BibTex RIS Kaynak Göster

Web Tabanlı İstatistiksel Analiz: Faktöriyel Varyans Analizi ve Etkileşim Etkisinin Çoklu Karşılaştırma Yöntemi ile İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 10 Sayı: 1, 13 - 0, 24.01.2017

Öz

Yaygın kullanılan istatistik paket programlarının birçoğunda yer almadığı için elle hesaplamak zorunda kalınan bazı istatistiksel yöntemler bulunmaktadır. Faktöriyel denemelerde etkileşim etkisini değerlendirmek için gereken çoklu karşılaştırmalar bunlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, iki yönlü faktöriyel denemenin analizini ve etkileşime ait sıfır hipotezi reddedildiğinde çoklu karşılaştırma yapan bir modül geliştirmektir. Geliştirilen modül, PHP ile oluşturulmuş ve JavaScript ile işlevsellik kazandırılmıştır. Dengeli tasarımlarda özet istatistiklerden faktöriyel varyans analizi yapan ek bir modül daha geliştirilmiştir. İnternet bağlantısı olan her yerden ve cihazdan modüle kolayca ulaşılabilmekte ve tüm tarayıcılar aracılığıyla görüntülenebilmektedir. Kullanıcı istenen işlemleri tamamladığında, anlaşılması kolay çıktılar ve kısa yorumlar verilmektedir. Tanımlayıcı istatistikler, varyans analiz tablosu ve çoklu karşılaştırmalar tek bir pencerede gösterilmektedir. Elle hesaplamak için uzman düzeyde formül ve yöntem bilinmesi gereken, hesaplaması zor ve zaman alan istatistiksel yöntemlerin, web tabanlı olarak kolay ve hızlı bir şekilde hesaplanması ve yorumlanması mümkündür. Modülün web tabanlı olması kolay erişilebilirlik gibi önemli bir avantaj sağlayacaktır. Matematiksel modeli bilinen bir istatistiksel yöntemin web tabanlı ve kullanımı kolay ara yüzlerle uygulanabilmesi mümkündür.

Yıl 2017, Cilt: 10 Sayı: 1, 13 - 0, 24.01.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Ali Sungur

Handan Ankaralı

Şengül Cangür

Yayımlanma Tarihi 24 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 27 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sungur, M. A., Ankaralı, H., & Cangür, Ş. (2017). Web Tabanlı İstatistiksel Analiz: Faktöriyel Varyans Analizi ve Etkileşim Etkisinin Çoklu Karşılaştırma Yöntemi ile İncelenmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 10(1), 13.