Peynir altı suyu (PAS), işlendikten sonra çok farklı
amaçlarla kullanılabilen süt endüstrisinin değerli bir yan ürünüdür. Protein, laktoz ve mineraller açısından zengin
bir içeriğe sahiptir ve bu yüzden bu yan ürünün değerlendirilmesi
gerekmektedir. PAS’ın işlenmesi için içeriğindeki suyun belli oranlarda uzaklaştırılarak
deriştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada PAS’ın deriştirilmesi membran temas
ettiricilerde gerçekleştirilmiştir.
PAS, hidrofobik içi boş polipropilen fiberler içeren
membran temas ettiriciler kullanılarak aktivite farkına dayalı bir süreç olan osmotik
damıtma ve sıcaklık ve kısmi basınç farkına dayalı membran damıtma süreçlerinde
deriştirilmiştir. Osmotik damıtmada çeşitli proses parametrelerinin su akısı
üzerine etkisi incelenmiştir. Deriştirme işlemi daha sonra vakum ve direkt
temas olmak üzere iki farklı membran damıtma konfigürasyonunda gerçekleştirilerek
sıcaklığın akı üzerine etkisi incelenmiştir. Sürecin osmotik damıtmada membran
damıtmaya göre daha etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştiği görülmüştür. Ancak
osmotik damıtmada zamanla çekme çözeltisi seyrelmekte ve bu da itici kuvvet olan
aktivite farkının düşmesine yol açmaktadır. Bunun önüne geçmek için osmotik damıtma
ile membran damıtma birleştirilerek kullanılmış, osmotik damıtmada PAS deriştirme
yapılırken, membran damıtma kısmında çekme çözeltisinin deriştirme işlemi gerçekleştirilmiştir.
Birleşik sistemde işlem verimli bir şekilde gerçekleştirilmiş, daha büyük
aktivite farkı altında çalışılarak yüksek akılar elde edilmiştir. Aynı zamanda
seyrelen çekme çözeltisi de bu sistemle geri kazanılmıştır.
Peynir altı suyu osmotik damıtma membran damıtma membran temas ettirici
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 25 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 35 Sayı: 3 |