Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 4, 551 - 561, 31.12.2019
https://doi.org/10.32958/gastoria.587550

Öz

Kaynakça

  • Alley, T. R. & Potter, K. A. (2011). Food Neophobia and Sensation Seeking, Ed:Preedy, V. R., Watson, C. ve Martin, C. R. İçinde: Handbook Behavior:Food and Nutrition. 707-724.
  • Barrena, R., & Sanchez, M. (2012). Neophobia, personal consumer values and novel food acceptance. Food Quality and Preference, 27(1), 72-84.
  • Choe, Y. J. & Cho, S. M. (2011). Food Neophobia and Willingness to Try Non-Traditional Foods for Koreans, Food and Quality and Preference, 22, 671-677.
  • Cronbach, L. J. (1990). Essentials of Psyhological Testing, (5th ed), New York: Harper Collins Publisher.
  • Derinalp Çanakçı, S. (2016). Kapadokya'nın bir gastro-turizm destinasyonu olarak değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Mersin Üniversitesi, SBE. Turizm İşletmeciliği ABD. Mersin
  • Edwards, J. S. A., Hartwell, H. L. & Brown, L. (2010). Changes in food neophobia and dietary habits of international students. Research Paper, Journal of Human Nutrition and Dietetics, 23, 301–311.
  • Flight, I., Leppard, P. & Cox, D. N. (2003). Food Neophobia and Associations with Cultural Diversity and Socio-Economic Status Amongst Rural and Urban Australian Adolescents, Appetite, 41, 51-59.
  • Henriques, A. S.; King, S. C. & Meiselman, H. L. (2009). Consumer segmentation based on food neophobia and its application to product development, Food Quality and Preference 20: 83-91.
  • Kaplan, A. (2018). Gastronomi Turistlerinin Gıda Seçiminde Neofobi-Neofili Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Adnan Menderes Üniversitesi, SBE. Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ABD. Aydın.
  • Karagiglioğlu, Ş. (2015). Gaziantep’te Gastronomi Turizmi: Gaziantep’i Gastronomi Turizmi Kapsamında Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, SBE. Turizm İşletmeciliği ABD. İzmir.
  • Knaapila, A., Tuorila, H., Silventoinen, K., Keskitalo, K., Kallela, M., Wessman, M. & Perola, M. (2007). Food neophobia shows heritable variation in humans. Physiology & Behavior, 91(5), 573-578.
  • Olabi, A., Najm, N. E. O., Baghdadi, O. K. & Morton, J. M. (2009). Food Neophobia Levels of Lebanese and American College Students, Food Quality and Prefence, 20, 353-362.
  • Pliner, P., & Hobden, K. (1992). Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite, 19(2), 105-120.
  • Pliner, P. & Salvy, S. (2006). Food Neophobia in Humans, Frontiers in Nutritional Science, 3, 1-31.
  • Seyidoğlu, H. (2000). Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı. Geliştirilmiş 8. Baskı. İstanbul: Güzem Yayınları.
  • Schnettler, B., Grunert, K. G., Miranda-Zapata, E., Orellana, L., Sepúlveda, J., Lobos, G. & Höger, Y (2017). Testing the abbreviated food technology neophobia scale and its relation to satisfaction with food-related life in university students. Food Research International, 96, 198-205.
  • Shenoy, S. Sajna. (2005). Food Tourısm And The Culınary Tourıst, Clemson University.
  • Siegrist, M., Hartmann, C., & Keller, C. (2013). Antecedents of food neophobia and its association with eating behavior and food choices. Food Quality and Preference, 30 (2), 293-298.
  • Tuorila, H., Leahteenmaki, L., Pohjalainen, L., & Lotti, L. (2001). Food neophobia among the Finns and related responses to familiar and unfamiliar foods. Food Quality and Preference, 12, 29-37.
  • Yiğit, S. (2018). Etnik Muftak Ürünlerinin Tercihinde Neofobinin Etkisi (Karşılaştırmalı Bir Uygulama). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi, SBE., Gastronomi ve Mutfak Sanatları ABD. Balıkesir.

Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia)

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 4, 551 - 561, 31.12.2019
https://doi.org/10.32958/gastoria.587550

Öz

Bu
çalışmanın amacı, Turizm Rehberliği bölümü öğrencilerinin yeni yiyecekleri
deneme korkularını ve yemeklere karşı tutumlarını ölçmektir. Bu çalışmada,
tanımlayıcı ve keşfedici araştırma modellerinin her ikisi de kullanılmıştır. Çalışmada
kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmış ve veriler, 17-19 Aralık 2018
tarihinde anket aracılığıyla toplanmıştır. Toplamda 129 kullanılabilir anket
elde edilmiştir. Toplanan veriler, istatistik değerlendirme ve analiz programı
aracılığıyla analiz edilmiştir. Katılımcıların “kadın” ve “erkek” oranlarının
eşit olduğu, çoğunluğunun “bekar”, “20-24” yaş arasında, “birinci sınıf” ve “1001-1500TL”
arasında aylık gelire sahip öğrenciler olduğu belirlenmiştir.  Rehber adaylarının %14,7’sinin “Hataylı”,
%14’ünün “Mersinli”, %9,3’ünün “Adanalı” ve “Azeri” oldukları tespit
edilmiştir.
Turist
rehberi adaylarının yeni yiyecek deneme korkusuna sahip (neophobic) oldukları
tespit edilmiştir. Öte yandan, “yeni yiyecek deneme korkusu” ile “cinsiyete”
göre yapılan t-testi sonucunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Rehber
adaylarının yemeklere karşı tutumlarına yönelik yapılan analiz sonuçlarına göre,
rehber adaylarının etnik restoranlara açık olmadıkları belirlenmiştir. Çalışma,
Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümü öğrencilerinin
yeni yiyecekleri deneme korkularını ve yemeklere karşı tutumlarını
n belirlenmesi ile sınırlıdır. Alan
yazın incelendiğinde rehber adaylarına yönelik bu konuda bir çalışmaya
rastlanmamış olması çalışmanın orijinalliğini göstermektedir.

