Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması

Yıl 1994, Cilt: 9 Sayı: 2, 0 - , 01.03.2013

Öz

Ülkelerin gelişmesini sağlayan etmenlerden biri de hiç kuşkusuz bilinçli yatırımların yapılmasıdır. Günümüz ekonomik koşulları dikkate alındığında yeni bir yatırıma girmek, üzerinde iyi bir fizibilite analizinin yapılmasını gerektirmektedir. Bir yatırım için önem taşıyan faktörler enflasyon oranı, özkaynak oranı, kredi faizi oranı ve
yatırım indirimi oranıdır. Söz konusu oranların değişmesi yatırımı olumlu veya olumsuz olarak etkiler. Bu çalışmada yatırım projeleri değerlendirmesi için Karar Destek Sistemi geliştirilmiştir. Pamuklu dokuma tesisi yatırımı ile ilgili bilgiler
Karar Destek Sistemi'ne veri tabanı olarak girilmiş ve fizibilite modeli kurulmuştur. Enflasyon, özkaynak, kredi faizi ve yatırım indirimi oranları Karar Destek Sistemi'nde parametre olarak tanımlanmıştır. Parametreler üzerinde yapılan
değişikliklerle çeşitli senaryolar üretilmiş ve her senaryo analiz edilmiştir. Son olarak analizlerden elde edilen sonuç tabloları ve grafikleri değerlendirilmiştir. Böylece yöneticinin yatırım hakkında daha kolay ve sağlıklı karar vermesi, geliştirilen Karar Destek Sistemi ile sağlanmıştır.

IMPROVING & APPLYING OF DECISION SUPPORT SYSTEM IN THE EVALUATION OF INVESTMENT PROJECTS

Yıl 1994, Cilt: 9 Sayı: 2, 0 - , 01.03.2013

Öz

The reliable investments are, of course, one of the most important factors to provide
the development of the countries. If the economic conditions of today's are taken
into consideration, the beginning of a new investment will require a perfect
feasibility analyses. The important items of an investment are as follows: Inflation
rate, self-source rate, credit interest rate, investment discount rate. If there was any
change in these rates, the investment might be affected in any way, that is, positive
or negative. In this study a DSS is developed for an investment of cotton cloth
facility. Information and data of this investment are provided as a data-base for DSS
and fisibility model were built. Inflation, self-source, credit interest and investment
discount rates are made use of as parameters in DSS, and than, many scenarios are
produced with changing this parameters and analyzed. At last, final tableaus and graphics from these analyses are evaluated. Thus, easy and healthy making decision
is provided for manager on investment by improved DSS.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mimarlık
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atilla Altaş Bu kişi benim

Zülal Güngör Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2013
Gönderilme Tarihi 18 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Altaş, A., & Güngör, Z. (2013). Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(2).
AMA Altaş A, Güngör Z. Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması. GUMMFD. Mart 2013;9(2).
Chicago Altaş, Atilla, ve Zülal Güngör. “Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 9, sy. 2 (Mart 2013).
EndNote Altaş A, Güngör Z (01 Mart 2013) Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 9 2
IEEE A. Altaş ve Z. Güngör, “Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması”, GUMMFD, c. 9, sy. 2, 2013.
ISNAD Altaş, Atilla - Güngör, Zülal. “Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 9/2 (Mart 2013).
JAMA Altaş A, Güngör Z. Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması. GUMMFD. 2013;9.
MLA Altaş, Atilla ve Zülal Güngör. “Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 2, 2013.
Vancouver Altaş A, Güngör Z. Yatırım Projeleri Değerlendirmesinde Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması. GUMMFD. 2013;9(2).