Araştırma Makalesi

Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp

Cilt: 30 Sayı: 118 1 Mayıs 2024
PDF İndir
EN TR

Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp

Öz

Bu makale, Tatar edebiyatının farklı dönemlerinde kaleme alınan klasik eserlerinden Mirsey Emir’in Agıydil adlı uzun hikâyesini ve Fevziye Beyremova’nın Kırık Sırt romanını Michel Foucault tarafından kullanılan, daha sonraları Giorgio Agamben’in eleştirileriyle şekillendirilen biyopolitika kavramıyla bir okuma çalışmasıdır. Sovyet Rusya’da 1917 Ekim İhtilâli’nin ardından bireysel mülkiyetin ortadan kaldırılarak toprak mülkiyetinin devlet eline geçmesinin somutlaşmış en temel göstergesi olan kolhozlar kurulmuştur. Kolhozların tesisiyle iktidarla varlıklı köylüler çok geçmeden karşı karşıya gelmiştir. Sovyet Hükümeti “kulak” olarak yaftaladığı varlıklı köylüleri kolhoz sistemi içerisinde kalmayı reddettikleri gerekçesiyle Sibirya steplerine, Kazak bozkırlarına, Solovki adalarına ve yeni endüstri sahalarından Magnitogorskiy kampına sürgüne göndermiş, durağanlığa ve ölüme terk etmiştir. Sistemin içerisinde yer almak istemeseler de kolhoz sınırları dışarısında hayatta kalamayacağını düşünen köylüleri ise üretim seferberliğine dâhil ederek eylemsizliklerini ortadan kaldırmıştır. Agıydil’in başkişileri İlyas ve Gayaz köylerindeki kolhoz sisteminin işleyişindeki aksaklıkları gidermek, komsomol teşkilatı mensuplarını üretime koşmak için üstün çaba göstermişlerdir. Hikâyedeki karakterlerin eylem/eylemsizlik zıtlığı, İvan Gonçarov’un Oblomov romanı merkeze alınarak işlenmiştir. Sovyet döneminin eksiklerini yansıtan Kırık Sırt’ta ise kulak yaftasıyla köylerinden Magnitogorskiy’deki kamplara gönderilen Asılgerey ve ailesinin trajik hayatı konu edilmiştir. Anlatı boyunca kamplardaki ağır yaşam koşulları, kadın bedeninin teşhiri, nüfusun kontrolü ve denetimi, hastalıklarla verilen kayıplar roman kişilerinin yaşadıklarından hareketle eleştirel bir tavırla sunulmuştur. Söz konusu eleştiriler insan bedenine yönelik ölümü önceleyen biyopolitik yaklaşımlara olmuştur. Kolhozlar ve kampların iktidarın bedenle ilişkisini açığa çıkaran en somut mekânlar olması Tatar edebiyatında biyopolitik bir okuma yapmayı mümkün kılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agamben, G. (2013). Kutsal insan: Egemen iktidar ve çıplak hayat (İ. Türkmen, Çev.) Ayrıntı.
  2. Aleksandroviç, İ. V. (2016). Sotsial’no-politiçeskiye aspekti deyetel’nosti sel’skogo komsomola tsentral’nogo çernozem’ya v 1930-1935 godah [1930-1935 Yılları Arasında Merkez Kara Toprak Bölgesi Kırsal Komsomol Teşkilatının Faaliyetlerinin Sosyal ve Siyasi Yönleri] [Doktora tezi] Tambovskiy Gosudarstvennıy Tehniçeskiy Universitet.
  3. Bedir, U. (2014). Oblomovluk üzerine. Varlık (1276), 28-31.
  4. Beşirli, H., Ünal, A. (2018). Sovyet Birliği döneminde Kırgızistan’da gençlerin politik toplumsallaştırılmaları (sosyalizasyonu) Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (28), 21-35.
  5. Beyremova, F. (2005). Kırık sırt: Romannar. Tatarstan Kitap Neşriyatı.
  6. Beyremova, F. (2013). Milletěme ḫězmet ittěm: publitsistik hem fenni popular yazma. Ayaz Neşriyatı.
  7. Emir, M. (2021). Povestlar hem hikeyeler. Tatarstan Kitap Neşriyatı.
  8. Ergün, O. (2018). Jeopolitik kontrolden biyopolitik kontrole. Bitlis Eren Üniversitesi Akademik İzdüşüm Dergisi, 3 (4), 32-57.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alevilik Bektaşilik Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2024

Gönderilme Tarihi

19 Kasım 2023

Kabul Tarihi

10 Nisan 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 30 Sayı: 118

Kaynak Göster

APA
Demirkaya, A. E. (2024). Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp. Folklor/Edebiyat, 30(118), 413-426. https://doi.org/10.22559/folklor.2628
AMA
1.Demirkaya AE. Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp. folk/ed. 2024;30(118):413-426. doi:10.22559/folklor.2628
Chicago
Demirkaya, Alp Eren. 2024. “Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp”. Folklor/Edebiyat 30 (118): 413-26. https://doi.org/10.22559/folklor.2628.
EndNote
Demirkaya AE (01 Mayıs 2024) Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp. Folklor/Edebiyat 30 118 413–426.
IEEE
[1]A. E. Demirkaya, “Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp”, folk/ed, c. 30, sy 118, ss. 413–426, May. 2024, doi: 10.22559/folklor.2628.
ISNAD
Demirkaya, Alp Eren. “Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp”. Folklor/Edebiyat 30/118 (01 Mayıs 2024): 413-426. https://doi.org/10.22559/folklor.2628.
JAMA
1.Demirkaya AE. Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp. folk/ed. 2024;30:413–426.
MLA
Demirkaya, Alp Eren. “Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp”. Folklor/Edebiyat, c. 30, sy 118, Mayıs 2024, ss. 413-26, doi:10.22559/folklor.2628.
Vancouver
1.Alp Eren Demirkaya. Biyopolitikanın Tatar Edebiyatındaki Görünümü: Kolhoz ve Kamp. folk/ed. 01 Mayıs 2024;30(118):413-26. doi:10.22559/folklor.2628

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)