In this study, infrared drying characteristic of sunflower seeds was investigated. The drying experiments were performed in the infrared dryer and in the temperature range of 50-80 °C. It was determined that all the drying process of sunflower seeds occurred in the falling rate period. The values of diffusion coefficient at the temperatures studied were calculated as 1.109x10-10, 1.118x10-10, 1.162x10-10, 1.333x10-10 m2/s. The experimental moisture ratio values were compared with theoretical drying equations (Newton, Page, and Diffusion) commonly used in literature. As a result, it was found that the most available model for the infrared drying was Diffusion model
Bu çalışmada, ayçiçeği tohumlarının infrared kuruma karakteristiği incelendi. Kurutma deneyleri laboratuar tipi bir infrared kurutucuda 50-80 °C sıcaklık aralığında yürütüldü. Deneysel verilerden ayçiçeği tohumu örneklerinin azalan hız periyodunda kuruduğu belirlendi. Çalışılan sıcaklıklardaki difüzyon katsayısı değerleri 1.109x10-10, 1.118x10-10, 1.162x10-10, 1.333x10-10 m2/s olarak hesaplandı. Deneysel nem oranı değerleri literatürde yaygın olarak kullanılan teorik kuruma denklemleriyle (Newton, Page ve Difüzyon) kıyaslandı. Sonuç olarak, difüzyon modelinin ayçiçeği tohumlarının infrared kurumasını en iyi temsil ettiği sonucuna ulaşıldı
Kalender, M., & Akosman, C. (2015). Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 27(1), 51-56.
AMA
Kalender M, Akosman C. Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2015;27(1):51-56.
Chicago
Kalender, Mehmet, ve Cevdet Akosman. “Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı Ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27, sy. 1 (Mart 2015): 51-56.
EndNote
Kalender M, Akosman C (01 Mart 2015) Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27 1 51–56.
IEEE
M. Kalender ve C. Akosman, “Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi”, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 1, ss. 51–56, 2015.
ISNAD
Kalender, Mehmet - Akosman, Cevdet. “Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı Ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27/1 (Mart 2015), 51-56.
JAMA
Kalender M, Akosman C. Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2015;27:51–56.
MLA
Kalender, Mehmet ve Cevdet Akosman. “Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı Ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 1, 2015, ss. 51-56.
Vancouver
Kalender M, Akosman C. Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2015;27(1):51-6.