OBJECTIVE: Structural changes on dental tissues or accumulation of debris on the tooth surfaces may cause tooth discoloration. The purpose of this study was to evaluate the effects of individual’s age, amount of dental plaque, frequency of tooth brushing, frequency of dental floss use and consumption of colored beverage on tooth color change.
MATERIALS AND METHOD: 202 volunteers (85 female, 117 male) were included in the study. Individuals were asked to fill in questionnaires. The mean plaque index in the upper right or left central, lateral incisor and canine was measured. Color values of the teeth were measured by using a digital color measurement device. Correlation analysis, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used for the statistical analyses.
RESULTS: Color saturation values increased with the increase in the individuals' age (p=0.0001<0.05; r=0.391). Color saturation values increased also with the increase of the mean plaque index values (p=0.0001<0.05; r=0.255). Significant differences in terms of color values were observed between groups with different tooth brushing frequencies (p=0.0001<0.05, Kruskal-Wallis test). Significant differences in terms of color values was observed also between groups with different dental floss usage frequencies (p=0.0001<0.05, Kruskal-Wallis test). Significant differences in terms of color values were observed also between groups with different colored beverage consumption frequencies (p=0.016<0.05, Kruskal-Wallis test).
CONCLUSION: The saturation of the tooth color increases with an increase of the age. Increase in frequencies of tooth brushing and dental floss usage provides a brighter and lighter tooth color. Increase in consumption of colored beverages causes a darker and lusterless tooth color.
Age Factors Food and Beverages Natural Tooth Color Oral Hygiene Tooth Discoloration
AMAÇ: Diş dokusundaki yapısal değişimler veya dişlerin
yüzeylerinde meydana gelen birtakım birikintiler dişlerde
renk değişikliğine sebep olurlar. Bu çalışmanın amacı; bireyin
yaşının, dental plak miktarının, diş fırçalama sıklığının, diş ipi kullanma sıklığının, renkli içecekler
tüketmesinin diş rengi üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya, gönüllü 202 kişi (85 kadın, 117
erkek) dahil edildi. Bireylere, hazırlanmış olan anketteki sorular
yöneltildi. Bireylerin sağ veya sol üst çene ön, yan kesiciler
ve kanin dişlerinde ortalama plak indeksleri ölçüldü.
Dişlerin renk değerleri dijital renk ölçüm cihazı ile tespit
edildi. Korelasyon analizi, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney
U testleri istatistiksel analizler için kullanıldı.
BULGULAR: Bireylerin yaşı arttıkça renk değerleri de daha
yüksek bulundu (p=0.0001 < 0.05; r=0.391). Ortalama plak
indeks değeri arttıkça dişlerin renk değerleri de arttı
(p=0.0001 < 0.05; r=0.255). Farklı diş fırçalama sıklığına
sahip gruplar arasında renk değerleri bakımından anlamlı
farklılık görüldü (p=0.0001 < 0.05, Kruskal-Wallis testi).
Farklı diş ipi kullanma sıklığına sahip gruplar arasında renk
değerleri bakımından anlamlı farklılık görülmüştür
(p=0.0001 < 0.05 Kruskal-Wallis testi). Farklı renkli içecek
içme sıklığına sahip gruplar arasında renk değerleri bakımından anlamlı farklılık görülmüştür (p=0.016 < 0.05, Kruskal-Wallis
testi).
SONUÇ: Bireylerin yaşı arttıkça diş renklerinin koyuluk değerleri de artmaktadır. Ortalama plak indeks değerleri arttıkça
diş renkleri daha koyu bulunmuştur. Diş fırçalama ve
diş ipi kullanma sıklığının artması bireylerin diş renginin
daha parlak ve açık olmasını sağlamaktadır. Renkli içeceklerin
tüketim miktarının artması, diş renklerinin daha
koyu ve mat olmasına neden olan faktörlerdendir.
Ağız Hijyeni Dişte Renk Değişikliği Doğal Diş Rengi Yaş Faktörleri Yiyecek ve İçecekler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |