Bu çalışmada, dondurarak kurutma ve konvektif sıcak hava teknikleri ile elde edilen aronya (Aronia melanocarpa [Michx.] Elliot) meyve tozlarının bazı kalite özelliklerindeki değişim karşılaştırılmıştır. Sıcak hava ve dondurarak kurutma tekniği ile elde edilen tozların nem (%) ve su aktivitesi değerleri sırasıyla %9.29 ve %10.86, 0.2373 ve 0.2963 olarak ölçülmüştür. Tozların renk özelliklerinde her iki kurutma işlemi de önemli değişiklikler meydana getirmiş, en yüksek +a* değeri (23.30) dondurarak kurutma işlemi ile elde edilen örnekte tespit edilmiştir (P <0.05). Dondurarak kurutma işlemi ile elde edilen tozun metanol ve su ekstraktlarına ait toplam fenolik ve flavonoid içeriği sıcak hava kurutma ile elde edilen örneğe göre daha yüksek ve sırasıyla 7231.80 ve 4497.34 mg gallik asit eşdeğeri/100 g kuru madde, 5198.98 ve 3148.14 mg kuersetin/100 g kuru madde olarak tespit edilmiştir. Örneklerin ABTS ve DPPH antioksidan aktivite analiz sonuçlarında da benzer bir trend olduğu görülmüştür.
In this study, the changes in some quality characteristics of chokeberry (Aronia melanocarpa [Michx.] Elliot) fruit powders obtained by freeze drying and convective hot air drying techniques were compared. The moisture (%) and water activity values of powders obtained by hot air and freeze drying were measured as 9.29% and 10.86%, 0.2373 and 0.2963, respectively. Both drying treatments caused significant changes in color properties of the powders, and the highest +a* value (23.30) was detected in the sample obtained by freeze drying (P <0.05). The total phenolic and flavonoid contents of the methanol and water extracts of the powder obtained by freeze drying were higher than the other treatment and were determined as 7231.80 and 4497.34 mg gallic acid equivalent/100 g dry matter, and 5198.98 and 3148.14 mg quercetin/100 g dry matter, respectively. A similar trend was observed in the ABTS and DPPH antioxidant activity analysis results of the samples.
This research did not receive any specific grant from funding agencies in the public, commercial, or not-for-profit sectors.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |