Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 13, 540 - 548, 25.12.2023

Öz

Kaynakça

  • Akın, G. Özkoçak, V. ve Gültekin, T. (2015). Geçmişten Günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Dergisi, Sayı 30, 33-52.
  • Arlı, M. Gümüş, H. (2007). Türk Mutfak Kültüründe Çorbalar. ICANAS, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi. 10-15 Eylül, Ankara, 143-158.
  • Aydoğdu, A. ve Mızrak, M. (2017). Azerbaycan ve Türkiye Mutfak Kültürünün Tarihi Birlikteliği ve Mevcut Durumunun Belirlenmesi, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Bahar-2017 Cilt: 2 No: 1, 15-25.
  • Baykara, T. (2001). Türk Tarihine Bakışlar (1. baskı). Ankara, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.
  • Baysal, A. (1993a). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları:1230, Ankara.
  • Baysal, A. (1993b). “Türk yemek kültüründe değişmeler, beslenme ve sağlı yönünden değişmeler”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No:3, 12-20, Ankara.
  • Bedirhan, Y. (2009). İslam Öncesi Türk Tarihi ve Kültürü, Konya.
  • Belge, M. (2016), Tarih Boyunca Yemek Kültürü, 14. Baskı, İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Beşirli, H. (2010). Yemek Kültür ve Toplum, Milli Folklor Dergisi, Yıl: 22,Sayı: 87, s.159-169.
  • Demirgül, F. (2018). Çadırdan Saraya Türk Mutfağı, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Temmuz-2018 Cilt:3 No:1.
  • Düzgün, E. ve Durlu Özkaya, F. (2015). Mezopotamya‟dan Günümüze Mutfak Kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3/1, 41-47.
  • Erdoğan Aracı, Ü. (2016). Türk mutfağı, gastronomi ve turizm, Ed: Hülya Kurgun ve Demet Bağıran Özşeker. Ankara. Detay Yayıncılık.
  • Ersoy, Y. (2003). Türk mutfak kültürü. https://www.tarihtarih.com/? Syf=26 & Syz=366321 (Erişim tarihi: 26/05/2016).
  • Faraqhi, S. (2000). Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam. Çeviren: Elif Kılıç. Tarih Vakfı, 2. Baskı, İstanbul.
  • Gökalp, Z. (1976). Türk Medeniyeti Tarihi, İstanbul.
  • Güldemir, O. (2014). Orta Asya’dan Cumhuriyet Dönemine Türk Mutfağındaki Yemeklerin Değişimi: Yazılı Kaynaklar Üzerinden Bir Değerlendirme. VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi: 346-358, 04-05, Kuşadası, Aydın.
  • Güler, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2 (26): 24-30.
  • Halıcı, N (1997). “Anadolu bayramlarında beyaz renkler”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayınları, Yayın No: 20, s.65-67.
  • Isin, P. M. (2018). Bountiful empire: a history of ottoman cuisine. Reaktion Books.
  • Işın, P. M. (2014, July). Moulds for Shaping and Decorating Food in Turkey. In Food & Material Culture: Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2013. Oxford Symposium.
  • Kafesoğlu Kızıldemir, Ö. Öztürk, E. Sarıışık, M. (2014). Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Değişimler. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2014, Cilt:14, Yıl:14, Sayı:3, 14: 191-210.
  • Kafesoğlu, İ Bountiful empire: a history of ottoman cuisine. (1992). Kültür ve Teşkilat. Türk Dünyası El Kitabı, C. I, Ankara.
  • Karataş, E. (2018). Geleneksellikten değişime Osmanlı sarayında mutfak kültürü (Master's thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Kartari, A. (1986). Azeri ve Fırat Havzası Mutfak Kültürlerinin Karşılaştırmalı İncelemesi. Belleten, Türk Folkloru Yayınları, İstanbul.
  • Kılıç, S. ve Albayrak, A. (2012). İslamiyetten Önce Türklerde Yiyecek ve İçecekler. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Vol. 7/2 Spring, 707-716.
  • Ögel, B. (1978a). Türk kültür tarihine giriş: Türklerde yemek kültürü (Cilt IV). Kültür Bakanliği.
  • Ögel, B. (1978b). Türk kültür tarihine giriş: Türklerde ziraat kültürü (Cilt II). Kültür Bakanlığı.
  • Önçel, S. (2015). Turkish Cuisine and An Assessment on Its Future. J Tourism Gastronomy Stud, 3(4), 33-44.
  • Özdoğan, Y. ve Işık, N. (2008). Geleneksel Türk Mutfağında Şerbet. 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Bildiri Kitabı, I. cilt 1059-1077, Ankara.
  • Özgüdenli, O.G. ve Uzunağaç, Ö. (2014). “Selçuklu Anadolusu’nda Ekmek”, Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 1, 43-72.
  • Roden, C. (2007). Arabesque: a taste of Morocco, Turkey, and Lebanon. New York, Alfred A. Knopf.
  • Şanlıer, N. Cömert M. ve Özkaya, F. D. (2012). Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı. Millî Folklor, 24(94), 152-161.
  • Şavkay, T. (1998). Mutfağımız Büyük Bir Kültürel Renkliliğe Sahip. Türsab Dergisi, Sayı: 71, 44-46.
  • Toygar, K. (2001). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Türk Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler, Ankara, Yayın No:29, Eylül, 13.
  • Ünsal, A. (2008). Osmanlı Mutfağı,. Yemek Kitabı I, Ed: M. Sabri Koz. İstanbul, Kitabevi Yayınları, Cilt I, s.128-158.
  • Yerasimos, M. (2014). 500 yıllık Osmanlı mutfağı. İstanbul. Boyut Yayın Grubu
  • Yılmaz, A. (2006). İşyerimiz Mutfak, Mesleğimiz Aşçılık, Sanatımız Pişirmek, İstanbul.
  • Yorulmaz, M. (2003). XV. yüzyıl Orta Asya Türk topluluklarında sosyal-kültürel ve iktisadi hayat (Master's thesis, [yy]).

