Cilt: 40 Sayı: 2, 2.05.2023

Yıl: 2023

(Derginin yeni Amaç ve Kapsamı burada 27 Nisan 2021 tarihinde ilan edilmiştir.

Amaç

Acta Odontologica Turcica ulusal / bölgesel bir dergidir. Amaçları:

1) Türkiye’de diş hekimliğini ve dental araştırmaları geliştirmek,

2) Türk diş hekimliği bilimini mevcut dünya diş hekimliği bilimi çerçevesine entegre etmektir.

Kapsam

Dergi kapsamı şunları içerir:

* Diş hekimliğinde klinik bilim araştırmaları

* Diş hekimliği ile ilgili epidemiyoloji araştırmaları

* Diş hekimliği ile ilgili laboratuar araştırmaları

* Diş hekimliği ile ilgili derlemeler

*Diş hekimliği ile ilgili olgu sunumları

*Editöre mektup


Kişilerin (öğrenciler, hastalar, diş hekimleri, vb.) farkındalık, tutum veya bilgi düzeyleri ile ilgili çalışmaların (geçerli ve güvenilir ölçekler kullanılmadıkça) bu dergide yayın önceliği düşüktür.


Makale çeşitleri

Özgün araştırma, derleme, olgu sunumu ve editöre mektup kategorisinde, bilimsel olarak sağlam, iyi kalitede makaleler yayımlayarak yukarıda bahsedilen amaçlara ulaşmayı hedeflemekteyiz. Editöre Mektup kategorisinde başvuruları özellikle yayımlamak isteriz. 


Yazar Rehberi

Genel Bilgi

Değerlendirme için gönderilen makaleler daha önceden yayımlanmamış olmalı, bir başka yerde yayına kabul edilmiş veya değerlendirme altında olmamalıdır. Bilimsel toplantılarda daha önceden sunulmuş ise belirtilmelidir.

Gönderilen makale, telif hakkı içeren kısımlar barındırıyorsa hak sahibinden izin almak yazarın sorumluluğundadır ve bu durum makale içerisinde belirtilmelidir. 

Bu dergide, özgün araştırma makaleleri, derleme, olgu sunumu ve editöre mektup kategorisindeki makaleler kabul edilir.

Yayımlanan bir makalede bahsedilen görüş yazarına aittir ve onun sorumluluğundadır; bu görüş, yayın kurulu başkanı ve yayın kurulunun görüşünü mutlaka yansıtmak durumunda değildir. 

Etik konular Etik İlkeler sayfamızda açıklanmıştır.

 

Makale Değerlendirme Süreci

Bu dergide çift-kör hakem değerlendirme süreci benimsenmiştir; yazar ve hakem birbirlerinin kimliğinden habersizdir. Değerlendirme süreci detayları için bkz: Yayın Politikası sayfası.


Dil

Başvurular Türkçe veya İngilizce dillerinden birinde yapılabilir. Daha geniş okuyucu kitlesine hitap edebilmek amacıyla yazarlara başvurularını İngilizce hazırlamaları tavsiye edilir.

İngilizce yapılan başvurularda, makalenin kabulu öncesinde makale dil açısından dil editörlerine danışılacaktır. Dil editörü gerekli görürse, yazarların makaleyi profesyonel dil edisyonundan geçirmeleri ve bunu belgelendirmeleri gerekecektir. İngilizce dil edisyonu yapan firmalar hakkında tavsiye almak için Editöre başvurabilirsiniz. 

 

Makale Hazırlama

Makale hazırlama hakkında faydalı bir kaynak olan International Comittee of Medical Journal Editors (ICMJE) rehberine link bağlantısından ulaşabilirsiniz. Burada bahsedilen prensiplere ek olarak AOT için spesifik makale yazma ve gönderme kurallarını aşağıda okuyunuz.

Metin yazımında aşağıda belirtilen teknik standartlara uyulmalıdır:

* Microsoft Word programı kullanılmalı ve 12 pt., Times New Roman fontu seçilmelidir

* Tüm metin 1.5 satır aralığı ile yazılmalıdır

* Her yeni paragrafta, paragraf girintisi yapılmalıdır

* Sayfanın alt-orta kısmına sayfa numarası eklenmelidir

* Latince terim ve tür adları yazarken italik karakter kullanılmalıdır (örn: in vitro, Staphylococcus aureus).

* Standart ölçü birimleri ve kısaltmaları mümkün olduğunca Uluslararası Birimler Sistemine göre yapılmalıdır (The International System of Units, SI; http://www.bipm.org/en/si/). SI birimler konusunda açıklayıcı bilgiye Ulusal Metroloji Enstitüsü sayfasından da ulaşılabilir (UME; http://www.ume.tubitak.gov.tr/). Sık kullanılan kısaltmalara örnek olarak şunlar verilebilir: yıl-y, hafta-hf, saat-sa., dakika-dk., saniye-sn., gram-g, litre-L, mikrolitre-µL, metre-m, Celsius derece-°C, vs. Türkçe kısaltmalar için Türk Dil Kurumunun internet sayfası incelenmelidir (Kısaltmalar Dizini, TDK; http://www.tdk.gov.tr/).

