GÖRÜNTÜ İŞLEME TEMELLİ HIZLI ÜST EKSTREMİTE DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
Öz
Mesleki kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları (MKİSR), ülke ve işletme ekonomisine büyük maddi yükler getiren, kalitede düşüş, verimlilik kaybı ve çalışanların hayatlarını idame ettirememeleri gibi bir takım olumsuzluklara yol açan rahatsızlıklardır. MKİSR’nın ortaya çıkmasına neden olan en önemli faktörlerden birisi çalışma duruşlarıdır. Literatürde çalışma duruşlarına ilişkin risk seviyelerinin belirlenmesine yönelik farklı yöntemler bulunmaktadır. Çalışmada yaygın kullanımı nedeniyle, üst ekstremite kas-iskelet sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek duruşları belirleyen Hızlı Üst Ekstremite Değerlendirme Yöntemi (Rapid Upper Limb Assessment-RULA) görüntü işleme sistemleri kullanılarak geliştirilmiştir. RULA yönteminin, değerlendirmenin gözlem yolu ile yapılması, sonuçların sübjektiflik içermesi, zaman gereksinimi, farklı işlere ilişkin en iyi gözlem süresi ve aralığı bilgilerinin analizciye göre değişmesi vb. sorunları nedenleriyle performansının arttırılması gerekmektedir. Bu gereksinimleri karşılamak için tasarlanan yeni yönteme “Geliştirilmiş RULA (Advanced RULA-ARULA)” adı verilmiştir. Çalışmada ARULA analiz aracının ürettiği sonuçların güvenilirlik ve geçerliliği istatistiksel olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak ARULA, üst ekstremitenin yoğun olarak kullanıldığı görevlerde sergilenen çalışma duruşlarının risk analizinde uygulanabilecek pratik bir yöntem olarak önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akay D., Dağdeviren M., Kurt M., “Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi”, Gazi Ünv.Müh.ve Mim.Dergisi, Cilt 18, No 3, 73-84, 2003.
- https://osha.europa.eu/en/topics/msds/index_html/facts_html (Ziyaret Tarihi: 05.05.2009).
- www.deu.edu.tr/halksagligi (Ziyaret tarihi: 20.04.2009).
- http://www.orosha.org/educate/workshops/1201w.pdf (Ziyaret tarihi: 03.06.2011).
- Denis D., St-vincent M., Imbeau D., Jette C., Nastasia I., “Intervention Practices in Musculoskeletal Disorder Prevention: A Critical Literature Review”, Applied Ergonomics, Cilt 39, 1-14, 2008.
- Liang M., Damien C., Fouad B., Wei Z., “A New Simple Dynamic Muscle Fatigue Model and Its Validation”, International Journal of Industrial Ergonomics, Cilt 39, 211–220, 2011.
- Habibi E., Fereidan M., Aghababai A. M., Pourabdian S., “Prevalence of Musculoskeletal Disorders and Associated Lost Work Days in Steel Making Industry”, Iranian Journal of Public Health, Cilt 37, 83-91, 2008.
- Haslaegrave C. M., “What do we mean by a working posture?”, Ergonomics, Cilt 37, No 4, 781-799, 1994.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
7 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi
19 Mart 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3
Cited By
Musculoskeletal Risks: RULA Bibliometric Review
International Journal of Environmental Research and Public Health
https://doi.org/10.3390/ijerph17124354An application of Monte-Carlo simulation to RULA and REBA
Theoretical Issues in Ergonomics Science
https://doi.org/10.1080/1463922X.2021.1893406YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİNDE KORUYUCU ERGOTERAPİ YAKLAŞIMLARI
TOGÜ Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.52369/togusagbilderg.1333013