Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Öğretmenlerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi (Van İli örneği)

Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 1, 1 - 11, 24.03.2022
https://doi.org/10.31680/gaunjss.1000390

Öz

Eğitim ve öğretimin temel yapı taşlarından olan öğretmenlerimizin sağlıklı beslenme
tutumlarını ölçmek amacıyla ya yapılan bu çalışma, Ekim, Kasım, Aralık 2020 tarihlerinde
gerçekleştirilmiş olup; çalışmanın evrenini Van ilinde görev yapan farklı branşlardaki öğretmenlerden
rastgele örnekleme ile 515 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, kesitsel yöntem kullanılmıştır.
Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği Demir, G. T., & Cicioğlu, H. İ. (2019) tarafından
geliştirilmiştir.Alışkanlıklarının değerlendirilmesinde, araştırmacılar tarafından oluşturulan anket
yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemde öğretmenlere ait demografik veriler ve sağlıklı beslenmeye ilişkin
tutumları sorgulanmış, alınan cevaplar, anketteki mevcut şıklara göre çalışmaya katılan öğretmenler
tarafından tanımlandığı şekliyle değerlendirilmiştir. Verilerin kodlanması ve istatistiksel analizleri,
bilgisayarda SPSS 15,0 for windows paket programında yapılmıştır. Verilerin dağılımı Shapiro-Wilk
testi ile incelenmiştir. Mann Whitney U-Testi ve Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Bu testler
sonucunda öğretmenlerden alınan sonuçlara göre beslenme tutumlarınn yüksek çıkdığı görülmüştür

Kaynakça

  • Applegate, K. T., Besson, S., Matov, A., Bagonis, M. H., Jaqaman, K., & Danuser, G. (2011). plusTipTracker: Quantitative image analysis software for the measurement of microtubule dynamics. Journal of structural biology, 176(2), 168- 184.
  • Bayrakdar, A., Karaman, M., Çakır, E., Yaman, M., & Zorba, E. (2017). Examination of The Level of Physical Activity in Terms of Some Variables of Sports Science Faculty Students. The Online Journal of Recreation and Sports, 6(3), 29-36.
  • Baysal, A. (2003). Sosyal eşitsizliklerin beslenmeye etkisi. CÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 25(4), 66-72.
  • Çongar, O., & Özdemir, L. (2004). Sivas il merkezinde beden eğitimi öğretmenlerinin genel beslenme ve sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi düzeyleri. CÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 26(3), 113-118.
  • Demir, G. T., & Cicioğlu, H. İ. Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Düreyt, Z. (2000). Sporcuların Beslenme Alışkanlıkları. Uludağ Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Eriş, F., & Uzun, R. (2021). Ergen Erkek Badmintoncularda Pliometrik Antrenmanların Denge ve Bazı Motorik Özellikler Üzerindeki Etkisinin Araştırılması. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(1), 94-106.
  • Eriş, F., Sargin, K., & Çakir, E. (2018). The Effect Of Fıtness On Socıalızatıon. European Journal of Physical Education and Sport Science. 5 (2), 230-238
  • Erten, Murat (2006). Adıyaman İlinde Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgilerinin ve Alışkanlıklarının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Fişek, N. H. (1985). Halk Sağlığı'na Giriş. Baskı. Ankara: Çağ Matbaası.
  • Futrell, Tamara Kay (2006). Texas Elementary Teachers’ Nutrition Awareness and Attitudes Towards Nutrition Education. Submitted In Partial Fulfillment Of The Requirements For The Degree Of Master Of Science In Nutrition In The Graduate School Of The Texas Woman’s University, College Of Health Sciences: Denton, Texas. http://library.selcuk.edu.tr/mymavis.php, Erişim Tarihi: 24.12.2008.
  • Kayapinar, F. C. (2011). Body mass index, dietary habits, and nutrition knowledge among primary school students. Egitim Arastirmalari-Eurasian Journal of Educational Research, 11(42), 135-152.
  • Koçoğlu, G., Sümer, H., Özdemir, L., & Polat, H. (2001). Spor bölümü öğrencilerinin beslenme durumları ve alışkanlıkları diğer öğrencilerden farklı mı?
  • Merdol Kutluay, Türkan vd. (2004). Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. Ankara. http://www.saglik.gov.tr/extras/birimler/temel/beslenme_rehberi.pdf, Erişim Tarihi: 23.02.2008.
  • Sabbağ, Çiğdem (2003). İlköğretim Okullarında Görevli Öğretmenlerin Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • ŞAHİN, S., & Abuzer, T. A. Ş. Investigation of the Effect of Anthropometric Measurements of 11-12 Years Old Female Swimmers on Flexibility Parameter. The Journal of Eurasia Sport Sciences and Medicine, 2(3), 56-64.
  • Tokgöz, P., Ertem, M., Çelik, F., Gökçe, Ş., Saka, G., & Hatunoğlu, R. (1995). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının saptanmasına ilişkin bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 24(2), 229-238.
  • Vançelik, Serhat, Önal, S. Gürel, Güraksın, Asuman ve Beyhun, Ercüment (2007). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları ile İlişkili Faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (4), 242–248.
  • http://www.korhek.org/khb/khb_006_04-242.pdf, Erişim Tarihi: 02.02.2009
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Sporda Psiko-Sosyal Alanlar
Yazarlar

Kemal Sargın 0000-0001-5415-9162

Mesut Güleşce 0000-0001-6676-6947

Yayımlanma Tarihi 24 Mart 2022
Gönderilme Tarihi 24 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sargın, K., & Güleşce, M. (2022). Öğretmenlerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi (Van İli örneği). Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 7(1), 1-11. https://doi.org/10.31680/gaunjss.1000390

ISSN: 2536-5339

Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

16157

Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.