* Ondalık işareti olarak nokta kullanılmalı, rakam ile birim arasında boşluk bırakılmalıdır (örn: 12.3 mm, 4.5 kg/cm2,37.2 °C). Yüzde değerleri verirken, rakam ve yüzde işareti arasında boşluk bırakılmamalıdır (örn: %0.2).

* Standart ölçü birimleri dışındaki kısaltmalar ilk kullanıldığı yerde, açık yazımının ardından parantez içinde belirtilmeli ve tüm metin içerisinde aynı kısaltma kullanılmalıdır.

* Kullanılan malzeme ve teçhizatın menşei, ilk bahsedildiği yerde, parantez içerisinde tanımlanmalıdır (marka, üretici firma, şehir, söz konusuysa eyalet ve ülke). Örnek: ‘Kök kanalları X-Fill-Canal (X-Dental, Ankara, Türkiye) ile dolduruldu’. Tekrarlayan referanslarda üretici firma kaynağını belirtmeye gerek yoktur. Aynı üretici firmanın bir diğer ürünü bahis konusu olursa sadece firmanın adının kaynak gösterilmesi yeterlidir. Örnek: ‘Ardından giriş kavitesi X-Fill-Cavity (X-Dental) ile dolduruldu’. 

Kapak sayfası

Kapak sayfası aşağıdakileri içermelidir:

1. Makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce)

2. Akademik ünvanlarıyla yazarların isimleri. Yazarların bağlı olduğu kurumlar (şehir ve ülke dahil) soyadından hemen sonra belirtilen üst simge numara ile ilişkilendirilerek verilmelidir

3. Yazarların ORCID numaraları (en azından makaleyi gönderen yazarın). Şu web sitesinden bir ORCID numarası alabilir veya mevcut numaranızı kontrol edebilirsiniz: https://orcid.org/

4. Yazışmanın gerçekleştirileceği yazarın iletişim bilgisi (posta adresi, iş telefonu, cep telefonu ve e-posta adresi)

5. Boşluklar dahil 50 karakteri geçmeyen kısa başlık

6. Makalenin türü (özgün araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, editöre mektup)

7. Özetteki ve ana metindeki (şekil/resim/tablo yazıları ve kaynaklar hariç) kelime sayıları ayrı olarak, kaynak adedi, şekil/resim ve tablo sayıları

8. Finansal Destek (söz konusuysa, protokol numarası, ödenek numarası, vs. belirtilmelidir) 

9. Çıkar çatışması. Böyle bir durum söz konusu değilse şöyle yazılabilir: ‘Bu makale yazarlarından hiçbirinin makalede bahsi geçen konu veya malzemeyle ilgili herhangi bir ilişkisi, bağlantısı veya parasal çıkar durumu söz konusu değildir’. Aksi takdirde çıkar/ilişki durumu beyan edilmelidir. Örnek: ‘A adlı yazar X şirketinde hisse sahibidir, B adlı yazar, makalede bahsi geçen malzemenin üreticisine rakip Y şirketinden, son 2 yıl içerisinde, danışmanlık ücreti almıştır’ vb.

10. Teşekkür ve Anma (Çalışmanın özeti daha önce bir yerde sunulduysa, sunumun yapıldığı organizasyon, tarih ve yer açıklanmalıdır, özet kitapçığında yer aldığı şekilde kaynak gösterilmelidir. Bu kısımda yazar-olmayarak katkıda bulunanlara da atıf yapılabilir) 

11. Etik Kurul bilgisini (Etik Kurulun açık adı, onay tarihi ve onay numarası) burada ve metin içerisinde veriniz. Onay sayfasının dijital kopyasını başvuru sırasında sisteme yükleyiniz.

12. Klinik araştırma makaleleri için kayıt merkezi (clinicaltrials.gov, vs), kayıt numarası, kayıt tarihi ve internet erişim linkini içeren kayıt bilgisi (tavsiye edilir).

Özet ve anahtar kelimeler

Özet, makaleyi net bir şekilde yansıtmalı, ana metinde bahsi geçmeyen bilgi özette yer almamalıdır. Özet ve anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olarak verilmeli ve anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings (MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ve Türkiye Bilim Terimleri (TBT; http://www.bilimterimleri.com) esas alınmalıdır. TBT, MeSH terimlerinin Türkçe karşılıklarının bulunduğu bir anahtar kelimeler dizinidir. Anahtar kelimeler ana metinden seçilmeli; başlık ve özetten seçilmemelidir; bunlar zaten otomatik olarak indekslenmektedirler. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmalı ve noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır. 


