OBJECTIVE: The purpose of this study was to compare the color stability of silorane and dimethacrylate-based composite resin materials after immersion in different beverages for particular periods.
MATERIALS AND METHOD: A silorane-based composite resin (Filtek Silorane; n=25) and a dimethacrylate-based composite resin (Alert; n=25) were used in this study. Fifty composite resin discs (8 mmx2 mm) were prepared from each material. Specimens were immersed in four staining solutions (tea, coffee, cola, red wine) and distilled water (control group; n=5). Color changes were measured with a spectrophotometer at baseline and after 1, 7, 15 and 30 days of immersion. Data were analyzed by using one way ANOVA, post-hoc Tukey HSD test and independent-samples t-test. A p-value <0.05 was considered statistically significant.
RESULTS: At all periods, the color change (ΔE) for the Alert groups immersed in tea, coffee or red wine, and for the Silorane groups immersed in red wine was ≥3.3. Among all drinks tested, maximal color change was caused by red wine (p<0.05). Regarding the composite resin materials, Alert exhibited more color change than Filtek Silorane did (p<0.05).
CONCLUSION: Within the limitations of this study, it can be concluded that the tested composite resin materials were susceptible to staining especially in red wine. Silorane-based composite resins are more resistant to external discoloration.
Tooth discolorotion composite dental resin food and beverages
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı farklı içeceklerde belirli zaman
aralıklarında bekletilen siloran ve dimetakrilat esaslı kompozitlerin
renk stabilitelerinin karşılaştırılmasıdır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma için bir siloran-esaslı kompozit
rezin (Filtek Silorane; n=25) ve bir dimetakilat-esaslı
kompozit rezin (Alert; n=25) kullanıldı. Her bir materyalden
2 mm kalınlığında ve 8 mm çapında 50 adet kompozit rezin
örneği hazırlandı. Örnekler dört renklendirme solüsyonu
(çay, kahve, kola, kırmızı şarap) ve kontrol olarak distile
suda bekletildi (n=5). Renk ölçümleri, örnekler solüsyonlarda
bekletilmeden önce ve bekletildikten 1, 7, 15 ve 30
gün sonra spektrofotometre ile yapıldı. Verilerin istatistik
analizinde tek yönlü varyans analizi, Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi ve bağımsız örneklemlerde t-testi kullanıldı.
BULGULAR: Tüm zaman periyotlarında Alert grubunda çay,
kahve ve kırmızı şarapta, Filtek-Silorane grubunda ise kırmızı
şarapta bekletilen örneklerde renk değişim miktarları
∆E≥3.3’ten daha fazla bulundu. Tüm solüsyonlar
içerisinde en fazla renklendirici solüsyonun kırmızı şarap
olduğu ve kompozit materyaller açısından da Alert kompozit
materyalin Silorane’den daha fazla renk değişikliği
gösterdiği tespit edildi (p < 0.05).
SONUÇ: Bu çalışmada kullanılan rezin kompozitlerin özellikle
kırmızı şarap karşısında renk değişimine hassas olduğu
bulunmuştur. Siloran-esaslı kompozit rezinler dışsal
renklenmelere karşı daha dirençlidir.
Dişte renk değişikliği kompozit dental rezin yiyecek ve içecekler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 32 Sayı: 2 |