Turizm faaliyetleri otel işletmeciliğinin de bünyesinde bulunduğu ve kişilerin hizmet satın aldığı kapsamlı faaliyetlerdir. Otel işletmelerinin birer hizmet işletmesi olması, bu işletmelerde çalışan işgörenleri son derece önemli bir hale getirmiştir. Motivasyonu yüksek, istek ve beklentileri karşılanmış işgörenin vereceği hizmet kuşkusuz ki o derecede kaliteli olacaktır. Otelde verilen hizmet kalitesi ise doğrudan işgörene bağlıdır. Otel işletmelerinde çalışan her işgören verimli çalışma ve performansını arttırmak için çeşitli motivasyon araçlarına gereksinim duyar. Kişiden kişiye göre ihtiyaçların değişmesi motivasyon araçlarını çeşitlendirmiştir. Bu çalışma motivasyon araçlarının işgören performansına etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma amacı doğrultusunda ulaşılan sonuçlara göre katılımcıların performansını en çok etkileyen faktör ekonomik motivasyon araçları olurken psiko-sosyal ve yönetsel faktörlerin de etkisinin olduğu görülmüştür. İşgörenlerin farklı motivasyon araçlarından farklı düzeyde etkilenmeleri motivasyon kavramının kişiden kişiye göre değiştiğini ve performansına yansıdığını ortaya koymaktadır. Motivasyon araçlarından psiko-sosyal araçlar performans değişkenine ait boyutlarının üzerinde etkili olduğunu ve bu etkinin iş ortamında hoşgörü ve verimli çalışmayı tetikler nitelikte olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca motivasyon araçlarından olan yönetsel araçların performansın hiçbir boyutu üzerinde bir etkiye sahip olmadığı sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2020, Cilt 4, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria655492, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {4}, pages = {17 - 42}, doi = {10.32958/gastoria.655492}, title = {Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği}, key = {cite}, author = {Özsoy, Gözde and Aksu, Murat} } |
APA | Özsoy, G. & Aksu, M. (2020). Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 4 (1) , 17-42 . DOI: 10.32958/gastoria.655492 |
MLA | Özsoy, G. , Aksu, M. "Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 17-42 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/53490/655492> |
Chicago | Özsoy, G. , Aksu, M. "Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 17-42 |
RIS | TY - JOUR T1 - Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği AU - Gözde Özsoy , Murat Aksu Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.32958/gastoria.655492 DO - 10.32958/gastoria.655492 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 17 EP - 42 VL - 4 IS - 1 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.655492 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.655492 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği %A Gözde Özsoy , Murat Aksu %T Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği %D 2020 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 4 %N 1 %R doi: 10.32958/gastoria.655492 %U 10.32958/gastoria.655492 |
ISNAD | Özsoy, Gözde , Aksu, Murat . "Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 / 1 (Mart 2020): 17-42 . https://doi.org/10.32958/gastoria.655492 |
AMA | Özsoy G. , Aksu M. Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(1): 17-42. |
Vancouver | Özsoy G. , Aksu M. Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(1): 17-42. |
IEEE | G. Özsoy ve M. Aksu , "Otel İşletmelerinde Kullanılan Motivasyon Araçlarının İşgören Performansı Üzerindeki Etkisi: Edirne İli Örneği", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 4, sayı. 1, ss. 17-42, Mar. 2020, doi:10.32958/gastoria.655492 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.