MAKALE KATEGORİLERİ

1-Araştırma makalesi

Araştırma makaleleri özet sayfası, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç, teşekkür ve anma, kaynaklar, şekil/resim alt yazıları, tablolar ve şekiller/resimler kısımlarından oluşmaktadır.

Araştırma makalelerinin yazımında, belirtilen yazım rehberlerinin esas alınması tercih edilir; randomize kontrollü klinik araştırmalar için CONSORT, gözlemsel çalışmalar için STROBE, ve tanıya yönelik çalışmalar için STARD(http://www.nlm.nih.gov/services/research_report_guide.html)

Özet

Özet metni araştırma makalelerinde Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç başlıklarını içermelidir. Çalışmanın amacı, temel uygulamalar, ana bulgular ve bundan çıkarılan sonuç kısaca belirtilmelidir. Makale kategorilerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

Giriş

Mevcut sorun ve önemi açıklanmalıdır. Yalnızca doğrudan ilgili kaynaklardan bahsedilmelidir; sunumu yapılmakta olan çalışmanın bulguları ve sonuçları verilmemelidir. Benzer çalışmaların bulguları hipotezi kurmaya yardımcı olmadığı müddetçe tartışılmamalıdır. Bu kısmın son paragrafında çalışmanın amacı açıkça belirtilmelidir; uygunsa araştırma hipotezi verilmelidir. 

Gereç ve yöntem

Kullanılan malzeme, deneye dahil edilen kişiler ve yöntemler, deneyin başkaları tarafından tekrar edilebilmesi için yeterince ayrıntıyla anlatılmalıdır. Kullanılan malzeme ve teçhizatın menşei parantez içerisinde tanımlanmalıdır (marka, ürün numarası, üretim parti numarası, üretici, şehir ve ülke). Bilinen bir yöntem kullanılıyorsa kaynak gösterilmeli, yeni veya değiştirilmiş bir yöntem kullanılıyorsa açıklanmalıdır. 

Gözlemsel veya deneysel çalışmalarda incelenen insan, hayvan ve kontroller için dahil edilme ve hariç tutulma ölçütleri belirtilmeli, kaynak popülasyon tanımlanmalıdır.

Etik konular bu kısımda bahsedilmelidir (onayın alındığı Etik Kurulun açık adı, onay tarihi ve onay numarası yazılmalıdır). Uygunsa hastalardan bilgilendirilmiş onamın alındığı ifade edilmelidir. 

Bu kısmın son paragrafında istatistiksel analiz yöntemi yeterince ayrıntısıyla açıklanmalıdır. 

İstatistiksel güç analizi: prospektif çalışmalar için örneklem büyüklüğünün belirlenmesine ilişkin sonuçlar (kullanılan yazılım, birinci tip hata değeri, güç değeri, etki büyüklüğü, etki büyüklüğünün nasıl belirlendiği, hangi istatistiksel testin dikkate alındığı), retrospektif çalışmalarda ise gerçekleşen güç değeri verilmelidir.

İstatistiksel terimler, kısaltmalar ve semboller tanımlanmalıdır. Kullanılan bilgisayar programı belirtilmelidir. Çalışmanın istatistiksel değerlendirmesi için yazarların bir istatistik uzmanına danışmaları tavsiye edilir.

Bulgular

Çalışmada elde edilen bulgular bu kısımda verilmelidir. Bulguların daha rahat aktarılabilmesi amacıyla gerekirse alt başlıklar kullanılabilir. Tablo, şekil veya resimlerden yararlanılabilir; ancak tekrarlardan sakınılmalıdır. Yalnızca çalışmada doğrudan elde edilen bulgular sunulmalı, kişisel yorumlar karıştırılmamalı, önceki çalışmalardan bahsedilmemelidir. 

Tartışma

Çalışmanın bulguları burada tartışılmalıdır. Bu kısım kişisel değerlendirmelerin yapılabileceği bir kısımdır. Giriş ve Bulgular kısımlarında verilmiş bilginin tekrarından kaçınılmalıdır. Birinci paragrafta çalışmanın ana bulgularını özetleyerek başlamak çoğu zaman iyi bir giriştir. Çalışmanın güçlü yanlarından ve zayıf yanlarından/limitasyonlarından bahsedilir, mevcut bulgular daha önceki bulgularla karşılaştırılır, benzerlik ve ayrılıklar belirtilir ve bunların olası nedenleri açıklanır. Mevcut çalışmanın bilim içerisindeki yeri ve önemi vurgulanır, bulguların diğer klinik ortamlara veya popülasyonlara genellenebilirliği (generalizability) ifade edilir, bulguların gelecek çalışmalara ve klinik uygulamalara nasıl etki edeceği tartışılır.

