The aim of this study was to examine the level
of the nutritional habits of the sport high school students. The research
consisted of 98 students (male n=65. female=33) from Sinop Şehit Bülent Sport
High School. A questionnaire that developed by researchers were applied to
evaluate the nutritional habits of students. The Cronbach Alpha coefficient was
used to measure the reliability of the questionnaire. As a result of the
reliability analysis, the Cronbach Alpha coefficient was found to be 0.79. As a
result, it is seen that the knowledge and attitudes towards nutrition and meals
are inadequate. Although the sports high school students emphasize the
relationship between sport and nutrition at a rate of 87.8%. Besides, 62.2% of
the students think that there is not enough information about nutrition in the
school curriculum. So, in addition to the revision of curriculum in sport high
schools, educational conferences and scientific activities must be organized
related to healthy living and sport nutrition.
Bu çalışmanın amacı; Spor lisesi
öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesidir. Çalışmaya, Sinop Şehit
Bülent Yalçın Spor Lisesi öğrencilerinden
(erkek n=65, kadın n=33) olmak üzere toplam 98 öğrenci katılmıştır.
Çalışmada, araştırmacı tarafından geliştirilen beslenme ve öğünlere ilişkin
görüşleri, spor ve beslenmeye yönelik tutumları ve destek ürünü kullanma
tutumlarını incelemeye yönelik, 15 maddeden oluşan anket uygulanmıştır. Anketin
güvenirliliğini ölçmek için Cronbach Alfa katsayısından yararlanılmıştır.
Yapılan güvenirlilik analizi sonucu, Cronbach Alfa katsayısı 0.79 olarak
bulunmuştur. Çalışmada elde edilen bulgular frekans dağılımı ve yüzdeler ile
özetlenerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak araştırmada; spor lisesi
öğrencilerinin spor ve beslenme arasındaki ilişkiyi %87.8 bir oranla vurgulamalarına
rağmen, beslenme ve öğünlere ilişkin görüşlerinin ve beslenmeye yönelik bilgi
düzeylerinin yetersiz olduğu görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin % 62.2’si okul
müfredatında beslenme ile ilgili yeterince bilgi olmadığı görüşündedir. Bu
bağlamda spor liselerinde müfredatın gözden geçirilmesinin yanı sıra, sağlıklı
ve düzenli beslenmeye yönelik eğitici konferanslar ve bilimsel etkinlikler
yapılmalı ve öğrencilerde sağlıklı yaşam ve sporda beslenmeye yönelik bir
kültür oluşturulmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Sporda Psiko-Sosyal Alanlar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 26 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 3 |
ISSN: 2536-5339
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.