Araştırma Makalesi

Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü

Cilt: 40 Sayı: 4 31 Aralık 2025
PDF İndir

Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü

Öz

Perakende sektöründe ürün çeşitliliği son yıllarda büyük artış göstermiş, bu da perakendecilerin binlerce hatta onbinlerce ürün arasından kısıtlı raf kapasitesi altında ürün portföylerinde yer alacak ürünleri belirlemelerini giderek zorlaştırmıştır. Bu kararı etkileyen önemli bir faktör ikame etkisi olarak adlandırılan benzer ürünler arasındaki talep geçişkenliğidir. Müşteriler aradıkları ürünü mağazada bulamadıkları durumda belli oranda benzer ürünleri satın alabilmektedir. Ancak ikame etkisinin seviyesinin ölçülmesi zor olduğu gibi bu etkinin portföy optimizasyonunda göz önünde bulundurulması da kurulan modellerin karmaşıklığını artırmaktadır. Ürün portföyünün belirlenmesinde hangi ürünlerin sergileneceğinin yanı sıra kısıtlı raf kapasitesi altında her üründen kaçar adet ön yüze yer verileceği de müşteri talebini ve operasyonel maliyeti etkileyen önemli bir karardır. Bu çalışmada, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerinin göz önünde bulundurulduğu bir portföy optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen modelin yüksek karmaşıklıkta olmasından dolayı iki aşamalı bir ayrıştırma yaklaşımı ile çözüme gidilmiştir. Bu ayrıştırma çerçevesinde öncelikle her ikame ürün grubu için optimal portföyün belirlendiği bir Portföy Optimizasyon Modeli (POM) farklı kapasite seçenekleri kullanılarak defalarca çözülmektedir. Daha sonra ise elde edilen tüm alternatif çözümler doğrultusunda toplam mağaza raf kapasitesinin tüm ikame ürün grupları arasında paylaştırılması için bir Raf Kapasitesi Bölümleme Modeli (RKBM) çalıştırılmaktadır. Bu yaklaşım sayesinde gerçekçi boyutta portföy optimizasyon problemlerinin makul sürelerde çözülebildiği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)

Proje Numarası

3211063

Etik Beyan

Çalışmanın tüm süreçlerinin araştırma ve yayın etiğine uygun olduğunu, etik kurallara ve bilimsel atıf gösterme ilkelerine uyduğumu beyan ederim.

Teşekkür

Bu çalışma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1501 numaralı çağrı kapsamında “3211063” proje numarası ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. 1. Hübner, A., Kuhn, H., Decision support for managing assortments, shelf space, and replenishment in retail, Flexible Services and Manufacturing Journal, 36, 1–35, 2024.
  2. 2. Kuhn, H., Sternbeck, M.G., Integrative retail logistics: An exploratory study, Operations Management Research: Advancing Practice Through Research, 6 (1–2), 2–18, 2013.
  3. 3. Curhan, R. C., The relationship between shelf space and unit sales in supermarkets. Journal of Marketing Research, 9 (4), 406–412, 1972.
  4. 4. Eisend, M., Shelf space elasticity: A meta-analysis. Journal of Retailing, 90 (2), 168–181, 2014.
  5. 5. Boatwright, P., Nunes, J.C., Reducing Assortment: An Attribute-Based Approach, Journal of Marketing, 65 (3), 50–63, 2001.
  6. 6. Sloot, L.M. and Verhoef, P.C., The Impact of Brand Delisting on Store Switching and Brand Switching Intentions, Journal of Retailing, 84 (3), 281–296, 2008.
  7. 7. Iyengar, S.S. and Lepper, M.R., When choice is demotivating: Can one desire too much of a good thing?, Journal of Personality and Social Psychology, (79) 6, 995–1006, 2000.
  8. 8. Corstjens, M., Doyle, P., A model for optimizing retail space allocations, Management Science, 27 (7), 822–833, 1981

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Endüstri Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

17 Kasım 2025

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

12 Aralık 2024

Kabul Tarihi

14 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 40 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Tüzün Aksu, D., Durak, B., Civelek, D., & Tortop, S. S. (2025). Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 40(4), 2381-2392. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1600434
AMA
1.Tüzün Aksu D, Durak B, Civelek D, Tortop SS. Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü. GUMMFD. 2025;40(4):2381-2392. doi:10.17341/gazimmfd.1600434
Chicago
Tüzün Aksu, Dilek, Bahadır Durak, Didem Civelek, ve Sabriye Selin Tortop. 2025. “Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 40 (4): 2381-92. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1600434.
EndNote
Tüzün Aksu D, Durak B, Civelek D, Tortop SS (01 Aralık 2025) Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 40 4 2381–2392.
IEEE
[1]D. Tüzün Aksu, B. Durak, D. Civelek, ve S. S. Tortop, “Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü”, GUMMFD, c. 40, sy 4, ss. 2381–2392, Ara. 2025, doi: 10.17341/gazimmfd.1600434.
ISNAD
Tüzün Aksu, Dilek - Durak, Bahadır - Civelek, Didem - Tortop, Sabriye Selin. “Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 40/4 (01 Aralık 2025): 2381-2392. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1600434.
JAMA
1.Tüzün Aksu D, Durak B, Civelek D, Tortop SS. Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü. GUMMFD. 2025;40:2381–2392.
MLA
Tüzün Aksu, Dilek, vd. “Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 40, sy 4, Aralık 2025, ss. 2381-92, doi:10.17341/gazimmfd.1600434.
Vancouver
1.Dilek Tüzün Aksu, Bahadır Durak, Didem Civelek, Sabriye Selin Tortop. Perakende sektörü için alan esnekliği, ikame ürün etkileri ve farklı ön yüz seçeneklerini dikkate alan ayrıştırma bazlı bir mağaza çapında raf alanı atama ve portföy optimizasyonu çözümü. GUMMFD. 01 Aralık 2025;40(4):2381-92. doi:10.17341/gazimmfd.1600434

Cited By