Sonuç

Çalışmanın ana fikri kısaca verilmelidir. Sonuç kısmı çalışmanın amacı ile uyumlu olmalı ve çalışmada araştırılan sorunun cevabını içermelidir. Çalışmanın istatistiksel detayları bu kısımda yer almamalıdır. Yalnızca, çalışmadan doğrudan çıkartılan ana fikir verilmelidir.

2-Derleme

Diş hekimliği alanındaki güncel konuları, tanı ve tedavideki gelişmeleri içeren derlemeler değerlendirmeye alınmaktadır. Derlemeler özet, ana metin (ilgili konu başlıkları) ve kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Makale kategorilerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

3- Olgu Sunumu

Diş hekimliği alanında ender görülen, tanı ve tedavi protokolleri farklılık gösteren , tedavi sürecinin ve klinik takiplerinin tamamlandığı olgular değerlendirmeye alınmaktadır. Olgu sunumları özet, ana metin ve kaynaklar bölümünden oluşmalıdır. Ana metin giriş, olgu sunumu ve tartışma bölümlerini içermelidir. Makale kategorilerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

4-Editöre mektup

Editöre mektup, uygun bir başlık altında yazılmış metin ve kaynaklar kısmından oluşur. Bu kategori dergide son 6 ay içinde yayımlanan makalelerle ilgili olarak okuyucuların farklı görüş ve sorularını yansıtan mektuplardır. Editöre mektup kategorisinde en fazla üç yazar yer alabilir. Yayımlanması düşünülen mektuplar ilgili makalenin yazarlarına gönderilecek, böylece mektupta yer alan kısımlara cevap verme imkanı sağlanacaktır. Makale kategorilerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.


Kaynaklar

Kaynaklar Vancouver sistemine göre belirtilir. Buna göre, kaynaklar metin içerisinde geçiş sırasına göre üst simge olarak Arabik rakamlarla numaralandırılır ve kaynaklar kısmında buna göre sıralanır.

Dergi isimleri, U.S. National Library of Medicine tarafından bu kurumun sitesinde yayınlanan MEDLINE indeksli dergiler listesine göre kısaltılmalıdır (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals).

Kaynak olarak (kişisel haberleşme) ve (yayımlanmamış bulgu) metin içerisinde gösterilebilir; ancak kaynaklar listesinde gösterilemez. Bu durumda kaynak kişiden bilginin doğruluğuna ve bunun yayımlanmasına izin verildiğine dair bir yazılı belge alınmalı ve yayın başvurusu sırasında eklenmelidir. 

Yayına kabul edilmiş fakat henüz yayımlanmamış makalelere yapılan atıf, (baskıda) şeklinde yapılmalıdır. Makalenin sahibinden, bilginin doğruluğuna, atıfa izin verdiğine ve makalenin belirtilen dergide yayına kabul edildiğine dair bir yazılı belge alınmalı ve yayın başvurusu sırasında eklenmelidir. 

Metin içerisinde atıf örnekleri:

...önceki bir çalışmada bulunmuştu.1

…önceki çalışmalarda bulunmuştu.2,4-6,8

Akal9 tarafından yapılan bir çalışmada…

Akal & Bala10 tarafından yapılan bir çalışmada…

Akal ve ark.11 tarafından yapılan bir çalışmada…

Akal ve arkadaşlarının12 yaptığı bir çalışmada… 

Kaynaklar listesi için aşağıda verilmiş örnekleri inceleyiniz. Bu örnekler arasında bulunmayan kaynak çeşitleri için International Committee of Medical Journal Editors tarafından önerilen kaynak belirtme rehberini inceleyiniz (http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html). 

 

Standart dergi makalesi

1. Darendeliler N, Dinçer M, Soylu R. The biomechanical relationship between incisor and condylar guidances in deep bite and normal cases. J Oral Rehabil 2004;31:430-7. 

Altıdan fazla yazarlı standart dergi makalesi

2. Tüter G, Kurtiş B, Serdar M, Aykan T, Okyay K, Yücel A, et al. Effects of scaling and root planing and sub-antimicrobial dose doxycycline on oral and systemic biomarkers of disease in patients with both chronic periodontitis and coronary artery disease. J Clin Periodontol 2007;34:673-81. 

Yazar olarak kuruluş

3. European Society of Endodontology. Quality guidelines for endodontic treatment: consensus report of the European Society of Endodontology. Int Endod J 2006;39:921-30. 

Tez

4. Kayaoğlu G. Endodontik hastalık bakımından Enterococcus faecalis’in enfeksiyon ve direnç mekanizmalarının incelenmesi [tez]. Ankara: Gazi Üniversitesi; 2007.