Turkish Culinary Culture from The Past to The Present

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 13, 540 - 548, 25.12.2023

Öz

Food is the most important prerequisite for human survival. Societies have developed different food cultures over time due to their social, cultural, economic and religious differences. The Turks, who came to Anatolia from Central Asia, have a rich culinary culture due to their long historical background and accumulation. The Turks ruled Anatolia for centuries and were instrumental in the formation of the key factors that shaped Anatolian cuisine. When the Turks immigrated from Central Asia, they brought their traditions and customs with them. The Turks who settled in Anatolia added new food cultures to the old eating habits they encountered. During the Ottoman Empire, Turkish food culture brought together people from different classes and backgrounds and interacted with the food culture of many nations. In addition, technological developments and changing world standards play an important role in changing eating habits and cultures. The aim of this study is to examine the development of Turkish food culture in Anatolia from the first settlement of Turks in Central Asia to the present day.

Kaynakça

  • Akın, G. Özkoçak, V. ve Gültekin, T. (2015). Geçmişten Günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Dergisi, Sayı 30, 33-52.
  • Arlı, M. Gümüş, H. (2007). Türk Mutfak Kültüründe Çorbalar. ICANAS, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi. 10-15 Eylül, Ankara, 143-158.
  • Aydoğdu, A. ve Mızrak, M. (2017). Azerbaycan ve Türkiye Mutfak Kültürünün Tarihi Birlikteliği ve Mevcut Durumunun Belirlenmesi, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Bahar-2017 Cilt: 2 No: 1, 15-25.
  • Baykara, T. (2001). Türk Tarihine Bakışlar (1. baskı). Ankara, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.
  • Baysal, A. (1993a). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları:1230, Ankara.
  • Baysal, A. (1993b). “Türk yemek kültüründe değişmeler, beslenme ve sağlı yönünden değişmeler”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Yayın No:3, 12-20, Ankara.
  • Bedirhan, Y. (2009). İslam Öncesi Türk Tarihi ve Kültürü, Konya.
  • Belge, M. (2016), Tarih Boyunca Yemek Kültürü, 14. Baskı, İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Beşirli, H. (2010). Yemek Kültür ve Toplum, Milli Folklor Dergisi, Yıl: 22,Sayı: 87, s.159-169.
  • Demirgül, F. (2018). Çadırdan Saraya Türk Mutfağı, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Temmuz-2018 Cilt:3 No:1.
  • Düzgün, E. ve Durlu Özkaya, F. (2015). Mezopotamya‟dan Günümüze Mutfak Kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3/1, 41-47.
  • Erdoğan Aracı, Ü. (2016). Türk mutfağı, gastronomi ve turizm, Ed: Hülya Kurgun ve Demet Bağıran Özşeker. Ankara. Detay Yayıncılık.
  • Ersoy, Y. (2003). Türk mutfak kültürü. https://www.tarihtarih.com/? Syf=26 & Syz=366321 (Erişim tarihi: 26/05/2016).
  • Faraqhi, S. (2000). Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam. Çeviren: Elif Kılıç. Tarih Vakfı, 2. Baskı, İstanbul.
  • Gökalp, Z. (1976). Türk Medeniyeti Tarihi, İstanbul.
