Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationship of the Slow Food Movement With the Sustainability of Gastronomy Tourism: The Case of Foça

Yıl 2021, , 234 - 251, 16.08.2021
https://doi.org/10.32958/gastoria.926470

Öz

Bu araştırmanın amacı Foça`da Slow Food Hareketi`nin sürdürülebilir gastronomi turizmi ile ilişkisini araştırmaktır. Araştırmada ayrıca Foça’da bulunan paydaşların Slow Food Hareketi`ni nasıl tanımladıklarını ve bu hareketin faydaları hakkındaki düşüncelerini öğrenerek, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunmak ve bilgi birikimine katkıda bulunarak farkındalığın arttırılmasını sağlamak hedeflenmektedir. Araştırmanın ana sorusu “Slow Food Hareketi`nin iyi, temiz ve adil temel ilkelerine dayanan proje ve etkinlikleri Foça`da sürdürülebilir gastronomi turizminin gelişimine yönelik olarak nasıl fırsatlar sağlayabilir?” şeklinde belirlenmiştir. Araştırma sorusunun niteliği ve konuya uygunluğu açısından, birincil verinin toplanması için nitel araştırma yöntemi ve keşifsel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Foça`da bulunan Slow Food paydaşları (oteller, restoranlar, sivil toplum kuruluşları, kamu, acentalar, aşçılar, çiftçiler vb.) oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme ile elde edilen verilerin analizinin gerçekleştirilmesinde nitel veri analizi yöntemlerinden olan betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Slow Food hareketi ile Foça’da sürdürülebilir gastronomi turizmi arasında olumlu bir ilişki olduğu belirlenmiş ve bu ilişkinin etkinleştirilmesine yönelik değer yaratacak önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • Alexandra, V. (2013). Premises of Gastronomic Tourism. Revista Economica, 65 (4): 21-32.
  • Andrews, G. (2008). The Slow Food Story: Politics And Pleasure. London: Pluto Press.
  • Avcıkurt, C. ve Özgürel, G. (2018). Yavaş Yemek (Slow Food) Hareketinin Yerli Turistler (Akademisyenler) Tarafından Algılanışı. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 568-587.
  • Blakey, C. (2012). Consuming Place: Tourism’s Gastronomy Connection. University of Hawai’i at Hilo: Hawai’i College of HOHONU, 10 (1): 51-54.
  • Bonow, M. ve Rytkönen, S. (2012). Gastronomy And Tourism As A Regional Development Tool-The Case Of Jämtland. Advances in Food, Hospitality and Tourism, 2 (1): 2-10.
  • Bratec, M. (2008). Sustaining Through Gastronomy: The Case Of Slow Food Movement In Slovenia, Its Impacts On Socio-Cultural Environments And Tourism Development. Erişim Tarihi: 04.06.2020, http://agrilife.org/ertr/files/2012/09/405_Bratec.pdf.
  • Carolan, M. S. (2017). No One Eats Alone: Food As A Social Enterprise. Washington: Island Press.
  • de la Barre, S. ve Brouder, S. (2013). Consuming Stories: Placing Food In The Arctic Tourism Experience. Journal of Heritage Tourism, 8 (2-3): 213-223.
  • fondazioneslowfood (2020). Slow Food Foundation for Biodiversity, Erişim Tarihi: 20.06.2020, https://www.fondazioneslowfood.com/en/
  • Gajic, M. (2015). Gastronomic Tourism-A Way Of Tourism In Growth. Quaestus, (6): 155-166.
  • Glazer, S. (2007). Slow Food Movement. Washington: CQ Press.
  • Gruber, S. C. (2015). Slow Food Gardens in Uganda A Contribution To Capacity Development And Empowerment For Sustainable Food And Nutrition Security And Food Sovereignty. Erişim Tarihi: 09.05.2020, https://typo3.oead.at/fileadmin/Dokumente/kef-research.at/02_sichtbarkeit/03_publikationen/01_projektpublikationen/p197_essbare_gaerten_final_report.pdf.
  • Honore, C. (2004). In Praise Of Slowness. USA: HarperOne
  • Kyriakaki, A., Zagkotsi, S. ve Trihas, N. (2016). Gastronomy, Tourist Experience and Location. The Case Of The'greek Breakfast'. Tourismos, 11 (3): 227-261.
  • Labelle, J. E. (2004). Beyond Food As Fuel: A Socio-Cultural Analysis Of The Slow Food Movement. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). University of Victoria, Department of Sociology, Canada.
  • Lee, K. H. (2019). Slow Food Movement. The Routledge Handbook Of Gastronomic Tourism (ss:387-394). Editör: Saurabh Kumar Dixit. London: Routledge.
  • Leitch, A. (2000). The Social Life Of Lardo: Slow Food In Fast Times. The Asia Pacific Journal of Anthropology, 1(1): 103-118.