Kitap

Kitabın tamamı aynı yazar(lar) tarafından yazılmış

5. van Noort R. Introduction to dental materials. 2nd ed. London: Mosby Elsevier; 2002.

Kitapta kısım

6. Metzger Z, Basrani B, Goodis HE. Instruments, materials and devices. In: Hargreaves KM, Cohen S, editors. Cohen's pathways of the pulp. 10th ed. St. Louis: Mosby; 2011. p. 223-82.

ISO standartları

7. International Standards Organization. Dentistry: root canal sealing materials. ISO6876. International Standards Organization, Geneva, Switzerland; 2001.

Benzerlik raporu: Yazım kuralları yönünden uygun olarak hazırlanan makaleler hakemlere gönderilmeden önce intihal denetimine tabi tutulmaktadır. Dergide intihal denetimi yazarın yüklemiş olduğu özgünlük raporu esas alınarak yapılır. Bu nedenle yazarın makaleye ait benzerlik raporunu da sisteme yüklemesi gerekmektedir. Benzerlik raporunun tam rapor halinde ve pdf formatında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Dergide maksimum benzerlik oranı, %25 olarak kabul edilir.

Şekil, resim ve tablo

Tüm şekil (grafik, çizim, vb), resim (fotoğraf) ve tablolar metin içerisinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. 

Şekiller ve resimler, JPG, PNG, PDF veya TIFF formatında ve iyi kalitede olmalıdır. Tüm şekiller/resimler hem ana metin içerisinde (Gönderi dosyası) hem de ayrıca (Ek dosya olarak) gönderilmelidir. Şekiller/resimler altyazılarıyla birlikte, metin içerisinde, Kaynaklar kısmından hemen sonra verilmelidir.

Makale, şahıslara ait fotoğraf içeriyorsa, bunların kullanımı için şahıstan yazılı izin alınmalı ve yayın başvurusu sırasında eklenmelidir.

Tablolar, yazım programlarının çoğunda bulunan tablo hazırlama özelliği ile hazırlanmalıdır. Tablo formatı için dergide daha önce yayımlanmış makalelerdeki tablo formatı örnek alınabilir. Tablonun üst kısmına bir tablo tanımlama yazısı eklenmelidir. Kısaltma, istatistiksel bilgi (istatistiksel yöntem, p değeri, vs) gibi diğer açıklayıcılar tablonun altında alt bilgi olarak verilmelidir. Gerektiği hallerde yıldız veya üst simgeler kullanılabilir. Tablo, yine Şekil/Resimde olduğu gibi, metin içerisinde, Kaynaklar kısmından sonra yer almalıdır.  

Makale kategorilerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

Makaleler için sınırlamalar

Her bir makale türü için kelime ve kaynak sayısı sınırlamaları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Tablo 1. Makale kategorilerine göre sınırlamalar

 

Özet (kelime sayısı)

Anahtar kelimeler

Metin (en fazla kelime sayısı)

Kaynaklar (en fazla sayı)

Resim/Tablo (en fazla sayı)

Özgün araştırma makalesi

150-250

3-8

3000

40

4/4

Derleme

150-2503-8500075

4/6

Olgu sunumu

100-150

3-5

1200

20

4/4

Editöre mektup
--5005-



Makale Gönderme

İşlem, derginin Çevrimiçi Gönderiler sayfasından basamaklar takip edilerek yapılacaktır.

Gönderi dosyası: özetler, ana metin, kaynaklar, şekil/resim ve altyazıları ve tablolar ve tablo tanımlayıcı yazıları kısımlarını tek bir Word dosyası halinde içermelidir. Çift-kör hakem değerlendirmesi nedeniyle yazarların kimlik bilgisi, Gönderi dosyasında yer almamalıdır.

Editöre hitaben üst yazı, kapak sayfası, orijinal şekil/resim dosyaları ve gerekli olabilecek diğer belgeler ise Ek dosya olarak bir sonraki aşamada tek tek gönderilecektir.

 

Gönderi Kontrol Listesi

Başvuru sürecinde yazarlar gönderilerinin aşağıdaki listede bulunan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri gönderilecektir.

  1. Metin, Yazar Rehberi'nde belirtilen biçimsel ve bibliyografik gerekliliklere uygun olarak hazırlanmıştır.

  2. Editöre hitaben yazılmış üst yazı, makalenin özgünlüğü, etik beyan ve çıkar çatışması konularını içermektedir. Tüm yazarlar adına bir yazar tarafından imzalanmış olmalıdır.

  3. Gönderi dosyası, Türkçe ve İngilizce başlıklar ve özetler, ana metin, kaynaklar, şekil/resim ve altyazıları ve tablolar kısımlarından meydana gelen tek bir Word dosyasıdır.

