Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 15, 651 - 657, 29.12.2024

Öz

Kaynakça

  • Erbaş, S. (2024). Salep Tarımı ve Endüstrisi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
  • Şen, M.A., (2017). Osmanlı Mutfağından Günümüze Gastronomik Değerimiz “Salep”, Aralık, 2017, 260.
  • Koyuncu, O., Yaylaci, O., Oeztuerk, D., Potoglu Erkara, I., Savaroglu, F., Osoydan, K., Ardic, M., (2011). Distribution, elements of destruction and evaluation of risk categories of Orchids in Osmaneli(Bilecik/Turkey) and its environs, Biological Diversity and Conservation 4(1) 122-133.
  • Karık, Ü., Kösoğlu, İ., Akaalp, H., (2020). Salep Yetiştiriciliği, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tıbbi Bitkiler Şubesi, İzmir.
  • Gümüş, C., (2009). Batı Karadeniz bölgesinde salep elde edilmesinde kullanılan bazı orkide türlerinin (Orchidaceae) çoğaltım yöntemleri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Erzurumlu, G., Doran, İ., (2011). Türkiye’de salep orkideleri ve salep kültürü, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 15(1) 29-34.
  • Akdeniz, D., Sirtli, A., (2020). Erken Dönem Mitolojisinde Afrodizyak Yiyeceklere Ait İnanışlar (Beliefs on Aphrodisiac Food in Early Ages Mythology), Journal of Tourism & Gastronomy Studies 8(4) 2745-2768.
  • Çalışkan, Ö., Kurt, D., (2019). Tarihi kayıtlar ile geçmişten günümüze salep orkideleri, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6(3) 349-355.
  • Süren, T., Kızıleli, M., (2021). Geleneksel Türk İçecekleri, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 24(1) 46-71.
  • Or F., (2009). Kahramanmaraş’ta Üretilen Maraş Usulü Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Arslan, N., Baydar, H., Kızıl, S., Karık, Ü., Şekeroğlu, N., Gümüşçü, A., (2015). Tibbi aromatik bitkiler üretiminde değişimler ve yeni arayişlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi 12, 16.
  • Seyman, Y., (2023). Farklı Salep Türlerinde Doku Kültürü, Sera ve Tarla Koşullarında Üretim Çalışmaları.
  • Hürkul, M.M., Çift, R., Köroğlu, A., (2020). Investigation of salep and salep containing products in view of food and pharmacy, Biodivers Conserv 13(2) 144-52.
  • Şahin, M., Farklı hidrokolloidlerin gıdalardaki su dağılımına ve reolojik özelliklerine etkileri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • Batu, A., Aydoymuş, R.E., Batu, H.S., (2014). Gıdalarda hidroksimetilfurfural (HMF) oluşumu ve insan sağlığı üzerine etkisi, Electronic Journal of Food Technologies 9(1) 40-55.
  • Turgay, Ö., Çinar, İ., (2017). Salep: The Common Name of The Plant, Powder, Hot Beverage, Food Ingredient Bitki, Toz, Sıcak İçecek ve Gıda Katkısı Olarak Salep, Journal of Enginering Sciences 20(3) 68-71.

SALEP and ITS IMPORTANCE in TURKISH CUISINE

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 15, 651 - 657, 29.12.2024

Öz

Salep is a one of the important cultural heritage of Turkey, recognized for its botanical diversity and traditional use in winter beverages and some desserts like ice cream. Traditional salep beverages, widely consumed during cold seasons, hold a special place in Turkish social and cultural rituals. The cultivation of salep plants, particularly in Anatolia and the Aegean, transforms this heritage into regional economic value. Artisanal production methods, including meticulous drying and grinding, preserve its intrinsic qualities. Beyond being a biological product, salep symbolizes cultural identity, becoming an essential part of Turkish cuisine through its use in beverages, desserts, and ice cream. This study summarizes information and emphasizes the importance of preserving and promoting salep as a cultural symbol. Its unique sensory characteristics, cultural value and health supporting properties can drive regional economic development and ensure its transmission to future generations. Recognizing salep as both a product and cultural heritage is crucial for safeguarding this valuable plant.

Kaynakça

  • Erbaş, S. (2024). Salep Tarımı ve Endüstrisi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
  • Şen, M.A., (2017). Osmanlı Mutfağından Günümüze Gastronomik Değerimiz “Salep”, Aralık, 2017, 260.
  • Koyuncu, O., Yaylaci, O., Oeztuerk, D., Potoglu Erkara, I., Savaroglu, F., Osoydan, K., Ardic, M., (2011). Distribution, elements of destruction and evaluation of risk categories of Orchids in Osmaneli(Bilecik/Turkey) and its environs, Biological Diversity and Conservation 4(1) 122-133.
  • Karık, Ü., Kösoğlu, İ., Akaalp, H., (2020). Salep Yetiştiriciliği, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tıbbi Bitkiler Şubesi, İzmir.
  • Gümüş, C., (2009). Batı Karadeniz bölgesinde salep elde edilmesinde kullanılan bazı orkide türlerinin (Orchidaceae) çoğaltım yöntemleri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Erzurumlu, G., Doran, İ., (2011). Türkiye’de salep orkideleri ve salep kültürü, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 15(1) 29-34.
  • Akdeniz, D., Sirtli, A., (2020). Erken Dönem Mitolojisinde Afrodizyak Yiyeceklere Ait İnanışlar (Beliefs on Aphrodisiac Food in Early Ages Mythology), Journal of Tourism & Gastronomy Studies 8(4) 2745-2768.
  • Çalışkan, Ö., Kurt, D., (2019). Tarihi kayıtlar ile geçmişten günümüze salep orkideleri, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6(3) 349-355.
  • Süren, T., Kızıleli, M., (2021). Geleneksel Türk İçecekleri, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 24(1) 46-71.
  • Or F., (2009). Kahramanmaraş’ta Üretilen Maraş Usulü Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Arslan, N., Baydar, H., Kızıl, S., Karık, Ü., Şekeroğlu, N., Gümüşçü, A., (2015). Tibbi aromatik bitkiler üretiminde değişimler ve yeni arayişlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi 12, 16.
  • Seyman, Y., (2023). Farklı Salep Türlerinde Doku Kültürü, Sera ve Tarla Koşullarında Üretim Çalışmaları.
  • Hürkul, M.M., Çift, R., Köroğlu, A., (2020). Investigation of salep and salep containing products in view of food and pharmacy, Biodivers Conserv 13(2) 144-52.
  • Şahin, M., Farklı hidrokolloidlerin gıdalardaki su dağılımına ve reolojik özelliklerine etkileri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • Batu, A., Aydoymuş, R.E., Batu, H.S., (2014). Gıdalarda hidroksimetilfurfural (HMF) oluşumu ve insan sağlığı üzerine etkisi, Electronic Journal of Food Technologies 9(1) 40-55.
  • Turgay, Ö., Çinar, İ., (2017). Salep: The Common Name of The Plant, Powder, Hot Beverage, Food Ingredient Bitki, Toz, Sıcak İçecek ve Gıda Katkısı Olarak Salep, Journal of Enginering Sciences 20(3) 68-71.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Teknolojileri
Bölüm Food Health and Technology Innovations
Yazarlar

Semih Arabacı Bu kişi benim

İlkay Gök

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2024
Kabul Tarihi 10 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 15

Kaynak Göster