Bosnia and Herzegovina, where recent historical tragic events and human tragedy have been experienced, is a country where unresolved problems exist, a mixed society cannot become a state, and the struggle for supremacy of dominant ethnic groups is exhibited in this geography at every opportunity. Bosnia and Herzegovina, which carries the traces and projections of many civilizations, is also on the world stage with the perception of a country under the influence. The historical background of the developments in the Balkans and the effects of this plan to the present actually have a deep hinterland. In this context, Bosnia and Herzegovina presents a heavy picture, in the shadow of wars and ethno-religious conflicts, where there is no shortage of conflicts.
In this study, a literature-based evaluation of the political and social structure of Bosnia-Herzegovina in the historical perspective will be made and how the dominant ethnic and religious approaches within the political profile have turned into problems over time will be examined. In addition, while investigating the effects of the religious and ethnic background of the region in the form of deconstruction in the shaping of the general structure of Bosnia-Herzegovina, the causes of the problems, chaos and insecurity in this historical expansion will be tried to be revealed. It will also be attempted to analyze the chaos environment in Bosnia-Herzegovina in the projection of the Dayton Agreement, which brought an end to the heavy picture created by the dominant ethnic groups in the region where the civil war took place in the 1990s. In this direction, the article aims to present a brief analysis of Bosnia and Herzegovina, which is a country prone to problems, with strategic evaluations.
Bosnia and Herzegovina Ethnic-Religious Conflict Insecurity Chaos Dayton Agreement
Yakın tarihsel trajik vakaların ve insanlık dramının yaşandığı Bosna-Hersek; çözüme kavuşturulamayan sorunların var olduğu, karma bir toplumun devlet olamadığı ve baskın etnik grupların üstünlük mücadelelerinin her fırsatta bu coğrafyada sergilendiği ülkedir. Birçok uygarlığın izlerini ve izdüşümlerini taşıyan Bosna-Hersek, aynı zamanda etki altında bir ülke algısı ile dünya sahnesinde yer almaktadır. Balkanlarda yaşanan gelişmelerin tarihsel arka planı ve bu planın günümüze etkilerinin aslında derin bir hinterlandı bulunmaktadır. Bu bağlamda Bosna-Hersek; savaşların ve etnik-dini çekişmelerin gölgesinde, çatışmaların eksik olmadığı ağır bir tablo sergilemektedir.
Bu çalışmada, tarihsel perspektif içinde Bosna-Hersek’in siyasi ve toplumsal yapısının literatür eksenli bir değerlendirmesi yapılarak, siyasi profil içindeki baskın etnik ve dini yaklaşımların zaman içinde nasıl sorun haline dönüştüğü incelenecektir. Ayrıca Bosna-Hersek’in genel yapısının şekillenmesinde yapısökümü mahiyetinde, bölgenin dini ve etnik geçmişinin etkileri araştırılırken, bu tarihsel açılım içinde yaşanan sorunların, kaosun ve güvensizlik ortamının nedenleri de ortaya konmaya çalışılacaktır. İç savaş yaşanan coğrafyada baskın etnik cenahların 1990’larda oluşturduğu ağır tablonun sona ermesini sağlayan Dayton Antlaşması’nın izdüşümünde, Bosna-Hersek’teki kaos ortamının, analizi de gerçekleştirilmeye çalışılacaktır. Bu doğrultuda makale, temel olarak sorunlara eğilimli bir ülke olan Bosna Hersek’in stratejik değerlendirmelerle kısa bir analizinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır.
Bosna-Hersek Etnik-Dini Çatışma Güvensizlik Kaos Dayton Anlaşması
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası İlişkiler (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1 |