  4. Ek dosya: Editöre hitaben üst yazı, kapak sayfası, şekil/resim orijinal dosyaları ve her türlü diğer belgedir.

  5. Yazar kimlikleri Gönderi dosyasında yansıtılmamıştır.

  1. İngilizce yapılan başvurularda, makalenin kabulu durumunda (veya editörlerin belirttiği bir aşamada), makale profesyonel dil edisyonundan geçirilmeli ve bu belgelendirilmelidir.

 

Telif Hakkı Düzenlemesi

Bu dergide eserlerini yayımlayan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmiş bulunmaktadır:

·         Yazar, eserin telif hakkını elinde tutar ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir. Eser, uygun şekilde kaynak gösterme koşuluyla diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Attribution lisansı (CC BY 4.0) altında lisanslanır.

·         Yazar, eserin dergide yayımlanmış versiyonunun tam yetki vermeden dağıtımı (örneğin, kurumsal bir veri bankasına gönderilmesi ya da bir kitapta yayımlanması) için ayrı sözleşme düzenlemeleri yapabilir.

·         Yazarların eserlerini dergiye göndermeden önce ya da gönderi süreci devam ederken internet üzerinden (örneğin, kurumsal veri tabanında ya da kendi web sitelerinde) paylaşmaları teşvik edilir; bu, hem verimli fikir alışverişlerine hem de eserin daha erken ve daha çok atıf almasına yol açabilir (bakınız Açık Erişimin Etkisi).

 

Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri yalnızca bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı bir amaç için kullanılmayacak veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.

AOT, esas olarak Türkiye'de diş hekimliğini geliştirmeyi amaçlar (ayrıntılar için bkz: Amaç & Kapsam). Hedef okuyucu kitlesi araştırmacılar, diş hekimleri, diş hekimliği eğitimcileri ve öğrenciler olmak üzere esasen diş hekimliği mesleği içerisinde yer alanlardır.

Makale gönderimlerinde ve yayımlanma sürecinde yazarlardan 'yayın katkı payı' alınmamaktadır. Article Processing Charge (APC) yoktur.

Dergide yayımlanan makalelerin indirilme istatistikleri makaleye ait üstveri sayfasında paylaşılmaktadır.

Dergimiz TÜBİTAK/ULAKBİM Ulusal Tıp Veri Tabanı (Türk Tıp Dizini; TR Dizin), Türkiye Atıf Dizini, Türk Medline, Sherpa/Romeo, Ebsco, CrossRef, J-Gate, Google Scholar, OpenAire, ProQuest ve DOAJ tarafından indekslenmekte olup TDB Sürekli Diş Hekimliği Eğitim Yüksek Kurulu tarafından kredilenmiştir.



Etik Kurul Onayı
Bu dergide insan unsuru taşıyan, insandan elde edilen materyal ve veri kullanılarak yapılan her türlü araştırma için (çekilmiş insan dişleri de dahil olmak üzere) Etik Kurul onayı gereklidir. AOT, gerekli hallerde hasta tarafından imzalanmış ‘bilgilendirilmiş onam’ belgesini zorunlu görür. İnsan unsuru içeren tıbbi araştırmalarda AOT, Helsinki Deklarasyonunda belirtilen etik prensiplere bağlıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda AOT, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayını aramaktadır. Hayvanların National Research Council tarafından yayınlanmış olan Guide for the Care and Use of Laboratory Animals adlı rehbere göre muamele edilmeleri tavsiye edilir. (http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=12910



Değerlendirme Süreci

Yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanarak gönderilen makaleler değerlendirmeye kabul edilir:

download

Makale ilk olarak Baş-Editör ve/veya Editör tarafından görülür (1). İçerik veya nitelik olarak uygun görülmeyen makaleler bu aşamada reddedilir.

Konuya bağlı olarak, makale, çıkar çatışması bulunmayan bir Yayın Kurulu üyesine dergiye uygunluğu ve değerlendirmeye alınıp alınmaması açısından danışılabilir (2).

Yayın Kurulu üyesi tarafından değerlendirmeye alınması tavsiye edilmezse, gerekçeleri yazara iletilerek makale reddedilir.

Yayın Kurulu üyesi tarafından değerlendirmeye alınması tavsiye edilirse, makale önce İstatistik Editörüne danışılır (3), ardından teknik standardizasyon kontrolü için Teknik Editöre gönderilir (4). Bilimsel değerlendirme süreci Baş-Editör, Editör veya bir Yardımcı Editör tarafından yönetilir.

