Araştırma Makalesi

VAROLUŞÇULUK: HÜMANİZM, ANTİ-HÜMANİZM VE ÖTESİ

Sayı: 37 7 Mayıs 2024
PDF İndir
EN TR

VAROLUŞÇULUK: HÜMANİZM, ANTİ-HÜMANİZM VE ÖTESİ

Öz

İnsanı bir amaç olarak gören, refah ve mutluluğunu kendisinin belirlemesi gerektiğini iddia eden felsefi yaklaşıma hümanizm ve buna karşıt yaklaşıma da anti-hümanizm denilebilir. Varoluşçuluk ise özcü yaklaşımların aksine, insanın yapıp ettiklerinin bir özün ifadesi olduğuna değil, bizzat kendi özünü oluşturduğuna işaret etmektedir. Bu haliyle varoluşçuluk, bir hümanizm olarak görünmektedir. Sartre’ın, “varoluşçuluk bir hümanizmdir,” yargısı da bu paralelde bir düşünceyi savunuyormuş gibi görünse de, varoluşçuluk ile bağlantısını hümanizmi yeniden tanımlayarak kurmaktadır. Her ne kadar Sartre, Heidegger’in de kendisi gibi bir varoluşçuluk ve hümanizm fikrine sahip olduğunu iddia etse de Heidegger bu iddiayı kabul etmemektedir. Heideggerci düşünce yer yer anti-hümanist bir yaklaşım olarak görülebilmektedir. Bu makalede Sartre’ın ve Heidegger’in varoluşçuluk ve hümanizm bağlamındaki tartışmaları ele alınıp incelenmektedir. Bu incelemenin hedefi, Sartre’ın kendisinin de iddia ettiği gibi varoluşçuluk düşüncesinin bir hümanizm olup olmadığına açıklık getirmektir. Yanı sıra Heidegger’in “varoluşçu” düşüncesinin bir hümanizm mi yoksa bir anti-hümanizm mi olduğunu veya bu iki yaklaşımın da ötesinde bir başka öneride mi bulunduğunu tespit etmektir. İlaveten Sartre’ın Heidegger’in düşüncesinin varoluşçu ve hümanist bir düşünce olduğu iddiasının Heidegger düşüncesinin gerçekliğini ne kadar yansıttığına yönelik bir soruşturma da yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Cohen-Solal, A. Jean-Paul Sartre. Çev. İsmail Yerguz, İstanbul: Dost Kitabevi, 2005.
  2. Direk, Z. “Jean-Paul Sartre.” İçinde Çağdaş Kıta Felsefesi: Bergson’dan Derrida’ya, 94-123. Ankara: Fol Yayınları, 2021.
  3. Direk, Zeynep ve Gaye Çankaya, hazırlayan. Tarihin Sorumluluğunu Anlamak: Sartre’ın Geç Dönem Düşüncesi Üzerine. İstanbul: Metis Yayınları, 2010.
  4. Fell, J. Heidegger and Sartre: An Essay on Being and Place. New York: Columbia University Press, 1979.
  5. Heidegger, M. Hegel’in Tinin Fenomenolojisi. Çev. Kaan H. Ökten. İstanbul: Alfa Yayınları, 2020.
  6. Heidegger, M. Sein und Zeit. Gesamtausgabe, Band 2. Frankfurt am Main: Vittorio Klostermann, 1977.
  7. Heidegger, M. Varlık ve Zaman. Çev. Kaan H. Ökten. İstanbul: Alfa Yayınları, 2018.
  8. Heidegger, M. Über den Humanismus. Frankfurt am Main: Vittorio Klostermann, 1949.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İnsan Felsefesi , 20. Yüzyıl Felsefesi , Kıta Felsefesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

7 Mayıs 2024

Gönderilme Tarihi

12 Ocak 2024

Kabul Tarihi

14 Mart 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 37

Kaynak Göster

Chicago
Yılmaz, Erdal. 2024. “VAROLUŞÇULUK: HÜMANİZM, ANTİ-HÜMANİZM VE ÖTESİ”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 37: 195-216. https://doi.org/10.53844/flsf.1418580.

Cited By

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.