Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği

Yıl 2002, Cilt: 17 Sayı: 4, 139 - 155, 01.03.2013

Öz

Tam zamanında üretim sistemi (JIT) çoğu araştırmacılar için ilgi odağı olmuştur. JIT felsefesinin üretim sistemleri üzerindeki etkilerini araştıran çok sayıda çalışma olmasına rağmen, servis sistemleri üzerindeki uygulamalarına yönelik araştırmalar oldukça azdır. Bu çalışmada JIT’in servis sistemlerine uygulanabilirliğini araştırmak için uluslararası bir fast-food zinciri olan Kentucky Fried Chicken (KFC) da bir uygulama yapılmıştır. Mevcut sistem analiz edildikten sonra alternatif bir sistem tavsiye edilmiş ve her iki sistem de SIMAN simülasyon diliyle simüle edilerek simülasyon sonuçları karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır.

Kaynakça

  • Hall, R. W., Zero Inventories , Dow Jones-Irwin, , USA, 1983.
  • Cheng, T.C.E. and Podosky S., Just-in-Time Manufacturing: an
  • Introduction, Chapman&Hall, USA, 1993.
  • KALDER Benchmarking Uzmanlık Grubu, 1997, Benchmarking:
  • Başkalarından Öğrenmek, Ankara, 1997.
  • Drucker, Peter F., Çev: Fikret Üçcan, Gelecek için Yönetim: 1990’lar ve
  • Sonrası, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 4. baskı, İstanbul, 1996.
  • Schniderjans, M. J., Topics in JIT Management, Allyn&Bacon, USA, 1993.
  • www.kfcturkiye.com
  • Sule, Dileep R., Manufacturing Facilties: Location, Planning and Design,
  • nd edition, PWS Publishing Company, USA, 1994.
  • Shinohara, Isao, New Production System: JIT Crossing Industry Boundries,
  • Mass: Productivity Press, Cambridge,.USA., 1988.
  • www.banvit.com
  • Erol, S., Baykoç, Ö.F., Erol, Y., “Bir JIT Üretim Sisteminin Performansını
  • İyileyen Üretim Büyüklüklerinin Belirlenmesi”, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Dergisi, 9(3), 489-501, 1996.
  • Golhar, D.Y., and Stamm, C.L., “The Just-in-Time Philosophy: A Literature
  • Review”, International Journal of Production Research, 29(4), 657-676,
  • -

THE APPLICABILITY OF JUST IN TIME PRODUCTION SYSTEM TO SERVICE SYSTEMS

Yıl 2002, Cilt: 17 Sayı: 4, 139 - 155, 01.03.2013

Öz

Just in Time (JIT) production system has been a focus of interest to researchers. Although there are numerous studies evaluating the JIT philosophy on production systems, the applications of this philosophy to service systems are rather few. This study aims to investigate the applicability of JIT to service systems. For this porpose, KFC, an international fast-food chain, is selected for application. After analysing the existing system, an alternative system is proposed and both systems are simulated by using SIMAN simulation language. Simulation results are comparatively discussed as well. 

Kaynakça

  • Hall, R. W., Zero Inventories , Dow Jones-Irwin, , USA, 1983.
  • Cheng, T.C.E. and Podosky S., Just-in-Time Manufacturing: an
  • Introduction, Chapman&Hall, USA, 1993.
  • KALDER Benchmarking Uzmanlık Grubu, 1997, Benchmarking:
  • Başkalarından Öğrenmek, Ankara, 1997.
  • Drucker, Peter F., Çev: Fikret Üçcan, Gelecek için Yönetim: 1990’lar ve
  • Sonrası, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 4. baskı, İstanbul, 1996.
  • Schniderjans, M. J., Topics in JIT Management, Allyn&Bacon, USA, 1993.
  • www.kfcturkiye.com
  • Sule, Dileep R., Manufacturing Facilties: Location, Planning and Design,
  • nd edition, PWS Publishing Company, USA, 1994.
  • Shinohara, Isao, New Production System: JIT Crossing Industry Boundries,
  • Mass: Productivity Press, Cambridge,.USA., 1988.
  • www.banvit.com
  • Erol, S., Baykoç, Ö.F., Erol, Y., “Bir JIT Üretim Sisteminin Performansını
  • İyileyen Üretim Büyüklüklerinin Belirlenmesi”, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Dergisi, 9(3), 489-501, 1996.
  • Golhar, D.Y., and Stamm, C.L., “The Just-in-Time Philosophy: A Literature
  • Review”, International Journal of Production Research, 29(4), 657-676,
  • -
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mimarlık
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ö. Faruk Baykoç Bu kişi benim

Seda Abacı Bu kişi benim

Mine Duyar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2013
Gönderilme Tarihi 21 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Baykoç, Ö. F., Abacı, S., & Duyar, M. (2013). Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(4), 139-155.
AMA Baykoç ÖF, Abacı S, Duyar M. Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği. GUMMFD. Mart 2013;17(4):139-155.
Chicago Baykoç, Ö. Faruk, Seda Abacı, ve Mine Duyar. “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 17, sy. 4 (Mart 2013): 139-55.
EndNote Baykoç ÖF, Abacı S, Duyar M (01 Mart 2013) Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 17 4 139–155.
IEEE Ö. F. Baykoç, S. Abacı, ve M. Duyar, “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği”, GUMMFD, c. 17, sy. 4, ss. 139–155, 2013.
ISNAD Baykoç, Ö. Faruk vd. “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 17/4 (Mart 2013), 139-155.
JAMA Baykoç ÖF, Abacı S, Duyar M. Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği. GUMMFD. 2013;17:139–155.
MLA Baykoç, Ö. Faruk vd. “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 4, 2013, ss. 139-55.
Vancouver Baykoç ÖF, Abacı S, Duyar M. Tam Zamanında Üretim Sisteminin Servis Sistemlerine Uygulanabilirliği. GUMMFD. 2013;17(4):139-55.