Bu aşamada makale en az iki hakeme yönlendirilir (5). Hakemler makaleyi olduğu haliyle kabul etme, küçük veya büyük düzeltme isteme veya red tavsiyelerinde bulunabilirler. Hakemler arasında görüş ayrılığı olduğu takdirde makale başka hakem(ler)e yönlendirilebilir. Makale ancak hakemlerin istediği düzeltmeler yerine getirildiği takdirde yayına kabul edilir; hakemlerin değerlendirmelerini dikkate alarak nihai karar editöre aittir.

Çift-kör hakem değerlendirme süreci benimsenmiştir; yazar ve hakem birbirinin kimliğinden habersizdir.



‘Çıkar çatışması’ ve varlığında değerlendirme kuralları

World Association of Medical Editors (WAME) çıkar çatışması kapsamını şöyle tanımlamıştır: “Medikal yayıncılık bağlamında çıkar çatışması, yayın sürecinde yer alan iştirakçinin (yazar, hakem, veya editör) yayın sürecindeki sorumluluklarını önemli derecede etkileyecek bir durum içerisinde olmasıdır. Yayın sürecindeki sorumluluklar arasında akademik doğruluk, araştırmanın tarafsız yürütülmesi ve rapor edilmesi, ve karar veya yargıların dürüstlüğü sayılabilir. Yayın süreci ise makalenin gönderilmesi, hakemlik süreci, editöryal karar, ve yazar-hakem-editör arasındaki iletişimi kapsar.”

Çıkar çatışması tipleri çok çeşitli olmakla birlikte, en sık görülenleri: finansal bağlar, akademik nedenler, kişisel ilişkiler, politik ve dini inançlar ve kurum üyelikleridir (http://wame.org/conflict-of-interest-in-peer-reviewed-medical-journals). Çıkar çatışmasının bulunması bir makalenin yayımlanamayacağı anlamına gelmez; ancak, bu durumun kontrol altında tutulmasını ve okuyucuya açıklanmasını gerekli kılar. Dergimizde çıkar çatışması beyanatı zorunludur.




Kişisel ilişki nedenli çıkar çatışması halinde makale başvurusunun değerlendirilmesi (kurum-içi mesai ortaklığı, ast-üst ilişkisi, arkadaşlık, vs.)
Dergimizde en sık karşılaştığımız çıkar çatışması tipi kişisel ilişki nedenli çıkar çatışmasıdır. Bu durumda, çıkar çatışması bulunan kişinin editöryal süreçten çekilmesi esas alınır (WAME; abstaining from decisions where COI might arise)

Bu durumda Baş-Editör, Editör ve Yardımcı Editörler arasından çıkar çatışması bulunmayan biri süreci rutin yolla yürütür.

Tümünün çıkar çatışması olması durumunda, makale bir Yayın Kurulu Üyesine değerlendirmeye alınıp alınmaması bakımından danışılır (çift-kör). Üye olumsuz cevap verirse, yazara Yayın Kurulu imzasıyla red cevabı gönderilir. Üye olumlu cevap verirse, bir editör atanır ve makale değerlendirmeye alınır. Karar aşamasında hakem tavsiyesi belirleyici olur. Kabul kararı için tüm hakemlerin veya çoğunluk hakemin pozitif tavsiyesi gerekir, veya red için tam tersi.



Baş-Editör, Editör veya Yardımcı Editörden gelen makale başvurusunun değerlendirilmesi
Bu derginin editörleri aktif araştırma içindedirler ve her biri potansiyel yazardır. Bir gönderide yazarın bu kişilerden biri olması durumunda, o kişi değerlendirme süreç yönetiminin dışında tutulur, ve gündemi kendi başvuruları olan editöryal tartışma toplantılarına katılamazlar (WAME; exclusion of those with COI from the process; e.g., reviewer or editor)

Makale, bir Yayın Kurulu Üyesine değerlendirmeye alınıp alınmaması bakımından danışılır (çift-kör). Üye olumsuz cevap verirse, yazara Yayın Kurulu imzasıyla red cevabı gönderilir. Üye olumlu cevap verirse, bir editör atanır ve makale değerlendirmeye alınır. Karar aşamasında hakem tavsiyesi belirleyici olur. Kabul kararı için tüm hakemlerin veya çoğunluk hakemin pozitif tavsiyesi gerekir, veya red için tam tersi.



Yayın Sıklığı

Bu dergi yılda 3 sayı şeklinde yayımlanır.

Yayın sırası, makale kabul tarihine göredir.



Açık Erişim Politikası

Dergi, Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) tanımına uygun olarak Açık Erişim bir dergidir. Açık Erişim "[hakem değerlendirmesinden geçmiş bilimsel literatürün], İnternet aracılığıyla; finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın, serbestçe erişilebilir, okunabilir, indirilebilir, kopyalanabilir, dağıtılabilir, basılabilir, taranabilir, tam metinlere bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması”dır.



