Derleme

TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”

Cilt: 4 Sayı: 1 28 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”

Öz

İnsan hayatında beslenme ve barınma kadar sağlık da önemli bir yer tutar. İnsanoğlunun sağlıklı kalma çabası, tıp uygulamalarının da doğuşunu sağlamıştır. Tarihöncesi çağlardan günümüze kadar meydana getirilen tıp uygulamalarının önemli bir parçasını “geleneksel tıp”, “halk hekimliği”, “tıbbî folklor” ya da “folklorik tıp” olarak da adlandırılan halk tıbbı oluşturur. Toplulumuzda yaygın bir şekilde “kocakarı ilacı” olarak nitelenen halk tıbbı uygulamaları, kadim zamanların tababet ve sağaltma bilgisidir. Kuşaktan kuşağa, sözlü kültür vasıtasıyla aktarılan tecrübe, inanış, yöntem ve uygulamalardan oluşur. Büyü, din ve tıbbın içiçe geçmiş hali olarak da niteleyebileceğimiz halk tıbbı uygulamaları kısmen de olsa günümüzde de halk arasında yaşatılmaktadır. Ülkemiz halk tıbbına konu olan bir çok hastalıktan birisi de vücudun bazı bölgelerindeki ağrı ve sızılarla kendisini gösterdiğine inanılan ve halk arasında “yel” olarak adlandırılan rahatsızlıktır. Elimizdeki bu makale esas olarak Antalya ve çevresinde “yel bileziği” olarak adlandırılan ve “yel” hastalığına karşı sağaltım amacıyla kullanılan maddi kültür ögesini konu almakta ve bu kültürel ögeyi saha çalışmalarındaki tespitler doğrultusunda incelemeyi hedeflemektedir. Bakır malzemeden yapılmış olan ve yörenin kültürel mirasının da bir parçasını oluşturan yel bileziği sağaltım amacıyla kullanılan bir eşya olmasının yanı sıra aynı zamanda bir el sanatı ürünüdür. Yel bileziğinin kültürel ve tarihsel arka planını oluşturan ve oldukça karmaşık bir konu olan “yel” kavramı ile “yel” hastalığı ise makalenin ilk bölümünde tafsilatlı bir literatür taraması yardımıyla irdelenmiş ve Türkiye’den örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ACIPAYAMLI, O. (1969). “Türkiye Folklorunda Halk Hekimliği ve Özellikleri”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, C. XXVI., s.1–9.
  2. ACPAYAMLI, O. (1989). “Türkiye Folklorunda Halk Hekimliğinin Morfolojik ve Fonksiyonel Yönden İncelenmesi”. Türk Halk Hekimliği Sempozyumu Bildirileri, C.XXVI. (1-2), s. 1-9.
  3. ANOHİN, A.V. (2006). Altay Şamanlığına Ait Materyaller. Konya: Kömen Yayınları.
  4. ANOHİN, A.V. (2017). “Teleütlerin Tasavvuruna Göre Ruh ve Özellikleri”. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, 44, 19-34.
  5. ANONİM (1993). Türkiye'de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü. I-XII. Ankara: TDK Yayınları.
  6. ANONİM (1996). Tarama Sözlüğü. I-VIII, Ankara, TDK Yayınları.
  7. ANONİM (1998). Isparta’nın Folkorik Yapısı. Isparta: Milli Eğitim Müdürlüğü Yayınları.
  8. ANONİM (2011). Büyük Türkçe Sözlük, Ankara: TDK Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

28 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

18 Ocak 2021

Kabul Tarihi

15 Şubat 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Davulcu, M. (2021). TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”. Folklor Akademi Dergisi, 4(1), 149-171. https://izlik.org/JA72UA62HC
AMA
1.Davulcu M. TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”. Folklor Akademi Dergisi. 2021;4(1):149-171. https://izlik.org/JA72UA62HC
Chicago
Davulcu, Mahmut. 2021. “TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: ‘YEL BİLEZİĞİ’”. Folklor Akademi Dergisi 4 (1): 149-71. https://izlik.org/JA72UA62HC.
EndNote
Davulcu M (01 Nisan 2021) TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”. Folklor Akademi Dergisi 4 1 149–171.
IEEE
[1]M. Davulcu, “TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: ‘YEL BİLEZİĞİ’”, Folklor Akademi Dergisi, c. 4, sy 1, ss. 149–171, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72UA62HC
ISNAD
Davulcu, Mahmut. “TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: ‘YEL BİLEZİĞİ’”. Folklor Akademi Dergisi 4/1 (01 Nisan 2021): 149-171. https://izlik.org/JA72UA62HC.
JAMA
1.Davulcu M. TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”. Folklor Akademi Dergisi. 2021;4:149–171.
MLA
Davulcu, Mahmut. “TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: ‘YEL BİLEZİĞİ’”. Folklor Akademi Dergisi, c. 4, sy 1, Nisan 2021, ss. 149-71, https://izlik.org/JA72UA62HC.
Vancouver
1.Mahmut Davulcu. TÜRK HALK TIBBINDA “YEL” HASTALIĞI VE ANTALYA YÖRESİNDEN BİR SAĞALTIM ÖRNEĞİ: “YEL BİLEZİĞİ”. Folklor Akademi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2021;4(1):149-71. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72UA62HC