Bu çalışmada farklı oranlardaki (kontrol, %3 ve %6)
limon (Citrus limon) ve acı
portakal (Citrus aurantium)
kabuklarından elde edilen uçucu yağların, 4±1°C’de muhafaza edilen gökkuşağı
alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) mikrobiyolojik kalite
özellikleri (mezofil aerob, psikrofil aerob, maya-küf, Enterobacteriaceae
ve Escherichia coli) üzerine olan etkileri incelenmiştir. Yapılan
analizler neticesinde; kullanılan uçucu yağ oranındaki, artış ile birlikte
mikrobiyolojik kalitenin olumlu yönde etkilendiği belirlemiştir. Özellikle %6
oranında kullanılan limon ve acı portakal uçucu yağlarının, gökkuşağı
alabalıklarının mikrobiyolojik kalitesini etkileyerek, toplam mezofil aerob
bakteri sayılarına göre, raf ömrünü ortalama olarak 6 gün uzattığı görülmüştür.
Limon ve acı portakal uçucu yağlarının etkilerinin benzer olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak basit, ucuz ve güvenli bir yöntem olarak limon ve acı portakal
uçucu yağlarının, gökkuşağı alabalıklarının mikrobiyal kalitesini korumaya
yardımcı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
In the study, lemon (Citrus limon) and bitter
orange (Citrus aurantium) peel essential oil at different rates (control,
3% and 6%) on microbiological quality properties (mesophilic aerob bacteria,
psycrophylic aerob bacteria, yeasts and molds, Enterobactericeae, Escherichia coli) of
stored at 4±1°C rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were examined. The
analysis results in, it was found that the microbiological quality of the used
essential oil ratio was affected positively. Especially; it has been determined
that the lemon and bitter orange essential oils used at 6%, according to total
mesophilic aerob bacteria, prolong the
shelf life of rainbow trout by an average of 6 days. It has been observed that
the effects of lemon and bitter orange essential oils are similar. As a result,
it has been determined that lemon and bitter orange essential oils that simple,
cheap and safe method, can be used to
extend the rainbow trout of maintain microbiological quality.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |