In this study, the physico-chemical and microbiological characteristics of 20 honey samples stored at room temperature and collected from Erzurum province (Turkey) was studied. Moisture content varied from 13.80% to 20.60%, refractive index from 1.4850 to 1.5023, ash value from 0.026% to 0.495%, pH from 3.11 to 4.58, total acidity from 14.61 meq/kg to 53.44 meq/kg, total sugars from 63.89% to 86.49%, reducing sugars 53.38% to 78.29% and sucrose from 0.45% to 21.66%, diastase activity from 0 to 38.5 °G, 5-Hyd roxym ethyl furfu ral from 0.77 to 5.76 mg/kg. The color parameters L*, a*, and b* determined using a colorimeter were within the range of 36.04–57.12, −1.92 to 7.46, and 2.69–22.91, respectively. The least and the highest of total aerobic mesophilic bacteria, fungi (yeasts and molds), and osmophilic yeast counts were determined to be 1.5 × 10 to 1.3 × 103, <10 to 2.6 × 102, <10 to 4.0 × 102 cfu/g, respectively. However, thermophilic Bacillus spores and coliform bacteria counts were found to be <10 cfu/g in analyzed samples.
Color diastase activity HMF honey microbiological properties sugar
Bu çalışmada, oda sıcaklığında saklanan ve Erzurum ilinden toplanan 20 adet bal örneğinin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Örneklerin nem içeriği %13,80 ile %20,60 arasında, kırılma indisi 1,4850 ile 1,5023 arasında, kül değeri %0,026 ile %0,495 arasında, pH 3,11 ile 4,58 arasında, toplam asitlik 14,61 meq/kg ile 53,44 meq/kg arasında, toplam şekerler %63,89 ile %86,49, indirgen şekerler %53,38 ile %78,29 ve sükroz %0,45 ile %21,66, diastaz aktivitesi 0 ile 38,5 °G, 5-Hidroksimetilfurfural 0,77 ile 5,76 mg/kg arasında değiştiği tespit edilmiştir. L*, a*, ve b* renk parametreleri sırasıyla 36,04-57,12-1,92 ile 7,46 ve 2,69-22,91 aralığında belirlenmiştir. Toplam aerobik mezofilik bakteri, maya ve küf ve ozmofilik maya sayılarının en az ve en yüksek değerleri sırasıyla 1,5 × 10 ile 1,3 × 103, <10 ile 2,6 × 102, <10 ile 4,0 × 102 cfu/g olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan analiz edilen örneklerde termofilik Bacillus sporları ve koliform bakteri sayılarının <10 kob/g olarak belirlenmiştir.
Renk diastaz aktivitesi HMF bal mikrobiyolojik özellikler şeker
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Gıda Bilimleri (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makaleleri |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2023 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License