BibTex RIS Kaynak Göster

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİ TOPLUMSAL YAŞAMA HAZIRLAMADA ETKİLİLİK DÜZEYİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ)

Yıl 2010, Cilt: 20 Sayı: 1, 0 - 0, 01.03.2010

Öz

Betimsel nitelikteki bu araştırma 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilinde 94 ilköğretim okulunda görev yapan 631 sınıf öğretmeni, 144 tane de Sosyal Bilgiler öğretmeni üzerinde yapılmıştır. Veriler 25 maddelik Likert tipi bir ölçekle toplanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.99, Bartlett testi sonucu 3690,402 ve KMO değeri de 0.94 olarak hesaplanmıştır. Veriler kıdem, branş ve okulun sosyo-ekonomik düzeyi açısından değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Anova, t testi ile KWH, MWU ve LSD testleri kullanılmıştır. Araştırma ile Sosyal Bilgiler dersi öğretim programı öğrencileri sosyal yaşama hazırlama açısından yeterli bulunmuştur. Sosyo-ekonomik açıdan iyi düzey okullarda çalışan ve meslekte yeni olan öğretmenler programı etkili bulmuşlardır. Branş değişkeni açısından ise Sosyal Bilgiler öğretmenleri programı 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinden daha etkili bulmuşlardır. Elde edilen sonuçlara göre okulların fiziksel donanımlarının iyileştirilmesi ve öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerlerinin verilmesi gibi önerilerde bulunulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Toplumsal Yaşam, Sınıf Öğretmeni, Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Eğitim Bilimleri
Yazarlar

Mehmet Nuri Gömleksiz Bu kişi benim

Elif Cüro Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi 4 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gömleksiz, M. N., & Cüro, E. (2010). SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİ TOPLUMSAL YAŞAMA HAZIRLAMADA ETKİLİLİK DÜZEYİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(1).