Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HIRİSTİYAN DÜNYADA YENİDEN BİRLEŞME GİRİŞİMLERİ: ESKİ KATOLİK VE ANGLİKAN KİLİSESİ ARASINDA ORTAK KOMÜNYON

Yıl 2020, Cilt: 25 Sayı: 2, 1 - 19, 30.12.2020

Öz

Hıristiyan dünyanın birliğini sağlamak amacıyla çeşitli kiliseler tarafından yürütülen ökümenik faaliyetler, özellikle 20. yüzyılda büyük bir ivme kazanmıştır. Bu çerçevede yapılan kiliseler arası diyalog faaliyetleri, inanç birliğini sağlamanın yanı sıra, misyonerlik, göç hareketleri ve farklı mezhepler arası evlilikler gibi pratik sorunlara çözüm bulma kaygılarıyla hız kazanmıştır. Günümüzde birçok kilise, ökümenik diyaloğun öneminin farkındadır. Ancak bu tür ökümenik faaliyetlerde nadiren başarılı sonuçlar alınabilmiştir. Eski Katolik Kiliseleri ile Anglikan Kilisesi arasında gerçekleştirilen ortak komünyon (intercommunion) anlaşması, tarihsel olarak farklı menşelere dayanan iki kilise arasında gerçekleştirilen ilk başarılı ökümenik kazanım olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada önce ökümenizm ve ökümenik hareketler ile ilgili betimleyici bir değerlendirme yapılmıştır. Ardından Eski Katolik Kiliseleri ile Anglikan Kilisesi arasında gerçekleştirilen ortak komünyon anlaşması betimlenmiş ve tartışılmıştır.

Destekleyen Kurum

--

Proje Numarası

--

Kaynakça

  • Arblaster, Paul; A History of the Low Countries, Macmillan International Higher Education, 2019. Aydın, Mehmet; "Hıristiyanlık" Mezhepler ve Tarikatlar, TDV İslâm Ansiklopedisi (DİA), İstanbul, 1998, C. 17, s. 353-358.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Osman Şahin 0000-0003-2959-241X

İskender Oymak

Proje Numarası --
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 12 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Şahin, Osman - Oymak, İskender. “HIRİSTİYAN DÜNYADA YENİDEN BİRLEŞME GİRİŞİMLERİ: ESKİ KATOLİK VE ANGLİKAN KİLİSESİ ARASINDA ORTAK KOMÜNYON”. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 25/2 (Aralık 2020), 1-19.

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.