ÇEŞİTLİ FIRINCILIK ÜRÜNLERİNİN HİDROKSİMETİLFURFURAL İÇERİĞİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİ VE KOLORİMETRİK ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Öz
Çalışmanın amacı çeşitli fırıncılık ürünlerinin hidroksimetilfurfural (HMF) içeriği, antioksidan aktivite ve renk özellikleri (L*, a*, b* ve 100-L*) arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, on sekiz fırıncılık ürünü, ürün formülasyonuna ve işleme koşullarına göre ekmek, çörek, bisküvi ve kraker olarak dört gruba ayrılmış ve özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Fırıncılık ürünlerinin ürün formülasyonu ve işlenme koşullarının, HMF, renk özellikleri ve antioksidan aktivite üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. HMF ve antioksidan aktivite arasında korelasyon bulunamamasına rağmen, HMF ve 100-L * arasındaki korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p <0.05). Örneklerin HMF değerleri 2.59 ve 165.28 mg/kg, esmerleşme indeksleri (100-L*) ise 23.1 ile 42.9 arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucu “esmerleşme indeksi (100-L*) değerinin, esmerleşme reaksiyonu ve HMF oluşumunun kantitatif tespitinde indirekt bir yaklaşım olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aitameur, L., Mathieu, O., Lalanne, V., Trystram, G., Birlouez-Aragon, I. (2000). Comparison of the effects of sucrose and hexose on furfural formation and browning in cookies baked at different temperatures. Food Chem, 101: 1407–1416.
- Anonymous. (2000). Turkish Food Codex, Honey regulation, 24208, Regulation No: 2000/ 39 (in Turkish)
- Banu, I., Vasilean, I., Aprodu, I. (2010). Effect of Lactic Fermentation on Antioxidant Capacity of Rye Sourdough and Bread. Food Sci Technol Res, 16: 571 – 576.
- Beta, T., Nam, S., Dexter, J.E., Sapirstein, H.D. (2005). Phenolic Content and Antioxidant Activity of Pearled Wheat and Roller-Milled Fractions. Cereal Chem, 82: 390-393.
- Borrelli, R.C., Mennella, C., Barba, F., Russo, M., Russo, G.L., Krome, K., Erbersdobler, H.F., Faist, V., Fogliano, V. (2003). Characterization of colored compounds obtained by enzymatic extraction of bakery products. Food Chem Toxicol, 41: 1367-1374
- Brandt, M.J. (2006). Bedeutung von Rohwarenkomponenten. In: Brandt, M.J., Gänzle, M.G. (Eds.), Handbuch Sauerteig. Behr’s Verlag, Hamburg, pp. 41-56.
- Capuano, E., Ferrigno, A., Acampa, I., Serpen, A., Acar, Ö.C., Gokmen, V., Fogliano, V. (2009). Effect of flour type on Maillard reaction and acrylamide formation during toasting of bread crisp model systems and mitigation strategies. Food Res Int, 42: 1295–1302.
- Carmelina, A., Suma, C.A., Calle, B., Brohee, M., Stadler, R.H., Anklam, E.(2007). Impact of the roasting degree of coffee on the in vitro radical scavenging capacity and content of acrylamide. LWT- Food Sci Technol, 40: 1849-1854.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Müge Hendek Ertop
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
21 Mart 2017
Kabul Tarihi
14 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 6
GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.