Nüfus artışının yanında sorumlu olmayan tüketim ve üretimin artması toprak, su ve havanın kirlenmesine neden olmaktadır. Karbon salınımının artması küresel ısınmayı, bu da şiddetli yağış, kuraklık, kıtlık gibi konuları gündeme taşımakta, sürdürülebilirliği öncelik haline getirmektedir. Burada su kıtlığı dünyanın dengesi için dikkatlice izlenen bir konudur. Suyun etkin ve verimli kullanılmaması ulusların geleceği için ciddi tehditler arasındadır. Bu çalışmada tüketicilerin musluk suyu tüketim davranışı incelenmektedir. Görebildiğimiz kadarı ile Türkiye’de musluk suyu ve şişeli su tüketim davranışını karşılaştıran bir çalışma yoktur. Bu boşluğu doldurmaya katkı sunmak için sağlıklı, ekonomik, kolay erişilebilir olması nedeni ile şişeli suya tercih edilmesi gereken musluk suyuna yönelik tüketici algıları bu çalışmada araştırılmıştır. Araştırma Rize’nin Fındıklı ilçesinde yapılmıştır. Araştırmanın verileri kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen tüketicilerle yapılan anketlerle toplanmıştır. SPSS istatistik programı ve PLS tabanlı Yapısal Eşitlik Modellemesi ile veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, musluk suyuna yönelik algılanan kalite; musluk suyu tüketimini etkilerken, şişe suyu kullanımını etkilememektedir. Musluk suyuna yönelik algılanan risk, şişeli su kullanımını etkilemektedir. Algılanan risk algılanan kalitenin öncülüdür. Musluk suyuna yönelik kalitenin arttırılması ve riskin azaltılması musluk suyu kullanımı arttırabilecek, şişeli su kullanımını azaltabilecektir. Kamu otoritesinin gerekli yatırımları yaparak tüketici algılarını olumlu yönde değiştirmesi ile musluk suyu kullanımı arttırılabilir.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi
SHD-2024-1740
Bu araştırmayı destekleyen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimine teşekkür ederiz.
In addition to population growth, the increase in irresponsible consumption and production causes soil, water, and air pollution. The increase in carbon emissions results in global warming, which brings heavy rain, drought, and famine to the agenda and makes sustainability a priority. Here, water scarcity is a subject that is carefully monitored for the future of the world. Ineffective and inefficient use of water is among the serious threats for the future of nations. This study examines the Consumers' tap water consumption behavior. As far as we are concerned, there is no study comparing tap water and bottled water consumption behavior in Turkey. In order to contribute to filling this gap, consumer perceptions towards tap water, which should be preferred to bottled water due to its being healthy, economical, and easily accessible, were investigated in this study. The research was conducted in the Fındıklı district of Rize. The data of the research were collected through surveys carried out with consumers determined by the convenience sampling method. The data were analyzed with the SPSS statistical program and PLS-based structural equation modeling. According to the findings, the perceived quality of tap water affects tap water consumption but does not affect the use of bottled water. Perceived risk of tap water affects the use of bottled water. Perceived risk is a precursor to perceived quality. Increasing the quality of tap water and reducing the risk can increase tap water use and decrease bottled water use. Tap water useage can be increased by making the necessary investments by the public authority and changing consumer perceptions positively.
SHD-2024-1740
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre Politikası, İklim ve Su Politikaları, İşletme |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | SHD-2024-1740 |
| Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 22 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 20 Mayıs 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 3 |
Fiscaoeconomia is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.