İslâm Peygamberi Hz. Muhammed’in sağlığında hastalığa karşı kullandığı bazı otlar, sebzeler, meyveler, sütler (sığır sütü, eşek sütü, at sütü, deve sütü), tereyağı, kaymak ile bazı meyve ve sebzeler hakkında verdiği bilgiler ve râviler (rivâyet edenler: Abdullah bin Mes’ud, Ebû Hüreyre, Ebû Sa’îd-Huzrî, Üsâme bin Zeyd, İbni Abbas, Harb bin Meymûn, Câbir, Ebû Derdâ, Câbir bin Abdullah, Hilâl bin Yesâr, Zeyd bin Eslem, Mücâhid, Amru ibni Şu’ayb, Ümm-i ‘Atiyye, Ümm-i Selim, Enes bin Mâlik, Ebu Dedâ, Süveyd bin Târık, ‘Âyişe, Hâfız Ebû Na’îm, …vb ları) tarafından aktarılan bilgiler, Hâfız-Ebû Na’îm tarafından derlenip bir araya getirilerek Arapça olarak yazılmış; XV. yüzyılda Germiyanoğlu ve Kütahya’da kadılık yapan Türk yazarlarından Ahmed-i Dâ’î (Ahmed bin İbrâhîm bin Muhammede’l-Ma’rûfu bi’d-Dâ’î) tarafından Türkçeye tercüme edilmiş ve Umur bin Temürtaş’a takdim edilmiştir. Ahmed-i Dâ’î, 1410’da Germiyanoğlu emiri Emir Süleyman Çelebi’nin öldürülmesi üzerine, Çelebi Mehmed’in himâyesine girmiş, Çelebi Mehmed’in oğlu Murad’a hocalık yapmak üzere sarayda görevlendirlimiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Diğer |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 |