca her iki grubun da yabancı gıdalara karşı gıda neofibisi taşıdığı anlaşılmıştır.

Kaynakça

  • Almerico, G. M. (2014). Food and Identity: Food Studies, Cultural, and Personal Identity. Journal of International Business and Cultural Studies.
  • Ares, G., & Gámbaro, A. (2007). Influence of gender, age, and motives underlying food choice on perceived healthiness and willingness to try functional foods. Appetite.
  • Aslı, A. (2013). Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma. Journal of Yaşar University, 30(8), 5049.
  • Baddeley, A. (1983). Baddeley (1983)-Working memory.pdf. Philosophical Transactions of the Royal Society of London.
  • Bajic-Hajdukovic, I. (2013). Food, Family, and Memory: Belgrade Mothers and Their Migrant Children. Food and Foodways.
  • Blake, A. (2001). The Language of Flavour: Learning and Memory. In Food and the Memory. Oxford Symposium Food and the Memory Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2000.
  • Brooking, L., Uehara, E., Charchat-Fichman, H., & Landeira-Fernandez, J. (2012). Memory performance in Brazilian school-age children. Psychology and Neuroscience.
  • Bulduk, S., & Güneyli, U. (1985). Teknoloji̇k İşlem Gerekti̇ren Hazır, Yarı - Hazır Besi̇nleri̇ Ai̇leleri̇n Tüketme Ve Kabulenme Durumu Konusunda Bi̇r Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 14, 117–126.
  • Cavanaugh, J. C., Feldman, J. M., & Hertzog, C. (1998). Memory beliefs as social cognition: A reconceptualization of what memory questionnaires assess. Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/1089-2680.2.1.48
  • Chambers, S., Lobb, A., Butler, L. T., & Traill, W. B. (2008). The influence of age and gender on food choice: A focus group exploration. International Journal of Consumer Studies.
  • Clark, J. E. (1998). Taste and flavor: their importance in food choice and acceptance. Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1079/pns19980093
  • Cooke, L. J., & Wardle, J. (2005). Age and gender differences in children’s food preferences. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/bjn20051389
  • Draaisma, D., & Waters, L. (2013). The nostalgia factory: Memory, time, and aging. In The Nostalgia Factory: Memory, Time, and Ageing. https://doi.org/10.5860/choice.51-5308
  • Dulger, D., & Solmaz, Y. (2018). Türk Mutfak Kültürü Ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 108–124.
  • Einstein, G. O., & McDaniel, M. A. (1990). Normal Aging and Prospective Memory. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition. https://doi.org/10.1037/0278-7393.16.4.717
  • Ertaş, Y., & Gezmen-Karadağ, M. (2013). Sağlıklı Beslenmede Türk Mutfak Kültürünün Yeri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 0–0.
  • Fischler, C. (1988). Food, self, and identity. Social Science Information. https://doi.org/10.1177/053901888027002005
  • Holtzman, J. D. (2006). Food and memory. Annual Review of Anthropology. https://doi.org/10.1146/annurev.anthro.35.081705.123220
  • Korsmeyer, C., & Sutton, D. (2011). The sensory experience of food. Food, Culture, and Society. https://doi.org/10.2752/175174411X13046092851316
  • Kremer, S., Bult, J. H. F., Mojet, J., & Kroeze, J. H. A. (2007). Food perception with age and its relationship to pleasantness. Chemical Senses. https://doi.org/10.1093/chemse/bjm028
  • Lehrner, J. P., Glück, J., & Laska, M. (1999). Odor identification, consistency of label use, olfactory threshold, and their relationships to odor memory over the human lifespan. Chemical Senses. https://doi.org/10.1093/chemse/24.3.337
  • May, C. P., Rahhal, T., Berry, E. M., & Leighton, E. A. (2005). Aging, source memory, and emotion. Psychology and Aging. https://doi.org/10.1037/0882-7974.20.4.571
  • Meer, F. van, Charbonnier, L., & Smeets, P. A. M. (2016). Food Decision-Making: Effects of Weight Status and Age. In Current Diabetes Reports. https://doi.org/10.1007/s11892-016-0773-z
  • Mintz, S. W., & Du Bois, C. M. (2002). The anthropology of food and eating. Annual Review of Anthropology. https://doi.org/10.1146/annurev.anthro.32.032702.131011
  • Mojet, J., & Köster, E. P. (2005). Sensory memory and food texture. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2004.04.017
  • Nestle, M., Wing, R., Birch, L., DiSogra, L., Drewnowski, A., Middleton, S., Sigman-Grant, M., Sobal, J., Winston, M., & Economos, C. (1998). Behavioral and social influences on food choice. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1998.tb01732.x
  • Özservet, Y. Ç. (2015). Geleneksel Çocuk Oyunları İçin Sokak Temelli Geleneksel Oyun Alanlarının Yeniden Keşfi. I. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı, 264–269.
  • Pilancı, H. (2014). 7-9 Yaş Arasındaki Türk Çocuklarında Kelime Çağrışımını Etkileyen Sosyoekonomik Değişkenler. Bilig, 68, 183–208.
  • Porqueddu, T. (2015). The Danger of Taste. Food Studies: An Interdisciplinary Journal, 5(4), 85–94. https://doi.org/10.18848/2160-1933/cgp/v05i04/40517
  • Seremetakis, C. N. (1993). The Memory of the Senses: Historical Perception, Commensal Exchange, and Modernity. Visual Anthropology Review. https://doi.org/10.1525/var.1993.9.2.2
  • Siegrist, M., Hartmann, C., & Keller, C. (2013). Antecedents of food neophobia and its association with eating behavior and food choices. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2013.06.013
  • Sutton, D. E. (2001). Remembrance of Repasts. In Remembrance of Repasts. https://doi.org/10.5040/9781350044883
  • Vabø, M., & Hansen, H. (2014). The Relationship between Food Preferences and Food Choice : A Theoretical. International Journal of Business and Social Science.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arzu Durukan 0000-0003-2255-1797

Berika Türker 0000-0003-4436-2321

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2021
Gönderilme Tarihi 3 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Durukan, A., & Türker, B. (2021). GIDA HAFIZASININ FARKLI YAŞ GRUPLARINDA İNCELENMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 1-9.

The open access statement