  • Güldemir, O. (2014). Orta Asya’dan Cumhuriyet Dönemine Türk Mutfağındaki Yemeklerin Değişimi: Yazılı Kaynaklar Üzerinden Bir Değerlendirme. VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi: 346-358, 04-05, Kuşadası, Aydın.
  • Güler, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2 (26): 24-30.
  • Halıcı, N (1997). “Anadolu bayramlarında beyaz renkler”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı yayınları, Yayın No: 20, s.65-67.
  • Isin, P. M. (2018). Bountiful empire: a history of ottoman cuisine. Reaktion Books.
  • Işın, P. M. (2014, July). Moulds for Shaping and Decorating Food in Turkey. In Food & Material Culture: Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2013. Oxford Symposium.
  • Kafesoğlu Kızıldemir, Ö. Öztürk, E. Sarıışık, M. (2014). Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Değişimler. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2014, Cilt:14, Yıl:14, Sayı:3, 14: 191-210.
  • Kafesoğlu, İ Bountiful empire: a history of ottoman cuisine. (1992). Kültür ve Teşkilat. Türk Dünyası El Kitabı, C. I, Ankara.
  • Karataş, E. (2018). Geleneksellikten değişime Osmanlı sarayında mutfak kültürü (Master's thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Kartari, A. (1986). Azeri ve Fırat Havzası Mutfak Kültürlerinin Karşılaştırmalı İncelemesi. Belleten, Türk Folkloru Yayınları, İstanbul.
  • Kılıç, S. ve Albayrak, A. (2012). İslamiyetten Önce Türklerde Yiyecek ve İçecekler. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Vol. 7/2 Spring, 707-716.
  • Ögel, B. (1978a). Türk kültür tarihine giriş: Türklerde yemek kültürü (Cilt IV). Kültür Bakanliği.
  • Ögel, B. (1978b). Türk kültür tarihine giriş: Türklerde ziraat kültürü (Cilt II). Kültür Bakanlığı.
  • Önçel, S. (2015). Turkish Cuisine and An Assessment on Its Future. J Tourism Gastronomy Stud, 3(4), 33-44.
  • Özdoğan, Y. ve Işık, N. (2008). Geleneksel Türk Mutfağında Şerbet. 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Bildiri Kitabı, I. cilt 1059-1077, Ankara.
  • Özgüdenli, O.G. ve Uzunağaç, Ö. (2014). “Selçuklu Anadolusu’nda Ekmek”, Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 1, 43-72.
  • Roden, C. (2007). Arabesque: a taste of Morocco, Turkey, and Lebanon. New York, Alfred A. Knopf.
  • Şanlıer, N. Cömert M. ve Özkaya, F. D. (2012). Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı. Millî Folklor, 24(94), 152-161.
  • Şavkay, T. (1998). Mutfağımız Büyük Bir Kültürel Renkliliğe Sahip. Türsab Dergisi, Sayı: 71, 44-46.
  • Toygar, K. (2001). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Türk Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler, Ankara, Yayın No:29, Eylül, 13.
  • Ünsal, A. (2008). Osmanlı Mutfağı,. Yemek Kitabı I, Ed: M. Sabri Koz. İstanbul, Kitabevi Yayınları, Cilt I, s.128-158.
  • Yerasimos, M. (2014). 500 yıllık Osmanlı mutfağı. İstanbul. Boyut Yayın Grubu
  • Yılmaz, A. (2006). İşyerimiz Mutfak, Mesleğimiz Aşçılık, Sanatımız Pişirmek, İstanbul.
  • Yorulmaz, M. (2003). XV. yüzyıl Orta Asya Türk topluluklarında sosyal-kültürel ve iktisadi hayat (Master's thesis, [yy]).
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Bilimleri (Diğer)
Bölüm Food Health and Technology Innovations
Yazarlar

Havva Dilmeç Bu kişi benim 0000-0002-1542-8558

Banu Koç

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 13

Kaynak Göster