Çevre konusunda yaşanan olumsuz gelişmeler, gerek sektör gerekse ülkeler bazında olsun yadsınmaz bir gerçekliktir. Bireylerin ve toplumların çevre yaklaşımı bu sorunun çözümünde anahtar rol oynayabildiği gibi çözümsüzlüğünde de başlıca etken olabilmektedir. Özellikle çevre ile yakın ilişkide olan turizm sektörünün işleyişi ve sektör çalışanlarının çevre bakışı, sektör-çevre etkileşimi açısından önemli ipuçları verebilmektedir. Bu çalışmada Adıyaman Turizm sektöründeki çalışanların çevre bakışı, Çevresel Paradigma Yaklaşımı üzerinden insan ve çevre merkezcilik bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında 240 anket uygulanmıştır. Çalışmada analiz olarak, açıklayıcı faktör analizi ve t-testi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre katılımcılar genel itibariyle çevre merkezci bir yaklaşım sergilemiştir. Bununla birlikte, evli katılımcılar insan merkezci bir yaklaşım gösterirken, kadın katılımcılar erkeklere oranla daha çevre merkezci bir görüşe sahip olmuşlardır. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde, Adıyaman’da turizm çalışanlarının daha çok çevre merkezli olduğu belirlenirken, katılımcıların cinsiyet ve medeni durumlarına göre bakış açılarında farklılık tespit edilmiştir.
The negative environmental problems are an undeniable reality both in the sector and countries. The environmental approach of individuals and communities on the one hand may play a key role in the solution of these problems and on the other hand may be the main factor in their non-settlement. In particular, the functioning of the tourism industry in close relationship with the environment and the environmental approach of tourism employees can provide important clues in terms of industry-environment interaction. In this study, the tourism employees environmental approach in Adiyaman has been evaluated in two dimensions as human- and environmental-centered benefitting from Environmental Paradigm Scale. In total 240 questionnaires are collected. In the study, explanatory factor analysis and t-test are performed. According to findigs, participants generally showed an environment-centered approach. However, while married participants showed a human-centered approach, female participants had a more environment-centered approach than men. When evaluated as a whole, it is determined that tourism employees in Adıyaman are more environmentally oriented. It was determined that there were differences in the point of view of the participants according to their gender and marital status.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria579233, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {517 - 525}, doi = {10.32958/gastoria.579233}, title = {Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma}, key = {cite}, author = {Çalışkan, Caner and Boğan, Erhan and Dedeoğlu, Bekir Bora} } |
APA | Çalışkan, C. , Boğan, E. & Dedeoğlu, B. B. (2019). Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 517-525 . DOI: 10.32958/gastoria.579233 |
MLA | Çalışkan, C. , Boğan, E. , Dedeoğlu, B. B. "Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 517-525 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/579233> |
Chicago | Çalışkan, C. , Boğan, E. , Dedeoğlu, B. B. "Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 517-525 |
RIS | TY - JOUR T1 - Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma AU - CanerÇalışkan, ErhanBoğan, Bekir BoraDedeoğlu Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.579233 DO - 10.32958/gastoria.579233 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 517 EP - 525 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.579233 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.579233 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma %A Caner Çalışkan , Erhan Boğan , Bekir Bora Dedeoğlu %T Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.579233 %U 10.32958/gastoria.579233 |
ISNAD | Çalışkan, Caner , Boğan, Erhan , Dedeoğlu, Bekir Bora . "Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 517-525 . https://doi.org/10.32958/gastoria.579233 |
AMA | Çalışkan C. , Boğan E. , Dedeoğlu B. B. Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 517-525. |
Vancouver | Çalışkan C. , Boğan E. , Dedeoğlu B. B. Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 517-525. |
IEEE | C. Çalışkan , E. Boğan ve B. B. Dedeoğlu , "Yeni Çevresel Paradigma: Turizm Çalışanları Üzerine Bir Araştırma", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 517-525, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.579233 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.