Kaynakça

  • Alley, T. R. & Potter, K. A. (2011). Food Neophobia and Sensation Seeking, Ed:Preedy, V. R., Watson, C. ve Martin, C. R. İçinde: Handbook Behavior:Food and Nutrition. 707-724.
  • Barrena, R., & Sanchez, M. (2012). Neophobia, personal consumer values and novel food acceptance. Food Quality and Preference, 27(1), 72-84.
  • Choe, Y. J. & Cho, S. M. (2011). Food Neophobia and Willingness to Try Non-Traditional Foods for Koreans, Food and Quality and Preference, 22, 671-677.
  • Cronbach, L. J. (1990). Essentials of Psyhological Testing, (5th ed), New York: Harper Collins Publisher.
  • Derinalp Çanakçı, S. (2016). Kapadokya'nın bir gastro-turizm destinasyonu olarak değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Mersin Üniversitesi, SBE. Turizm İşletmeciliği ABD. Mersin
  • Edwards, J. S. A., Hartwell, H. L. & Brown, L. (2010). Changes in food neophobia and dietary habits of international students. Research Paper, Journal of Human Nutrition and Dietetics, 23, 301–311.
  • Flight, I., Leppard, P. & Cox, D. N. (2003). Food Neophobia and Associations with Cultural Diversity and Socio-Economic Status Amongst Rural and Urban Australian Adolescents, Appetite, 41, 51-59.
  • Henriques, A. S.; King, S. C. & Meiselman, H. L. (2009). Consumer segmentation based on food neophobia and its application to product development, Food Quality and Preference 20: 83-91.
  • Kaplan, A. (2018). Gastronomi Turistlerinin Gıda Seçiminde Neofobi-Neofili Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Adnan Menderes Üniversitesi, SBE. Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ABD. Aydın.
  • Karagiglioğlu, Ş. (2015). Gaziantep’te Gastronomi Turizmi: Gaziantep’i Gastronomi Turizmi Kapsamında Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, SBE. Turizm İşletmeciliği ABD. İzmir.
  • Knaapila, A., Tuorila, H., Silventoinen, K., Keskitalo, K., Kallela, M., Wessman, M. & Perola, M. (2007). Food neophobia shows heritable variation in humans. Physiology & Behavior, 91(5), 573-578.
  • Olabi, A., Najm, N. E. O., Baghdadi, O. K. & Morton, J. M. (2009). Food Neophobia Levels of Lebanese and American College Students, Food Quality and Prefence, 20, 353-362.
  • Pliner, P., & Hobden, K. (1992). Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite, 19(2), 105-120.
  • Pliner, P. & Salvy, S. (2006). Food Neophobia in Humans, Frontiers in Nutritional Science, 3, 1-31.
  • Seyidoğlu, H. (2000). Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı. Geliştirilmiş 8. Baskı. İstanbul: Güzem Yayınları.
  • Schnettler, B., Grunert, K. G., Miranda-Zapata, E., Orellana, L., Sepúlveda, J., Lobos, G. & Höger, Y (2017). Testing the abbreviated food technology neophobia scale and its relation to satisfaction with food-related life in university students. Food Research International, 96, 198-205.
  • Shenoy, S. Sajna. (2005). Food Tourısm And The Culınary Tourıst, Clemson University.
  • Siegrist, M., Hartmann, C., & Keller, C. (2013). Antecedents of food neophobia and its association with eating behavior and food choices. Food Quality and Preference, 30 (2), 293-298.
  • Tuorila, H., Leahteenmaki, L., Pohjalainen, L., & Lotti, L. (2001). Food neophobia among the Finns and related responses to familiar and unfamiliar foods. Food Quality and Preference, 12, 29-37.
  • Yiğit, S. (2018). Etnik Muftak Ürünlerinin Tercihinde Neofobinin Etkisi (Karşılaştırmalı Bir Uygulama). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi, SBE., Gastronomi ve Mutfak Sanatları ABD. Balıkesir.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sevda Sahilli Birdir 0000-0002-1568-5837

Nurhayat İflazoğlu

Kemal Birdir 0000-0003-1353-3618

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 5 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 6 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Sahilli Birdir, S., İflazoğlu, N., & Birdir, K. (2019). Turist Rehberi Adaylarında Yeni Yiyecek Deneme Korkusu (Neophobia). Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 3(4), 551-561. https://doi.org/10.32958/gastoria.587550