Bu çalışmanın amacı, Turizm Rehberliği bölümü öğrencilerinin yeni yiyecekleri deneme korkularını ve yemeklere karşı tutumlarını ölçmektir. Bu çalışmada, tanımlayıcı ve keşfedici araştırma modellerinin her ikisi de kullanılmıştır. Çalışmada kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmış ve veriler, 17-19 Aralık 2018 tarihinde anket aracılığıyla toplanmıştır. Toplamda 129 kullanılabilir anket elde edilmiştir. Toplanan veriler, istatistik değerlendirme ve analiz programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Katılımcıların “kadın” ve “erkek” oranlarının eşit olduğu, çoğunluğunun “bekar”, “20-24” yaş arasında, “birinci sınıf” ve “1001-1500TL” arasında aylık gelire sahip öğrenciler olduğu belirlenmiştir. Rehber adaylarının %14,7’sinin “Hataylı”, %14’ünün “Mersinli”, %9,3’ünün “Adanalı” ve “Azeri” oldukları tespit edilmiştir. Turist rehberi adaylarının yeni yiyecek deneme korkusuna sahip (neophobic) oldukları tespit edilmiştir. Öte yandan, “yeni yiyecek deneme korkusu” ile “cinsiyete” göre yapılan t-testi sonucunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Rehber adaylarının yemeklere karşı tutumlarına yönelik yapılan analiz sonuçlarına göre, rehber adaylarının etnik restoranlara açık olmadıkları belirlenmiştir. Çalışma, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümü öğrencilerinin yeni yiyecekleri deneme korkularını ve yemeklere karşı tutumlarının belirlenmesi ile sınırlıdır. Alan yazın incelendiğinde rehber adaylarına yönelik bu konuda bir çalışmaya rastlanmamış olması çalışmanın orijinalliğini göstermektedir.
Yeni yiyecek deneme korkusu, Turist rehberi adayları, Alışkanlık, Mersin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria587550, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {551 - 561}, doi = {10.32958/gastoria.587550}, title = {Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia)}, key = {cite}, author = {Sahilli Birdir, Sevda and İflazoğlu, Nurhayat and Birdir, Kemal} } |
APA | Sahilli Birdir, S. , İflazoğlu, N. & Birdir, K. (2019). Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia) . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 551-561 . DOI: 10.32958/gastoria.587550 |
MLA | Sahilli Birdir, S. , İflazoğlu, N. , Birdir, K. "Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia)" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 551-561 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/587550> |
Chicago | Sahilli Birdir, S. , İflazoğlu, N. , Birdir, K. "Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia)". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 551-561 |
RIS | TY - JOUR T1 - Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia) AU - SevdaSahilli Birdir, Nurhayatİflazoğlu, KemalBirdir Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.587550 DO - 10.32958/gastoria.587550 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 551 EP - 561 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.587550 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.587550 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia) %A Sevda Sahilli Birdir , Nurhayat İflazoğlu , Kemal Birdir %T Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia) %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.587550 %U 10.32958/gastoria.587550 |
ISNAD | Sahilli Birdir, Sevda , İflazoğlu, Nurhayat , Birdir, Kemal . "Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia)". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 551-561 . https://doi.org/10.32958/gastoria.587550 |
AMA | Sahilli Birdir S. , İflazoğlu N. , Birdir K. Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia). Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 551-561. |
Vancouver | Sahilli Birdir S. , İflazoğlu N. , Birdir K. Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia). Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 551-561. |
IEEE | S. Sahilli Birdir , N. İflazoğlu ve K. Birdir , "Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia)", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 551-561, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.587550 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.