Amaç: Bu araştırma üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma grubunu Bitlis Eren Üniversitesinde öğrenim gören 337 (157 Kadın, 180 Erkek) gönüllü öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin demografik bilgilerini ve sağlıklı yaşam biçimlerinin sorgulandığı online bir anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programından faydalanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma neticesinde elde edilen verilere göre; araştırma grubunun %64,1’inin düzenli olarak kahvaltı yaptığı, %52,5’inin günde iki ana öğün tükettiği, en fazla atlanan ana öğünün %37,1’i ile öğlen yemeği olduğu, %24,9’unun stres nedeniyle öğün atladığı, %37,1’inin ara öğünlerde kek/kurabiye/bisküvi gibi yiyecekler tükettiği tespit edilmiştir. Katılımcıların %65,6’sının düzenli olarak fiziksel aktivite yapmadığı ve %49,6’sının haftada iki gün fiziksel aktivite yaptığı belirlenmiştir. Araştırma grubunun beslenme alışkanlıkları puan ortalamalarına göre, cinsiyet, boy, kilo ve gelir durumu değişkenine göre anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Katılımcıların fiziksel aktivite puan ortalamaları açısından kilo ve gelir durumuna göre anlamlı farklılık olduğu belirlenirken (p<0,05), cinsiyet ve boy değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuçlar: Sonuç olarak; araştırma grubunun beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite düzeylerinin yetersiz olduğu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları puan ortalamalarının düşük olduğu görülmüştür. Bu bağlamda üniversite döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapılmasının teşvik edilmesi kişilerin sağlıklarını olumlu yönde etkileyeceği kanısındayız.
Aim: This research was conducted to determine the healthy lifestyle behaviors and physical activity levels of university students. Materials and Methods: The research group consisted of 337 (157 Female, 180 Male) volunteer students studying at Bitlis Eren University. As a data collection tool, an online questionnaire was applied, in which students' demographic information and healthy lifestyles were questioned. SPSS package program was used in the analysis of the data. Significance level was accepted as p<0.05. Findings: According to the data obtained as a result of the research; 64.1% of the research group had breakfast regularly, 52.5% consumed two main meals a day, the most skipped main meal was lunch with 37.1%, 24.9% had a meal due to stress. It was determined that 37.1% of them consumed foods such as cake/cookies/biscuits during snacks. It was determined that 65.6% of the participants did not do physical activity regularly and 49.6% did physical activity two days a week. It was determined that there was a significant difference according to the mean scores of the study group's eating habits, and according to the variables of gender, height, weight and income status (p<0.05). While it was determined that there was a significant difference in terms of physical activity mean scores of the participants according to their weight and income status (p<0.05), there was no statistically significant difference according to the gender and height variable (p>0.05). Results: As a result; It was seen that the nutritional habits and physical activity levels of the research group were insufficient and the mean healthy lifestyle behaviors were low. In this context, we believe that encouraging healthy eating habits and regular physical activity during the university period will positively affect people's health.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Sporda Psiko-Sosyal Alanlar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 4 |
ISSN: 2536-5339
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.