TR
TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU
Öz
Bu makalede, tasarım ve uygulaması yapılan ultrasonik olarak adlandırılan yüksek frekanslı ses dalgalarıteknolojisine dayalı bir akış ölçerin farklı akış değerlerinde deneysel çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada eldeedilen sonuçlardan yararlanarak bahsi geçen akış ölçerin kalibrasyonu gerçekleştirilmiştir. Akış ölçümü içingeçiş-zamanı yöntemi esas alınmıştır. Akış ölçerin kalibrasyonu için yirmi farklı debi değerinde deneyselçalışma yapılmış ve ölçülen değer ile gerçek değer arasındaki farklar gözlenmiştir. Daha sonra bu farklılığıgidermek için (akış ölçerin kalibrasyonu) iki farklı kalibrasyon yöntemi olarak “doğru–denklemi” ve “yapaysinir-ağı” yöntemleri geliştirilmiş ve sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara dayanarak bahsi geçen iki yöntemkarşılaştırılıp akış ölçerin doğruluk derecesi üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Uygulanan bu iki yöntemden“yapay-sinir-ağı” yönteminin doğruluk derecesi diğer yönteminkine göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Dick, J., Measuring process fluid flow: an
- exacting task, Control Eng., 59-65, 2005
- Moore, P.I., Piomelli, U., Johnson, A.N., Espina,
- P.I., “Simulations of Ultrasonic Transit Time in a
- Fully Developed Turbulent Flow using a Ray-
- Tracing Method”, North Sea Flow Measurement
- Workshop, 22– 25, 2002
- Berrebi, J., Self-Diagnostic Tecniques and Their
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
15 Şubat 2013
Gönderilme Tarihi
15 Şubat 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2007 Cilt: 22 Sayı: 4
APA
İskender, İ., Ertaş, E., & Genç, N. (2013). TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 22(4). https://izlik.org/JA69JL86MF
AMA
1.İskender İ, Ertaş E, Genç N. TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU. GUMMFD. 2013;22(4). https://izlik.org/JA69JL86MF
Chicago
İskender, İres, Emre Ertaş, ve Naci Genç. 2013. “TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 22 (4). https://izlik.org/JA69JL86MF.
EndNote
İskender İ, Ertaş E, Genç N (01 Mart 2013) TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 22 4
IEEE
[1]İ. İskender, E. Ertaş, ve N. Genç, “TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU”, GUMMFD, c. 22, sy 4, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69JL86MF
ISNAD
İskender, İres - Ertaş, Emre - Genç, Naci. “TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 22/4 (01 Mart 2013). https://izlik.org/JA69JL86MF.
JAMA
1.İskender İ, Ertaş E, Genç N. TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU. GUMMFD. 2013;22. Available at https://izlik.org/JA69JL86MF.
MLA
İskender, İres, vd. “TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 22, sy 4, Mart 2013, https://izlik.org/JA69JL86MF.
Vancouver
1.İres İskender, Emre Ertaş, Naci Genç. TASARIM VE UYGULAMASI YAPILAN BİR ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERİN KALİBRASYONU. GUMMFD [Internet]. 01 Mart 2013;22(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA69JL86MF