Bu çalışmada monoton, değişime açık olmayan, seri üretimin hâkim olduğu bir çalışma ortamı yerine yaratıcılığı destekleyen çalışma ortamının nasıl olabileceği sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu sorunun yanıtı beraberinde “rekreatif iş” ve “rekreatif iş ortamı” kavrayışlarını getirmektedir. Araştırmanın yöntemi örnek olay incelemesidir. Seri üretim ve verimlilik artışının hedef alındığı geleneksel iş ve ortamlarını temsilen “Chaplin’in “Modern Zamanlar” filmi; yaratıcılık ve yenilikçiliğin hedef alındığı rekreatif iş ve ortamlarını temsilen “Genç Çıraklar” filmi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Örnek olay bulgularından hareketle yapılan kavramsallaştırma şu şekildedir: “Çalışanların fiziksel, duygusal ve düşünsel olarak aktif, kişisel zaman planlamasında serbest oldukları, etkileşimli ve oyunlaştırılmış süreçler içinde bireyselliğin korunabildiği işlere rekreatif iş denir”. Yenilik ve yaratıcılık gerektiren bilgi çağında rekreasyon serbest zamana hapsolmuş bir etkinlik olmanın ötesinde, her çeşit eyleme içkin bir nitelik olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda rekreatif iş, rekreatif ebeveynlik, rekreatif eğitim, rekreatif yönetim gibi kavrayışlar geliştirilebilir. Üniversitelerin Rekreasyon Yönetimi bölümlerinin müfredatları bu kapsamda tasarlanabilir.
: Serbest zaman, Rekreatif iş, Rekreatif yönetim, Bilgi çağı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @konferans bildirisi { gastoria582284, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {836 - 846}, doi = {10.32958/gastoria.582284}, title = {Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş}, key = {cite}, author = {Koçak, Göknil Nur and Özkan, Meryem Ezgi and Taner, Aslı} } |
APA | Koçak, G. N. , Özkan, M. E. & Taner, A. (2019). Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 836-846 . DOI: 10.32958/gastoria.582284 |
MLA | Koçak, G. N. , Özkan, M. E. , Taner, A. "Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 836-846 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/582284> |
Chicago | Koçak, G. N. , Özkan, M. E. , Taner, A. "Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 836-846 |
RIS | TY - JOUR T1 - Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş AU - Göknil NurKoçak, Meryem EzgiÖzkan, AslıTaner Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.582284 DO - 10.32958/gastoria.582284 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 836 EP - 846 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.582284 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.582284 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş %A Göknil Nur Koçak , Meryem Ezgi Özkan , Aslı Taner %T Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.582284 %U 10.32958/gastoria.582284 |
ISNAD | Koçak, Göknil Nur , Özkan, Meryem Ezgi , Taner, Aslı . "Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 836-846 . https://doi.org/10.32958/gastoria.582284 |
AMA | Koçak G. N. , Özkan M. E. , Taner A. Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 836-846. |
Vancouver | Koçak G. N. , Özkan M. E. , Taner A. Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 836-846. |
IEEE | G. N. Koçak , M. E. Özkan ve A. Taner , "Charlie’nin Modern Zamanlar’ından, Google’ın Genç Çıraklar’ına; İş Yaşamında Gelenekselden Rekreatife Geçiş", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 836-846, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.582284 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.