Elektropüskürtme yöntemi, gıda uygulamaları için nano
ölçekli partiküllerin üretilmesini sağlayan bir enkapsülasyon yöntemidir.
Proses parametreleri ve çözelti özelliklerinin değiştirilmesiyle farklı
morfolojilere sahip nanopartiküller elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, çörek
otu yağı koaksiyal elektropüskürtme yöntemi kullanılarak enkapsüle edilmiştir.
Proses parametreleri (kabuk çözelti akış hızı, uygulanan voltaj, iğne ile
toplayıcı arasındaki mesafe) ile çözelti özelliklerinin (çözgen, kabuk ve
çekirdek çözelti konsantrasyonu, yüzey aktif madde) elde edilen partiküllerin
morfolojik yapıları üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmadan
elde edilen sonuçlar, kabuk çözelti konsantrasyonu, uygulanan voltaj ve iğne
ile toplayıcı arasındaki mesafe değişimlerinin partikül morfolojisi üzerinde
önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Nanopartiküller, zein
konsantrasyonu %17.5 (a/h)’dan %21 (a/h)’e arttırıldığında küreselliğini
kaybetmiştir. İğne ile toplayıcı arasındaki mesafenin 10 cm’den 13.5 cm’e ve
uygulanan voltajın 14 kV’dan 15 kV’a artması küresel ve homojen partiküllerin
üretilmesini sağlamıştır. Koaksiyal elektropüskürtme yöntemi ile elde edilen
partiküllerin çekirdek-kabuk yapısı konfokal mikroskop görüntüsü ile
doğrulanmıştır.
Koaksiyal elektropüskürtme yöntemi morfoloji zein nanopartikül çörek otu yağı
Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2017-2-TP2-2566
Electrospraying method is an encapsulation method that
allows to produce nanoscale particles for food applications. Nanoparticles with
different morphologies can be obtained by changing process parameters and
solution properties. In this study, black seed oil was encapsulated using
coaxial electrospraying method. The aim of this study was to determine the
effects of process parameters (flow rate of shell solution, voltage, distance
between the spinneret tip and the collector) and solution properties (solvent
type, polymer concentration of shell and core solution, surfactant) on
morphological properties of zein-black seed oil nanoparticles. The results
showed that the change in the concentration of shell solution, the applied
voltage and the distance between the needle and the collector had a significant
effect on the particle morphology. Nanoparticles lost their sphericity when the
zein concentration was increased from 17.5% to 21% (w/v). The increase in distance between the needle and the
collector and the applied voltage resulted in the production of spherical and
homogeneous particles. The core-shell structure of the particles
obtained by the coaxial electrospraying method was confirmed by the confocal
microscope image.
Coaxial electrospraying nanoparticle morphology zein black seed oil
2017-2-TP2-2566
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2017-2-TP2-2566 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |