Amaç: Hastanede yatan yaşlı hastaların
kaldıkları süre boyunca beslenme durumlarının takip edilmesi iyileşme sürecinde
önemli bir yer tutmaktadır. Hastanede servis edilen yemeklerden memnuniyet
durumu hastaların tükettikleri miktarları etkilemektedir. Bu çalışma yaşlı
hastaların hastane yemeklerinden memnuniyet durumlarının ve besin
tüketimlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya Ocak-Haziran
2017 tarihleri arasında İstanbul, Türkiye’de bulunan çeşitli hastanelerin
farklı servislerinde yatan 65 yaş ve üstü 90 (36 kadın, 54 erkek) gönüllü hasta dahil edilmiştir. Tüm gönüllü hastalara beslenme hizmetlerinin
değerlendirilmesi anketi ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı yüz
yüze görüşmelerde doldurulmuştur.
Bulgular: Yapılan bu çalışmada yaşlı
hastaların cinsiyeti ve hastanede kalış süreleri ile yemek hizmetinden
memnuniyetleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Ancak erkek hastaların ve hastanede 7 günden fazla
kalan hastaların yemek porsiyonlarını yeterince doyurucu bulmadığı saptanmıştır
(p<0,05). Besin tüketim
kayıtlarına göre hastaların %78,9’u yeterli enerji ve protein alırken, %94,4’ü
önerilenden fazla tuz ve %63,3’ü fazla yağ tüketmektedir.
Sonuç: Sonuç olarak hastanede yatan yaşlı
hastaların protein ve enerji tüketiminin yeterli olduğu saptanmıştır. Bununla
birlikte, hastalar hastanede yatış süresi boyunca aşırı miktarda diyet yağı ve
tuz tüketmektedir. Bu durum, hastane yemek servislerinin gözden geçirilmesi
gerektiğini göstermektedir.
Aim: Monitoring the nutritional status of geriatric
inpatients during their stay in hospital plays an important role in the
recovery process. Satisfaction with the meals served in hospital affects the
amount consumed by the patient. The aim of this study was to evaluate food
consumption and satisfaction with hospital food services in elderly inpatients.
Material and Methods: This study was conducted
with 90 (36 female, 54
male) volunteer inpatients aged 65 and
over; the patients were staying in different wards of various hospitals located
in Istanbul, Turkey. The study took place between January and June 2017. The
assessment of food services and the 24-hour dietary recalls were collected via face-to-face interviews.
Results: In this study, no significant relationship was
found between gender or duration of hospital stay and satisfaction with food
service (p>0.05). However, it was
found that male patients and patients staying in the hospital for more than 7
days did not find the food portions satisfactory (p<0.05). According to the food consumption records, 78.9% of the
patients’ intake of energy and protein was sufficient, whereas 94.4% of the
patients were found to be consuming more salt and 63.3% of the patients were
consuming a higher rate of dietary fat than recommended.
Conclusions: As a result, it was
determined that protein and energy consumption in elderly inpatients was
sufficient. However, patients consume excessive amounts of dietary fat and salt
during hospitalization. This indicates that hospital food services should be
reviewed in this respect.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Geriatrik Bilimler Dergisi, Türkiye Atıf Dizini, Türk MEDLINE, Asos İndeks, Scilit, EuroPub ve Eylül 2022 tarihinden itibaren Index Copernicus International - Journals Master List ve 2023 sayıları itibariyle ULAKBİM TR-DİZİN'de indekslenmektedir.
| | |