  • Marshall, M., N. (1996). Sampling for qualitative research, Family Practice, 13 (6):522-525.
  • Mızrak, M., Aydoğdu, A. ve Yaşarsoy, A. G. E. (2017). Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemeklerin Rolü ve Önemi; Kastamonu Örneği. 1. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi, Kastamonu.
  • Mirela, C. S. (2016). Agrotourism And Gastronomic Tourism, Parts Of Sustainable Tourism. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 20 (3): 106-109.
  • Mooi, E. ve Sarstedt, M. (2011). A Concise Guide to Market Research: The Process, Data and Methods Using IBM SPSS Statistics, Berlin: Springer-Verlag.
  • Omona, j. (2013). Sampling in Qualitative Research: Improving the Quality of Research Outcomes in Higher Education, Makerere Journal of Higher Education, 4 (2): 169-185.
  • Peano, C., Migliorini, S. ve Sottile, F. (2014). A Methodology For The Sustainability Assessment Of Agri-Food Systems: An Application To The Slow Food Presidia Project. Ecology and Society, 19 (4): 24.
  • Petrini, C. (2003). Slow Food: The Case For Taste. New York: Columbia University Press.
  • Petrini, C. ve Padovani, G. (2011). Slow Food Devrimi Arcigola’dan Terra Madre’ye: Yeni Bir Yaşam ve Yemek Kültürü. (Ç. Ekiz, Çev). Ankara: Sinek Sekiz Yayınevi.
  • Pezzana, A., Bersani, L., Baldereschi, F., Ponzio, R., Frighi, Z., Durelli, C. S., Vassalo, D., & Petrini, C. (2014, Ekim). An “LCA” Approach To Slow Food Presidia Products: From Agro-Environmental And Socio-Cultural Aspects To Economic Sustainability And Nutritional Evaluations. Tarım-Gıda Sektöründe Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi 9. Uluslararası Konferans Bildirileri. Düzenleyen Amerikan Yaşam Döngüsü Değerlendirme Merkezi. San Francisco.
  • Philippon, D. (2015). How Local is Slow Food?. RCC Perspectives, (1): 7-12.
  • Pietrykowski, B. (2004). You Are What You Eat: The Social Economy Of The Slow Food Movement. Review of Social Economy, 62 (3): 307-321.
  • Richards, G. (2003). Gastronomy: An Essential Ingredient In Tourism Production And Consumption?. In Tourism And Gastronomy (ss:17-34). Editörler: Anne-Mette Hjalager ve Greg Richards. London: Routledge.
  • Rinaldi, C. (2017). Food and Gastronomy For Sustainable Place Development: A Multidisciplinary Analysis of Different Theoretical Approaches. Sustainability, 9 (10): 1748.
  • Repnik, S. ve Divjak, A. (2015). Slow Food And Gastronomic Tourism In Slovenia. Quaestus, (6), 178.
  • Scarpato, R. (2002). Gastronomy As A Tourist Product: The Perspective Of Gastronomy Studies. Tourism And Gastronomy, 51-70.
  • Sekaran, U. (2003). Research Methods for Business: A Skill-Building Approach, 4th Edition, John USA: Wiley & Sons, Inc.
  • Slow Food (2020). Preserve Biodiversity, Erişim Tarihi: 04.02.2020. https://www.slowfood.com/what-we-do/preserve-biodiversity/.
  • Slow Food Foundation for Biodiversity (2020). Slow Food Cooks’ Alliance. Erişim Tarihi: 09.06.2020, https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/
  • Slow Food Foundation for Biodiversity (2020). How Create an Earth Market? Erişim Tarihi: 09.06.2020, https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/earth-markets/become-or-create-an-earth-market/
  • Tikkanen, I. (2007). Maslow's Hierarchy and Food Tourism In Finland: Five Cases. British Food Journal. 721-734.
  • UNISG (University of Gastronomic Sciences of Pollenzo) (2020). Educational Gardens. Erişim Tarihi: 09.06.2020, https://www.unisg.it/en/campus/orti-ecologici/
  • Viassone, M. ve Grimmer, M. (2015). Ethical Food As A Differentiation Factor For Tourist Destinations: The Case Of Slow Food. Journal Of Investment And Management, 4(1-1): 1-9.
  • Voinea, L., Atanase, A. ve Schileru, I. (2016). Perceptions of The Slow Food Cultural Trend Among The Youth. Amfiteatru Economic Journal, 18 (Special Issue No. 10): 847-861.
  • World Tourism Organization (2019). UNWTO Tourism Definitions, UNWTO, Madrid, Erişim Tarihi: 27.06.2020, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284420858
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Kitabevi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Slow Food Hareketinin Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliği İle İlişkisi: Foça Örneği

Yıl 2021, , 234 - 251, 16.08.2021
https://doi.org/10.32958/gastoria.926470

Öz

Bu araştırmanın amacı Foça`da Slow Food Hareketi`nin sürdürülebilir gastronomi turizmi ile ilişkisini araştırmaktır. Araştırmada ayrıca Foça’da bulunan paydaşların Slow Food Hareketi`ni nasıl tanımladıklarını ve bu hareketin faydaları hakkındaki düşüncelerini öğrenerek, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunmak ve bilgi birikimine katkıda bulunarak farkındalığın arttırılmasını sağlamak hedeflenmektedir. Araştırmanın ana sorusu “Slow Food Hareketi`nin iyi, temiz ve adil temel ilkelerine dayanan proje ve etkinlikleri Foça`da sürdürülebilir gastronomi turizminin gelişimine yönelik olarak nasıl fırsatlar sağlayabilir?” şeklinde belirlenmiştir. Araştırma sorusunun niteliği ve konuya uygunluğu açısından, birincil verinin toplanması için nitel araştırma yöntemi ve keşifsel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Foça`da bulunan Slow Food paydaşları (oteller, restoranlar, sivil toplum kuruluşları, kamu, acentalar, aşçılar, çiftçiler vb.) oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme ile elde edilen verilerin analizinin gerçekleştirilmesinde nitel veri analizi yöntemlerinden olan betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Slow Food hareketi ile Foça’da sürdürülebilir gastronomi turizmi arasında olumlu bir ilişki olduğu belirlenmiş ve bu ilişkinin etkinleştirilmesine yönelik değer yaratacak önerilerde bulunulmuştur. 

