Rural tourism is a type of tourism based on rural settlements and natural resources. As it provides many positive benefits for the development of rural areas in developing countries, its importance is increasing day by day. The United States, which attaches great importance to the tourism industry, emphasizes the use of rural tourism for the revitalization of the country in terms of tourism (Honadle, 1990). Together with rural tourism, it is only possible to meet the increasing expectations of the tourists for other alternative tourism types only by receiving adequate tourism training from the personnel who will provide the appropriate service. For this reason, the importance that countries attach to tourism starts from the importance they attach to tourism education. Prepared in this study, in Turkey at the graduate level tourism education that the state and the foundations examined in terms of university courses rural programs in the courses tourism, the location of rural tourism at the undergraduate level in the tourism education and is aimed to evaluate identified the importance. For this purpose, using the document analysis technique within the scope of identifying the faculties and schools which provide tourism education at the undergraduate level, the data obtained by accessing the programs obtained from the 2018 program and quota guide on the official website of ÖSYM and the course programs on the corporate web sites of the universities of YÖK. content analysis technique was applied in the study. Within the scope of the study, it was found that among 51 universities providing tourism education at the undergraduate level, the courses related to rural tourism and rural tourism were only included in the courses of tourism management and accommodation management departments and there were only 2 universities where these courses were taught. Accordingly, the results are not given sufficient training to rural tourism, tourism education at the undergraduate level in universities in Turkey has reached. Increasing the number of courses related to rural tourism and rural tourism in the curriculums of university institutions providing tourism education, and similar studies on whether other alternative tourism types and courses are offered in tourism faculties and schools are among the suggestions that can be given for this study.
Rural tourism, tourism education, syllabus, content analysis
Kırsal turizm, kırsal yerleşimlere ve doğal kaynaklara dayalı bir turizm çeşididir. Turizmde gelişmekte olan ülkelerde kırsal alanların kalkınmasında birçok olumlu fayda sağladığından dolayı önemi her geçen gün önemi artmaktadır. Turizm endüstrisine oldukça önem veren ABD ülkenin turistik açıdan yeniden canlandırılması için kırsal turizmden yararlanılmasının üzerinde önemle durmaktadır (Honadle,1990). Kırsal turizmle birlikte diğer alternatif turizm çeşitlerine yönelik turistlerin her geçen gün artan beklentilerini karşılamak ancak uygun hizmeti sunacak personelin yeterli nitelikte turizm eğitimi almasıyla sağlanabilmektedir. Bu nedenden dolayı ülkelerin turizme verdikleri önem sahip oldukları turizm eğitimine verdikleri önemden başlamaktadır. Hazırlanan bu çalışmada, Türkiye’de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren devlet ve vakıf üniversitelerinin ders programlarında yer alan derslerin kırsal turizm açısından incelenerek, lisans düzeyinde verilen turizm eğitiminde kırsal turizminin yeri ve öneminin belirlenip değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarının tespit edilmesi kapsamında doküman analiz tekniği kullanılarak ÖSYM’nin resmi internet sayfasında yer alan 2018 yılı program ve kontenjan kılavuzu ile YÖK’e bağlı üniversitelerin kurumsal internet sitelerinde yer alan ders programlarına ulaşılarak elde edilen verilerin değerlendirilmesine ilişkin çalışmada içerik analizi tekniği uygulanmıştır. Çalışma kapsamında lisans düzeyinde turizm eğitimi veren 51 üniversite içerisinde, Kırsal turizm ve kırsal turizmle ilişkili derslerin sadece turizm işletmeciliği ve konaklama işletmeciliği bölümlerinin ders programlarında bulunduğu ve bu derslerin okutulduğu sadece 2 üniversite bulunduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre Türkiye’de lisans düzeyinde turizm eğitim veren üniversitelerde kırsal turizme yönelik yeterli ölçüde eğitimin verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Turizm eğitimi veren üniversite kurumlarının ders programlarında kırsal turizm ve kırsal turizmle ilişkili derslerin sayısı arttırılması, turizm fakülte ve yüksekokullarında diğer alternatif turizm çeşitlerine yönelik derslerin ve eğitimin verilip verilmediğinin adına benzer çalışmaların yapılması hazırlanılan bu çalışmaya ilişkin verilebilecek öneriler arasında yer almaktadır.
Kırsal turizm, turizm eğitimi, ders programı, içerik analizi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @konferans bildirisi { gastoria585438, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {498 - 516}, doi = {10.32958/gastoria.585438}, title = {Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi}, key = {cite}, author = {Uygun, Emre and Levent, Selen and Özkul, Emrah} } |
APA | Uygun, E. , Levent, S. & Özkul, E. (2019). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 498-516 . DOI: 10.32958/gastoria.585438 |
MLA | Uygun, E. , Levent, S. , Özkul, E. "Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 498-516 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/585438> |
Chicago | Uygun, E. , Levent, S. , Özkul, E. "Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 498-516 |
RIS | TY - JOUR T1 - Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi AU - EmreUygun, SelenLevent, EmrahÖzkul Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.585438 DO - 10.32958/gastoria.585438 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 498 EP - 516 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.585438 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.585438 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi %A Emre Uygun , Selen Levent , Emrah Özkul %T Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.585438 %U 10.32958/gastoria.585438 |
ISNAD | Uygun, Emre , Levent, Selen , Özkul, Emrah . "Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 498-516 . https://doi.org/10.32958/gastoria.585438 |
AMA | Uygun E. , Levent S. , Özkul E. Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 498-516. |
Vancouver | Uygun E. , Levent S. , Özkul E. Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 498-516. |
IEEE | E. Uygun , S. Levent ve E. Özkul , "Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Üniversitelerin Ders Programlarının Kırsal Turizm Açısından İncelenmesi", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 498-516, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.585438 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.