Yayın Etiği ve Yayın Malpraktis Açıklaması

Acta Odontologica Turcica yayıncılık görevini yüksek standartlarda yürütmeyi amaçlamaktadır. Bu, en başta birtakım etik ilkelerin benimsenmesini gerektirmektedir. Bu anlamda ana kaynak, Committee on Publication Ethics (COPE; Yayın Etiği Komitesi) tarafından yayımlanan Yol Göstericilerdir (Rehberler & Akış şemaları).



Düzeltmeler, Geri Çekmeler ve Editöryal Endişe İfadeleri
Düzeltmeler: Yayınlanan materyalde bulguları büyük ölçüde etkilemeyen bir hata tespit edilmesi durumunda (örneğin, yanlış yazar listesi, eksik bir resim, yanlış sunulan formül), bir sonraki sayıda düzeltme yayınlanacaktır. Düzeltme Erratum (yazarın hatası için) veya Corrigendum (yayıncının hatası için) şeklinde olacaktır. Erratum ve Corrigendum sayfa numaralandırılmış olacak, derginin İçindekiler listesinde listelenecek ve orijinal makaleye atıf yapacaktır.

Geri Çekme: Makalenin ulaştığı sonucu etkileyecek büyük bir bilimsel hata varsa veya mesleki etik kuralların ihlali söz konusuysa, Editör ve/veya yazar tarafından geri çekilebilir. Bu hatalar arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, çoklu gönderim, fazladan yayın, intihal, sahte veri üretimi, dürüst hata (ör. hesaplama hataları, deneysel hatalar) bulunur. Bu durumda, bir sonraki sayıda "Geri Çekme: [makale başlığı]" başlıklı bir geri çekme notu yayınlanacaktır (sayfa numaralandırılmış şekilde). Bu not, derginin İçindekiler listesinde listelenecektir. Geri çekme metni, makalenin neden geri çekildiğini açıklayacak ve orijinal makaleye bir link verecektir. Orijinal pdf makalesi derginin web sitesinde saklanacak, ancak makalenin her sayfasına "Geri çekildi" şeklinde bir filigran eklenecektir.
Değerlendirmede olan veya kabul edilmiş ancak yayınlanmamış makaleler için yazarlar geri çekme talebinde bulunabilirler. Bu durumda, geri çekme nedenini açıklayan, tüm yazarlar tarafından onaylanmış ve imzalanmış bir geri çekme talep mektubu Baş Editöre gönderilmelidir.

Endişenin İfadesi: Yayınlanan bir makalenin içeriği hakkında sağlam gerekçelere dayanan endişeler varsa ve editör okuyucuları bu makalenin içerdiği potansiyel yanıltıcı bilgiler konusunda uyarmak istiyorsa, dergide bir editöryal Endişe İfadesi yayınlanabilir.

Makale kaldırma: Nadiren hakaret, başkalarının yasal haklarının ihlali, mahkeme kararları, makale içeriğinin oluşturabileceği ciddi sağlık riskleri vb. gibi koşullar durumlarda, bir makale çevrimiçi veritabanından kaldırılabilir. Bu durumda, makale başlığı ve yazar adları (metaveri) web sayfasında saklanacak ve makalenin yasal nedenlerle kaldırıldığını belirten bir bildirim yapılacaktır.



İntihal Kontrolü


Bu dergide makaleler değerlendirme öncesinde intihal için incelenirler (iThenticate).



İtiraz

Yazarlar reddedilen makaleleri için itirazda bulunabilirler (örneğin: değerlendirme sırasında teknik bir hata yapıldığını düşündüklerinde veya bir noktanın hakemlerin gözünden kaçtığını düşündüklerinde, vb). İtiraz mektubu gudisdergi@gazi.edu.tr adresine elektronik olarak gönderilmelidir. İtirazın yapılacağı tek adres Yayın Kuruludur ve e-posta ile başvuru dışında başka iletişim yolu kullanılmamalıdır. Yazarlar mektuplarında itiraz nedenlerini yeteri ayrıntıyla açıklamalı, hakem ve/veya Editörün yorumlarına madde madde cevap vermelidir. Bu aşamada düzeltilmiş makale gönderilmemelidir.

İtiraza karşı yapılan değerlendirme sonucu alınan karar kesindir. Öncelik her zaman yeni makale başvurularındadır. Dolayısıyla itiraz süreci uzun sürebilir.



Editöryal Süreç için İletişim

Editöryal süreç hakkında tüm sorular Yayın Kuruluna yazılı olarak gudisdergi@gazi.edu.tr elektronik-posta adresi yoluyla iletilmelidir.




Reklam

Bu dergide ticari reklam kabul edilmemektedir.

Makale gönderimlerinde ve yayımlanma sürecinde yazarlardan 'yayın katkı payı' alınmamaktadır. Article Processing Charge (APC) yoktur.