Kaynakça

  • Alexandra, V. (2013). Premises of Gastronomic Tourism. Revista Economica, 65 (4): 21-32.
  • Andrews, G. (2008). The Slow Food Story: Politics And Pleasure. London: Pluto Press.
  • Avcıkurt, C. ve Özgürel, G. (2018). Yavaş Yemek (Slow Food) Hareketinin Yerli Turistler (Akademisyenler) Tarafından Algılanışı. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 568-587.
  • Blakey, C. (2012). Consuming Place: Tourism’s Gastronomy Connection. University of Hawai’i at Hilo: Hawai’i College of HOHONU, 10 (1): 51-54.
  • Bonow, M. ve Rytkönen, S. (2012). Gastronomy And Tourism As A Regional Development Tool-The Case Of Jämtland. Advances in Food, Hospitality and Tourism, 2 (1): 2-10.
  • Bratec, M. (2008). Sustaining Through Gastronomy: The Case Of Slow Food Movement In Slovenia, Its Impacts On Socio-Cultural Environments And Tourism Development. Erişim Tarihi: 04.06.2020, http://agrilife.org/ertr/files/2012/09/405_Bratec.pdf.
  • Carolan, M. S. (2017). No One Eats Alone: Food As A Social Enterprise. Washington: Island Press.
  • de la Barre, S. ve Brouder, S. (2013). Consuming Stories: Placing Food In The Arctic Tourism Experience. Journal of Heritage Tourism, 8 (2-3): 213-223.
  • fondazioneslowfood (2020). Slow Food Foundation for Biodiversity, Erişim Tarihi: 20.06.2020, https://www.fondazioneslowfood.com/en/
  • Gajic, M. (2015). Gastronomic Tourism-A Way Of Tourism In Growth. Quaestus, (6): 155-166.
  • Glazer, S. (2007). Slow Food Movement. Washington: CQ Press.
  • Gruber, S. C. (2015). Slow Food Gardens in Uganda A Contribution To Capacity Development And Empowerment For Sustainable Food And Nutrition Security And Food Sovereignty. Erişim Tarihi: 09.05.2020, https://typo3.oead.at/fileadmin/Dokumente/kef-research.at/02_sichtbarkeit/03_publikationen/01_projektpublikationen/p197_essbare_gaerten_final_report.pdf.
  • Honore, C. (2004). In Praise Of Slowness. USA: HarperOne
  • Kyriakaki, A., Zagkotsi, S. ve Trihas, N. (2016). Gastronomy, Tourist Experience and Location. The Case Of The'greek Breakfast'. Tourismos, 11 (3): 227-261.
  • Labelle, J. E. (2004). Beyond Food As Fuel: A Socio-Cultural Analysis Of The Slow Food Movement. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). University of Victoria, Department of Sociology, Canada.
  • Lee, K. H. (2019). Slow Food Movement. The Routledge Handbook Of Gastronomic Tourism (ss:387-394). Editör: Saurabh Kumar Dixit. London: Routledge.
  • Leitch, A. (2000). The Social Life Of Lardo: Slow Food In Fast Times. The Asia Pacific Journal of Anthropology, 1(1): 103-118.
  • Marshall, M., N. (1996). Sampling for qualitative research, Family Practice, 13 (6):522-525.
  • Mızrak, M., Aydoğdu, A. ve Yaşarsoy, A. G. E. (2017). Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemeklerin Rolü ve Önemi; Kastamonu Örneği. 1. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi, Kastamonu.
  • Mirela, C. S. (2016). Agrotourism And Gastronomic Tourism, Parts Of Sustainable Tourism. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 20 (3): 106-109.
  • Mooi, E. ve Sarstedt, M. (2011). A Concise Guide to Market Research: The Process, Data and Methods Using IBM SPSS Statistics, Berlin: Springer-Verlag.
  • Omona, j. (2013). Sampling in Qualitative Research: Improving the Quality of Research Outcomes in Higher Education, Makerere Journal of Higher Education, 4 (2): 169-185.
  • Peano, C., Migliorini, S. ve Sottile, F. (2014). A Methodology For The Sustainability Assessment Of Agri-Food Systems: An Application To The Slow Food Presidia Project. Ecology and Society, 19 (4): 24.
  • Petrini, C. (2003). Slow Food: The Case For Taste. New York: Columbia University Press.
