Büyük Veri çağı başlamıştır. Bilgisayar uzmanları, fizikçiler, ekonomistler, matematikçiler, siyaset bilimcileri, biyo-bilişimciler, sosyologlar ve diğer bilginler, yalnızca insanlar, şeyler ve bunların etkileşimleri tarafından ve haklarında üretilen devasa miktardaki bilgilere ulaşmak için çırpınıp durmaktadırlar. Çeşitli gruplar türeyimsel zincirleri, sosyal medya etkileşimlerini, sağlık kayıtlarını, telefon günlüklerini, devlet kayıtlarını ve insanların diğer tüm dijital izlerini incelemenin muhtemel faydaları ve getirileri hakkında tartışmalar yürütmektedirler. Böylece ortaya muazzam sorular çıkar: Büyük ölçekli araştırma verileri daha iyi araçlar, servisler ve kamu yararı oluşturmamıza yardımcı olacak mıdır, yoksa yeni bir gizlilik ihlali ve istilacı pazarlama dalgasının önünü mü açılacaktır? Veri analizi çevrimiçi toplulukları ve siyasal hareketleri anlamamıza yardım mı edecektir, yoksa protestocu izlerini takip etmek ve sesleri susturmak için mi kullanılacaktır? İnsan iletişimi ve kültürü üzerine çalışma disiplinlerimizi mi dönüştürecek, yoksa araştırma seçeneklerimizi daraltıp “araştırma” sözcüğünden ne anladığımızı mı değiştirecek? Bu açılardan, Büyük Veriyi sosyo-tekniksel bir olgu olarak ele aldığımızda, varsayım ve önyargıların eleştirel bir biçimde eklemlenmesinin gerekli olduğunu iddia etmekteyiz. Bu makalede ütopyacı ve distopyacı retoriği harekete geçirmekte olup, teknoloji, analiz ve mitoloji birlikteliğine dayanan kültürel, teknolojik ve bilimsel bir olgu olarak Büyük Veri etrafında toplanan konular hakkındaki görüşleri keskinleştirmek için altı farklı tartışma konusu öneriyoruz.
Büyük Veri mantıksal analiz sosyal medya iletişim çalışmaları sosyal ağ siteleri bilim felsefesi epistemoloji etik Twitter
Diğer ID | JA68KS96YG |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleleri -Compilation Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 21 Sayı: 83 |
Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q2 'dir:
TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.
Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun ( (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Aydın Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)
Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)