Araştırma Makalesi

Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma

Cilt: 2 Sayı: 2 31 Aralık 2023
PDF İndir

Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma

Öz

Tüm diğer örgütsel yapılar gibi, futbol takımlarının performansları üzerinde etkili olan faktörler vardır. Bunlardan birisi algılanan örgütsel prestij ve örgütsel prestijden etkilenen örgütsel özdeşleşmedir. Bu çalışma algılanan örgütsel prestij değişkeni ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiyi spor sektöründe incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırma kapsamında veri toplamak üzere Türkiye Futbol Federasyonu birinci ve ikinci futbol liglerinde oynayan futbolculara ve Türkiye Basketbol Federasyonu birinci ve ikinci basketbol liginde oynayan basketbolculara ulaşılmıştır. Toplam 301 profesyonel oyuncunun katılımıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Veriler kartopu örneklem tekniğiyle toplanmıştır. Toplanan verileri analiz etmek için güvenilirlik analizi, faktör analizi, ANOVA testi ve lineer regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Toplanmış olan verilerin istatistiksel analizini gerçekleştirirken IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Bulgular, algılanan örgütsel prestij değişkeninin, örgütsel özdeşleşme üzerinde %1 seviyesinde anlamlı ve pozitif yönlü etkisi olduğunu göstermiştir. Toplanan veriler ANOVA yöntemi ile incelendiğinde yaş ve sözleşme süresinin değişkenlerin ilişkisi üzerinde bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bu değişkenleri inceleyen çalışma sayısı azdır, bu nedenle bu çalışma bu alanda çalışmak isteyen araştırmacı ve akademisyenlere yol gösterecektir. Ayrıca elde edilen bulgulara dayalı sonuçlar; başta spor yöneticileri olmak üzere tüm diğer yöneticiler, insan kaynakları uzmanları tarafından da kullanılabilecek niteliktedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgunduz, Y. ve Bardakoglu, A. (2017). The impacts of perceived organizational prestige and organization identification on turnover intention: the mediating effect of psychological empowerment. Current Issues in Tourism, 20(14), 1510-1526.
  2. Asif, R. Fiaz, M. Khaliq, Z. Nisar, S. (2019). Estimating the mediating role of organizational identification in determining the relationship between qualitative job insecurity and job performance. Journal of Managerial Sciences, 13(13), 175-187.
  3. Carmeli, A., ve Freund, A. (2009). Linking perceived external prestige and intentions to leave theorganization: The mediating role of job satisfaction and affective commitment. Journal of SocialService Research, 35(3), 236-250. https://doi.org/10.1080/01488370902900873
  4. Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences. Hillsdale, NJ: Lawrence ErlbaumAssociates.
  5. Chirumbolo, A., Urbini, F., Callea, A., ve Talamo, A. (2017). The impact of qualitative job insecurity on identification with the organization: The moderating role of overall organizational justice. Swiss Journal of Psychology, 76 (3), 117–123. DOI:10.1024/1421-0185/a000197
  6. Dutton, J. E., Dukerich, J. M. ve Hardquail, C. V. (1994). Organizational images and member identification. Administration Sciences Quarterly, 39, 239-263.
  7. Edwards, M. R. ve Peccei, R. (2007). Organizational identification: Development and testing of a conceptually grounded measure. European Journal of Work and Organizational Psychology, 16(1), 25-57. DOI:10.1080/13594320601088195
  8. Erkasap, A. (2023). The effect of fear of covid-19 on stress, depression, anxiety, life satisfaction and well-being: A meta-analysis study. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Özel Sayı (11) 229-240

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Faaliyetleri Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

15 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

22 Eylül 2023

Kabul Tarihi

15 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özdemir, İ. (2023). Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(2), 57-64. https://izlik.org/JA99JU46EX
AMA
1.Özdemir İ. Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma. GESD. 2023;2(2):57-64. https://izlik.org/JA99JU46EX
Chicago
Özdemir, İsmail. 2023. “Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma”. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi 2 (2): 57-64. https://izlik.org/JA99JU46EX.
EndNote
Özdemir İ (01 Aralık 2023) Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi 2 2 57–64.
IEEE
[1]İ. Özdemir, “Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma”, GESD, c. 2, sy 2, ss. 57–64, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99JU46EX
ISNAD
Özdemir, İsmail. “Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma”. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi 2/2 (01 Aralık 2023): 57-64. https://izlik.org/JA99JU46EX.
JAMA
1.Özdemir İ. Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma. GESD. 2023;2:57–64.
MLA
Özdemir, İsmail. “Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma”. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2023, ss. 57-64, https://izlik.org/JA99JU46EX.
Vancouver
1.İsmail Özdemir. Algılanan Örgütsel Prestij ile Örgütsel Özdeşleşme: Takım Sporu Oyuncuları Üzerinde Bir Araştırma. GESD [Internet]. 01 Aralık 2023;2(2):57-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99JU46EX