Kırsal turizm, şehirlerin kalabalığından, gürültüsünden ve hava kirliliğinden uzaklaşarak bireylerin doğal bir ortamda dinlenme, farklı kültürleri görme ve doğa ile iç içe olma gibi amaçlarla kırsal bir bölgede konaklamayı tercih ettikleri bir turizm türüdür. Genellikle sezon dışında kalan dönemlerde turizmi canlandırması, turizmin ülke içerisinde bulunan diğer bölgelere de dağılmasını sağlaması ve bu sayede bölgesel kalkınmaya katkıda bulunması, doğal kaynakların bilinçli kullanılmasına yardımcı olması ve kırsaldaki bireylerin de hayatına etkide bulunarak gelir dağılımında adaletin sağlanmasına destek olması gibi birçok faydası bulunmaktadır.
Türkiye, hem coğrafik hem de kültürel özellikleri ile kırsal turizm potansiyeli oldukça zengin bir ülkedir. Bu potansiyelden yararlanabilmek amacıyla kırsal kalkınmaya yönelik ve buna bağlı olarak kırsal turizme yönelik politikalar oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu politikalara örnek olarak 2004-2006 yılları arasını kapsayan Ön Ulusal Kalkınma planı, 2006-2010 yılları arasını kapsayan Tarım Strateji Belgesi, 2006-2013 yılları arasını kapsayan Dokuzuncu Kalkınma Planı, 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı ve 2001-2013 arasını kapsayan 2023 Turizm Stratejisi verilebilir.
Türkiye’de planlı kalkınmanın başladığı 1963 yılından günümüze kadar olan süreçte kırsal turizmle ilgili ulusal turizm politikalarının beş yıllık kalkınma planlarından yararlanılarak değerlendirilmesidir.
Rural tourism is a type of tourism that people prefer to stay in rural area with the purpose of move away from the crowds, noise and air pollution of cities for being interwined with nature. Rural tourism has many benefits such as revitalization of tourism in the low seasons, providing the distribution to other areas and contributing to regional development, helping to consciously use naturel resources and helping to provide justice in income distribution by infuencing the life of rural individuals.
Turkey, has both geographical and cultural attributes for rural toursim potential. In order to benefit from this potential, therefore, efforts are made to develop policies for rural development and rural tourism. Examples of these policies Pre-National Development Plan includes 2004-2006, Agricultural Strategy Document include 2006-2010, Ninth Development Plan include 2014-2018 and the 2023 Tourism Strategy include 2001-2013 can be given.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria587280, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {689 - 701}, doi = {10.32958/gastoria.587280}, title = {Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları}, key = {cite}, author = {İnan, Muharrem Tuğcan and Eğe, Zehra} } |
APA | İnan, M. T. & Eğe, Z. (2019). Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 689-701 . DOI: 10.32958/gastoria.587280 |
MLA | İnan, M. T. , Eğe, Z. "Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 689-701 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/587280> |
Chicago | İnan, M. T. , Eğe, Z. "Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 689-701 |
RIS | TY - JOUR T1 - Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları AU - Muharrem Tuğcanİnan, ZehraEğe Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.587280 DO - 10.32958/gastoria.587280 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 689 EP - 701 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.587280 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.587280 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları %A Muharrem Tuğcan İnan , Zehra Eğe %T Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.587280 %U 10.32958/gastoria.587280 |
ISNAD | İnan, Muharrem Tuğcan , Eğe, Zehra . "Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 689-701 . https://doi.org/10.32958/gastoria.587280 |
AMA | İnan M. T. , Eğe Z. Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 689-701. |
Vancouver | İnan M. T. , Eğe Z. Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 689-701. |
IEEE | M. T. İnan ve Z. Eğe , "Türkiye’deki Kırsal Turizm Politikaları", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 689-701, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.587280 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.