Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2022, Sayı: 1, 8 - 30, 30.12.2022

Öz

Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği

Yıl 2022, Sayı: 1, 8 - 30, 30.12.2022

Öz

Günümüzde gıda israfı ülkeleri, işletmeleri, toplumları ve bireyleri hem ekonomik hem de sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Ülkeler ve sivil toplum kuruluşları gıda israfını önlemek amacıyla uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli eğitimler, farkındalık seminerleri, kamu spotu reklamları vb. tedbirler almaktadır. Ayrıca gıda israfına dikkat çekebilmek için yazarlar çeşitli kitap, makale ve derleme gibi çalışmalar yapmışlardır.
Bu çalışma, gıda israfına yönelik yapılan bu çalışmaların analizini yaparak bu alanda çalışma yapacak olan yazarlara detaylı bilgi sunarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Web of Science veri tabanında "Food Science & Technology" kategorisinde yapılmış olan "Food Waste" başlıklı 301 çalışma analiz edilmiştir. Araştırmada en çok yayın yapılan; ülkeler, disiplinler, organizasyonlar (üniversite, vb), en çok yayın yapan yazarlar, en çok atıf alan; çalışmalar, ülkeler, organizasyonlar, yazarlar, çalışmaların; türleri, indeksleri, yayın yılları ve çalışmalarda en çok kullanılan anahtar kelimeler bibliyometrik olarak analiz edilmiştir.
Araştırmada ençok çalışma ve atıf sayısı Avrupa kıtasında yer alan ülkeler, organizasyonlar ve yazarlar tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye çalışma sayısı bakımından 17. sırada, bu çalışmalara yapılan atıf sayısı bakımından 28. sırada yer almaktadır. Araştırmada ayrıca 2013 yılından itibaren gıda israfına yönelik çalışmaların hızlı bir biçimde arttığı görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Nilgün Sanalan Bilici Bu kişi benim 0000-0001-8318-7250

Uğur Parlak 0000-0002-5901-7355

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sanalan Bilici, N., & Parlak, U. (2022). Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World, 1(1), 8-30.
AMA Sanalan Bilici N, Parlak U. Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World. Aralık 2022;1(1):8-30.
Chicago Sanalan Bilici, Nilgün, ve Uğur Parlak. “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”. Gastro-World 1, sy. 1 (Aralık 2022): 8-30.
EndNote Sanalan Bilici N, Parlak U (01 Aralık 2022) Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World 1 1 8–30.
IEEE N. Sanalan Bilici ve U. Parlak, “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”, Gastro-World, c. 1, sy. 1, ss. 8–30, 2022.
ISNAD Sanalan Bilici, Nilgün - Parlak, Uğur. “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”. Gastro-World 1/1 (Aralık 2022), 8-30.
JAMA Sanalan Bilici N, Parlak U. Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World. 2022;1:8–30.
MLA Sanalan Bilici, Nilgün ve Uğur Parlak. “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”. Gastro-World, c. 1, sy. 1, 2022, ss. 8-30.
Vancouver Sanalan Bilici N, Parlak U. Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World. 2022;1(1):8-30.