  • Petrini, C. ve Padovani, G. (2011). Slow Food Devrimi Arcigola’dan Terra Madre’ye: Yeni Bir Yaşam ve Yemek Kültürü. (Ç. Ekiz, Çev). Ankara: Sinek Sekiz Yayınevi.
  • Pezzana, A., Bersani, L., Baldereschi, F., Ponzio, R., Frighi, Z., Durelli, C. S., Vassalo, D., & Petrini, C. (2014, Ekim). An “LCA” Approach To Slow Food Presidia Products: From Agro-Environmental And Socio-Cultural Aspects To Economic Sustainability And Nutritional Evaluations. Tarım-Gıda Sektöründe Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi 9. Uluslararası Konferans Bildirileri. Düzenleyen Amerikan Yaşam Döngüsü Değerlendirme Merkezi. San Francisco.
  • Philippon, D. (2015). How Local is Slow Food?. RCC Perspectives, (1): 7-12.
  • Pietrykowski, B. (2004). You Are What You Eat: The Social Economy Of The Slow Food Movement. Review of Social Economy, 62 (3): 307-321.
  • Richards, G. (2003). Gastronomy: An Essential Ingredient In Tourism Production And Consumption?. In Tourism And Gastronomy (ss:17-34). Editörler: Anne-Mette Hjalager ve Greg Richards. London: Routledge.
  • Rinaldi, C. (2017). Food and Gastronomy For Sustainable Place Development: A Multidisciplinary Analysis of Different Theoretical Approaches. Sustainability, 9 (10): 1748.
  • Repnik, S. ve Divjak, A. (2015). Slow Food And Gastronomic Tourism In Slovenia. Quaestus, (6), 178.
  • Scarpato, R. (2002). Gastronomy As A Tourist Product: The Perspective Of Gastronomy Studies. Tourism And Gastronomy, 51-70.
  • Sekaran, U. (2003). Research Methods for Business: A Skill-Building Approach, 4th Edition, John USA: Wiley & Sons, Inc.
  • Slow Food (2020). Preserve Biodiversity, Erişim Tarihi: 04.02.2020. https://www.slowfood.com/what-we-do/preserve-biodiversity/.
  • Slow Food Foundation for Biodiversity (2020). Slow Food Cooks’ Alliance. Erişim Tarihi: 09.06.2020, https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/
  • Slow Food Foundation for Biodiversity (2020). How Create an Earth Market? Erişim Tarihi: 09.06.2020, https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/earth-markets/become-or-create-an-earth-market/
  • Tikkanen, I. (2007). Maslow's Hierarchy and Food Tourism In Finland: Five Cases. British Food Journal. 721-734.
  • UNISG (University of Gastronomic Sciences of Pollenzo) (2020). Educational Gardens. Erişim Tarihi: 09.06.2020, https://www.unisg.it/en/campus/orti-ecologici/
  • Viassone, M. ve Grimmer, M. (2015). Ethical Food As A Differentiation Factor For Tourist Destinations: The Case Of Slow Food. Journal Of Investment And Management, 4(1-1): 1-9.
  • Voinea, L., Atanase, A. ve Schileru, I. (2016). Perceptions of The Slow Food Cultural Trend Among The Youth. Amfiteatru Economic Journal, 18 (Special Issue No. 10): 847-861.
  • World Tourism Organization (2019). UNWTO Tourism Definitions, UNWTO, Madrid, Erişim Tarihi: 27.06.2020, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284420858
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Kitabevi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nigar Aliyeva Bu kişi benim 0000-0002-5072-8919

Avşar Kurgun 0000-0002-2092-5292

Yayımlanma Tarihi 16 Ağustos 2021
Gönderilme Tarihi 22 Nisan 2021
Kabul Tarihi 7 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Aliyeva, N., & Kurgun, A. (2021). Slow Food Hareketinin Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliği İle İlişkisi: Foça Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 5(2), 234-251. https://doi.org/10.32958/gastoria.926470

Cited By

Sürdürülebilir Turizm Hareketi Olarak Slow Food: Germiyan Örneği
GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences
https://doi.org/10.53353/atrss.898822